Zensum förhandlar åt dig med flera banker som t.ex SBAB, Skandia mfl.

Prova Zensums bolånetjänst

Tjänsten är kostnadsfri och du får en personlig direktkontakt med en av våra handläggare utan att behöva sitta i långa telefonköer.
Bolån
2021
-
04
-
14

Köpa hus – Zensums stora guide för dig vid husköp

Köpa hus – Zensums stora guide för dig vid husköp

Zensums ultimata guide för dig som står inför att köpa hus → Mängder med tips om husköp. Kostnader och andra saker att tänka på. → Steg för steg-guide.

Scrolla ned - Läsning
3 min
3 min
Köpa hus – Zensums stora guide för dig vid husköp
Bolån
2021
-
04
-
14

Köpa hus – Zensums stora guide för dig vid husköp

Zensums ultimata guide för dig som står inför att köpa hus → Mängder med tips om husköp. Kostnader och andra saker att tänka på. → Steg för steg-guide.

Läsning
3 min
3 min

Köpa hus – stor guide till husköp

Att köpa hus är för de flesta av oss den allra största affären vi någonsin gör. Först och främst är det viktigt att det känns bra och att du trivs. Men det finns också många avgifter, kostnader och praktiska aspekter i samband med att du köper ett hus.

I Zensums köpa hus-guide går vi igenom tips och saker att tänka på inför ditt husköp.

Ta reda vilket hus du har råd att köpa

Ett hus kan kosta allt ifrån några hundra tusen till tiotals miljoner kronor beroende på bland annat plats, skick och yta. Det är spännande att låta sig inspireras av alla husannonser. Men ganska snart gäller det att bli realistisk när du ska köpa hus.

Innan du skaffar lånelöfte och deltar i budgivningar är det bra att fundera över hur mycket pengar du vill lägga på ditt husköp. Vad har du råd med?

Vi ska strax gå igenom lite mer i detalj om driftkostnader och olika kostnader vid husköp men till att börja med kan du göra en ungefärlig budget för att se vilken prisklass du ska sikta på.

Kontantinsats vid husköp

De flesta tar ett bolån för att finansiera sitt husköp. Du kan låna upp till 85 procent av värdet på huset. Återstående 15 procent kallas för kontantinsats och den måste du finansiera själv på något sätt. Antingen kan du spara ihop till kontantinsatsen innan du ska köpa hus eller så kan du ta ett privatlån – eller en kombination.

Högre löpande kostnader vid större bolån

Amorteringskravet gör att storleken på hur mycket du måste amortera på ditt huslån varje år beror på vilken belåningsgrad du har. Lånar du över 70 procent av husets värde måste du betala minst 2 procent av bostadslånet varje år. För lån mellan 50 och 70 procent är amorteringskravet 1 procent av lånet. Lånar du mindre än 50 procent av värdet behöver du inte amortera om du inte vill.

Fundera på om du har råd med amorteringar plus ränta innan du börjar leta hus att köpa.

Skaffa ett lånelöfte – hur stort bolån kan du få?

Det första steget brukar vara att skaffa ett lånelöfte från banken. Det är inget krav för att köpa hus eller ens för att få ett bolån. Däremot brukar det krävas för att få delta i budgivningar.

Lånelöfte är inte bindande vid husköp

Ett lånelöfte är aldrig bindande och det är ingen garanti för att du kommer att beviljas ett bolån. Men det är en bra indikation om vad du kan förvänta dig. Det ger dessutom en fingervisning om hur mycket du får låna. Lånelöftet brukar vara giltigt i 6 månader.

Du kan om du vill låna upp till 85 procent av husets värde, men hur stort bolån du kan få styrs i högsta grad också av dina inkomster och utgifter – din ekonomi.

Exakt hur stort bostadslån du kan få beror mycket på din ekonomiska situation och betalningsförmåga. Som en tumregel brukar de flesta banker bevilja lån på upp till mellan 5 och 6,5 gånger hushållets inkomster.

Ha medlåntagare för att köpa hus som är dyrare

Är ni två som ska dela på huset kan du ha en medlåntagare till bolån för att kunna låna ett större belopp. Då är det er sammantagna inkomst som ligger till grund för hur stort lån banken kan bevilja.

Tänk på att bolånet och din kontantinsats tillsammans måste täcka kostnader för lagfart och pantbrev med mera. Vi återkommer strax till kostnader vid husköp.

Gå på visning och hitta ditt drömhus att köpa

Nu börjar det spännande uppdraget att hitta ett hus! Kanske har du redan hittat några villor som du är intresserad av. Att gå på visning är kul men du gör gott i att förbereda dig en del.

Ta reda på snittpriser för hus

Priset på hus är en färskvara. Det ändras hela tiden. Ta reda på vad den typen av hus som du är intresserad av att köpa kostar i det område som du är intresserad av. Räkna ut ett genomsnittspris för villor och ett snittpris per kvadratmeter. Det blir en bra referenspunkt för att bedöma priset på de hus du sedan tittar på.

Tänk på att det ofta är en skillnad mellan utgångspris och slutpris, speciellt under perioder då det är stor efterfrågan på husmarknaden. Ofta kan den så kallade budpremien vara 2 – 10 procent över utgångspriset.

Skapa en lista med krav inför ditt husköp

Visningen är din chans att utforska olika hus och ställa frågor till mäklaren. Det kan vara svårt att komma ihåg allt som man tycker är viktigt under själva visningen. Därför är vårt tips att du skapar en lista med krav som du inte gärna kompromissar med. Det kan vara antal rum, renoveringsbehov eller hur nära det är till skola och kollektivtrafik.

Sedan kan du med fördel ha en lista med andra önskemål som kanske inte är absoluta krav utan mer som är bra att ha. Det hjälper dig att jämföra olika hus mot varandra.

Ta reda på information om huset

Det brukar finnas en hel del att läsa på om huset redan i annonsen. Väl på plats ger mäklaren dig en objektsbeskrivning. Där ska det finnas information om bland annat hur huset är byggt, hur det värms upp, driftkostnader och så vidare. Dessutom ska det finnas information om servitut och pantbrev.

Vid försäljning ska det även finnas en energideklaration som en oberoende expert har skapat. Den visar mängden energi huset kräver.

Titta även på området innan du ska köpa hus

När du är på visning gör du gott i att promenera en sväng i området där det hus du funderar på att köpa ligger.

Känn efter hur det känns och undersök vilka affärer, busshållplatser, lekplatser och så vidare som finns i närheten. Prata gärna med grannarna för att höra vad de tycker om huset och om området.

Ett tips är att även ta en titt i områdets detaljplan som finns hos kommunen. Den avslöjar bland annat om eventuell obebyggd mark i anslutning till tomten kan komma att användas för nybyggen.

Undersök kostnaderna för att köpa hus

Innan du deltar i budgivningen kan det vara en god idé att fundera en vända till kring vad ditt hus kommer att kosta. Det är nämligen avgörande för hur mycket pengar du har råd att buda för att få köpa huset.

Här är de vanligaste avgifterna och kostnaderna vid husköp.
Vissa kommer i samband med husköpet, andra är återkommande kostnader.

Lagfart

När du köper ett hus måste du skaffa dig en lagfart. Den visar vem som äger huset. Du måste betala en så kallad stämpelskatt för att få en lagfart och bli registrerad som ägare hos Lantmäteriet.

Lagfartskostnaden är 1,5 procent av köpeskillingen samt 825 kronor i expeditionsavgift. Din bank kan troligtvis hjälpa till med att ansöka om lagfart och tar då ut en administrativ avgift för det.

Pantbrev

Ett pantbrev är ett slags dokument som är en säkerhet för det belopp du ska låna i form av bolån när du ska köpa hus. Om säljaren har ett bolån redan kanske det finns pantbrev som du kan ta över. Annars kostar nya pantbrev 2 procent av beloppet plus en administrativ avgift.

Fastighetsavgift

Fastighetsavgift är en slags fastighetsskatt som även gäller för småhus. För närvarande är den 0,75 procent av husets taxeringsvärde per år. Det finns dock ett tak på 8349 kronor.

Tomträttsavgäld

Om kommunen eller staten äger marken som huset är byggt på måste du betala en tomträttsavgäld varje år. Det är en slags hyra för att nyttja marken.

Bolån

Räkna på vad bolånet kommer att kosta. I dagsläget är bolåneräntorna låga, men räkna även med vad det skulle kosta om räntan höjs med några procentenheter. Du kan med fördel planera för att kunna amortera av lånet till en belåningsgrad under 50 procent för att slippa amorteringskravet. Då är du dessutom mindre känslig för eventuella räntehöjningar.

Löpande kostnader

När du bor i villa har du även andra kostnader att räkna med. Några exempel är sophämtning, vatten, larm och sotning. Dessutom kanske du behöver köpa en gräsklippare och utrustning för snöröjning.

Reparationer och underhåll

När du ska köpa hus kan det finnas renoveringsbehov redan från början. Detta måste du räkna med så att bolånet även täcker in denna kostnad.

Sedan uppstår det alltid löpande behov av underhåll och renovering, till exempel att måla om, laga värmepannan eller byta tak. Skaffa gärna en ekonomisk buffert som du kan använda för denna typ av utgifter.

Delta i budgivningen inför husköp

Att delta i budgivningen är spännande. Det brukar gå att lämna bud via telefon, SMS eller per mejl. Vanligtvis vinner det bud som är högst, men det är upp till säljaren att välja vem som ska få köpa huset.

Tänk på att slutpriset kan landa en bra bit över utgångspriset. Ta höjd för det, men överdriv inte så att du får betala mer än nödvändigt.

Säljaren avgör om budgivningen ska vara öppen

Det är upp till säljaren att bestämma om budgivningen ska visas öppet eller inte. Vissa säljare väljer att visa alla bud på mäklarens hemsida. Andra väljer att endast visa högsta bud för tillfället eller de tre högsta buden. Ibland visas inga bud alls.

Ditt bud är inte bindande
och du har rätt att dra dig ur husköpet när som helst ända fram till kontraktsskrivningen.

Skaffa en taktik för att lämna bud

Sätt ett tak för hur mycket du är villig att betala för huset du vill köpa och tänk gärna igenom en taktik för hur du ska buda. Höjer du budet lite åt gången riskerar du inte att betala mer än nödvändigt, men i stället kan du få fler konkurrenter i budgivningen.

Kanske föredrar du att överraska andra budgivare genom att höja ditt bud lite mer och lägga dig över jämna summor, exempelvis över 2 eller 3 miljoner. Det kan öka chanserna att vinna men då riskerar du samtidigt att betala mer än nödvändigt. Fundera på om du ska vara mycket aktiv i budgivningen eller om du vill vara återhållsam och i stället lämna vältajmade bud.

Undersökningsplikt vid husköp

Säljaren har upplysningsskyldighet och ska redovisa fel och brister, men det finns ingen garanti att allt finns med i objektsbeskrivningen.

Du som köpare har enligt lag en stor undersökningsplikt
. Det innebär att du inte kan få ersättning om du i efterhand upptäcker fel som borde ha uppdagats vid en noggrann besiktning.

Du kan besiktiga villan själv eller ta hjälp av en godkänd besiktningsman. Om du anlitar en besiktningsman bör du undersöka vad som ingår i besiktningen. Ibland kan extra besiktning av en specialist vara nödvändigt, till exempel av en sotare eller elinstallatör.

Tänk på att ett hus som marknadsförs som besiktigat inte nödvändigtvis är i bättre skick än ändra villor. Dessutom kvarstår din undersökningsplikt.

När ska man göra besiktningen när man ska köpa hus?

Det finns ingen bestämmelse kring exakt när du ska göra besiktningen när du ska köpa hus. Den kan ske antingen före eller efter det att du skriver på köpekontraktet.

Om säljaren tillåter det och det finns tid kan det vara bäst att göra det innan kontaktskrivningen. Då kan du enkelt dra dig ur husköpet eller be säljaren rätta till felet, alternativt förhandla ner priset.

Samtidigt finns det då risk att säljaren drar sig ur eller säljer huset till någon som inte gör en besiktning. Om du besiktigar tidigt är även risken större att du lägger ut pengar i onödan om du inte vinner budgivningen.

Dolda fel vid husköp

Du som ska köpa hus har skydd genom lagen i upp till tio år mot fel som inte kan upptäckas vid en besiktning. Så kallade dolda fel ska vara av det slag att du inte ska ha haft anledning att tro att de skulle kunna finnas med hänsyn till husets konstruktion, ålder och skick.

Om du efter husköpet upptäcker ett dolt fel
kan du få ersättning av hussäljaren eller av dennes säljansvarsförsäkring om säljaren tecknat en sådan.

Gör en bolåneansökan

När du vinner en budgivning på ett hus du vill köpa är det dags att göra en formell bolåneansökan. Här är det bra att känna till att du absolut inte är tvingad att ansöka om bolån hos den bank som gav dig ett lånelöfte.

Du kan jämföra bolån för att få så låg ränta och bra villkor som möjligt. Varje bank visar sin ordinarie bolåneränta, den så kallade listräntan, samt den genomsnittliga räntan just nu. Exakt vilken ränta du blir erbjuden vet du inte förrän du ansökt.

Tips
– Genom att använda en låneförmedlare som Zensum kan du få erbjudanden från flera banker med en enda kreditupplysning och sedan jämföra bolåneerbjudanden i lugn och ro.

Håll koll på din ekonomi inför bolåneansökan

Även om du går till samma bank som gav dig lånelöftet finns inga garantier att lånet beviljas. Om din ekonomi inte förändrats drastiskt finns goda chanser att du får det bolån du önskar. Men har du dragit på dig ytterligare skulder under tiden påverkar det din kreditvärdighet och därmed chanserna att få det bolån du vill ha.

Skriv kontrakt för att köpa hus

När du fått ett bolån beviljat är det dags för det sista steget för att köpa hus – att skriva kontrakt. Kontraktsskrivningen brukar ske på mäklarens kontor.

Var noga med att du förstår vad husköpet innebär innan du skriver på. Affären är klar när kontraktet och överlåtelseavtalet är påskrivet. I samband med detta avtalar du med säljaren när du får tillträda huset.

Villkor i kontraktet

Det kan finnas möjlighet att lägga in speciella villkor i kontraktet. Det kan exempelvis vara godkänd besiktning eller försäljning av din nuvarande bostad. Säljaren och mäklaren måste godkänna sådana villkor.

Betala handpenning

När du skriver på kontraktet betalar du även en handpenning. Oftast är den 10 procent av köpeskillingen men kan vara mindre om priset för huset är mycket högt. Banken brukar kunna hjälpa till med ett handpenningslån innan bolånet betalats ut.

Betala huset

När kontraktet skrivits på, handpenningen är betald och banken är klar med det administrativa kring bolånet är du redo att betala för huset. Överlåtelsen sker oftast på köparens bank.

En banktjänsteman går igenom kontraktet och om allt är i sin ordning godkänns överföringen av köpeskillingen till säljarens konto. Du får nycklar och samtliga dokument som hör till huset. Dessutom undertecknas och bevittnas köpebrevet.

Nu är du klar med ditt husköp!

Ansök om ett privatlån

Zensum har sedan 2013 hjälpt sina kunder att jämföra lån kostnadsfritt. Samla dina lån och sänk dina kostnader.

Totalt lånebelopp
Lånetid
8 år
Ungefärlig månadskostnad:
1 985 kr
Gå vidare
Välj syfte med lånet
Vill du lösa nuvarande lån (ej bolån)?
Ange den del av lånet på 150 000 kr som du vill använda till att lösa dina nuvarande lån.
?
Ange ungefärlig nuvarande skuld för lån/krediter du vill lösa (ej bolån).
Syfte för övriga 100 000 kr
Vad är syftet med lånet?
Civilstånd
Ange antal barn/ungdomar, under 21 år, som föräldrarna är underhållsskyldiga för.
Boendeform
Hyra och driftskostnader (din del)
?
I boendekostnaden ingår hyra och övriga driftskostnader. Ej räntor och amorteringar.
Amorteringar och räntor ska inte räknas med.
Anställningsform
Månadslön
Arbetsplats
Anställd sedan
Anställd till
Vilken företagsbransch?
Kontaktuppgifter
Personnummer
Är du eller familjemedlem i en politisk utsatt ställning?
?
Enligt lag måste bankerna ställa denna fråga.
Medsökande
Ta bort
?
Medsökande är en person som tillsammans med dig står på lånet.
En medsökande ökar chansen till mer relevanta bud.
Medsökande Civilstånd
Ange antal barn/ungdomar, under 21 år, som föräldrarna är underhållsskyldiga för.
Medsökande Boendeform
Boendekostnad
?
I boendekostnaden ingår amortering, hyra och övriga driftskostnader.
Ange ungefärlig boendekostnad
Medsökande Anställningsform
Månadslön
Arbetsplats
Anställd sedan
Anställd till
Vilken företagsbransch?
Medsökande Kontaktuppgifter
Medsökande Personnummer
Är du eller familjemedlem i en politisk utsatt ställning?
?
Enligt lag måste bankerna ställa denna fråga.
Genom att klicka på “Jämför nu” godkänner du vårt användaravtal och vår dataskyddspolicy. Det kommer även genomföras en kreditupplysning på dig och en eventuell medsökande.

Boka telefonmöte

Zensum Säker är en trygghetsförsäkring som erbjuds i samarbete med AXA.

Under telefonmötet ger vi dig mer information och svarar på dina eventuella frågor. Telefonmötet är kostnadsfritt.
Välj vilken dag du vill bli kontaktad
Hämtar tider
När på dagen ska vi ringa?
Vilken tid vill du att vi ringer?
Kontaktuppgifter
Genom att klicka på “Boka tid” godkänner du att vi ringer upp dig.
Se alla omdömen