Restvärde på bil – så fungerar billån med restskuld

Allt du behöver veta om att köpa bil med restvärde – Så fungerar det✓ Fördelar & nackdelar✓ Så beräknas restskuld bil✓ Bra att tänka på✓
 • Bolån oavsett anställningsform
 • Bolån med bet.anmärkningar
 • Individuell helhetsbedömning
Urval partners privatlån/bolån

Bolån med individuell bedömning

Bolån med individuell bedömning

Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.
Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.

Zensum jämför med flera olika aktörer och kan hjälpa dig att få ett bolån oavsett om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast anställning.

 • Bolån oavsett anställningsform
 • Bolån med bet.anmärkningar
 • Individuell helhetsbedömning
Privatlån
2023-03-31
Restvärde på bil – så fungerar billån med restskuld

Restvärde på bil – så fungerar billån med restskuld

Köper du bil genom en auktoriserad bilåterförsäljare kan du välja billån med restvärde som finansieringsform. Ett alternativ som ger lägre månadskostnad under lånets löptid – men som också lämnar kvar en restskuld att lösa efteråt. Här kan du läsa om hur lån med restvärde på bil fungerar samt vilka för- och nackdelar som följer med den här typen av billån. 

Vad innebär billån med restvärde?

Ett billån med restvärde är en typ av bilfinansiering där bilen står som säkerhet för lånet, men där det återstår en restskuld på bilen efter det att lånet har löpt ut. Du amorterar alltså inte bort lånet helt och hållet under löptiden. Restvärdet bestäms av bilåterförsäljaren i samband med att du köper bilen, och är tänkt att motsvara det värde bilen beräknas ha efter lånets löptid – till exempel 24 eller 36 månader fram i tiden. 

Efter avbetalningsplanens slut måste du lösa restskulden till företaget du köpt bilen av. Antingen genom att betala restvärdet kontant – om du vill behålla bilen eller sälja den privat – eller genom att låta bilhandlaren köpa tillbaka den för ett pris motsvarande det aktuella restvärdet. Vill du byta bil är det ofta även möjligt att flytta över restskulden till en ny bilkredit, förutsatt att den nya bilen köps via samma bilåterförsäljare.

Hur beräknas restvärde på en bil?

Restvärdet beräknas av den återförsäljare du köper bilen hos. Denne tar bland annat hänsyn till bilmodell och märke, förväntat miltal när lånets löptid är slut, vilken utrustning bilen har, vilken färg den är samt genomsnittligt andrahandsvärde på likvärdiga bilar. Utifrån dessa komponenter görs en uppskattning av det förväntade restvärdet, vilket vanligen uttrycks som en procentsats av bilens inköpspris

Viktigt att veta om restvärdet är att det endast är en uppskattning. Eftersom det är  många olika faktorer som spelar in finns det ingen garanti för att det faktiska restvärdet blir precis det som beräknades. Många gånger stämmer det, men bilens värdeminskning kan också bli större eller mindre. 

Billån med garanterat restvärde

En del bilåterförsäljare erbjuder billån med garanterat restvärde. Det innebär att de förbinder sig att köpa tillbaka bilen för ett visst pris då lånet löper ut, förutsatt att bilen går igenom en besiktning och inte har onormalt slitage och/eller några skador. Billån med garanterat restvärde kan vara ett bra alternativ om du vill vara säker på att få bilen såld efter lånets slut, och till ett förutbestämt pris. 

Fungerar vid köp av nya och begagnade bilar – men endast genom bilåterförsäljare

Billån med restvärde är en vanlig form av bilfinansiering som kan nyttjas vid köp av en helt ny bil, såväl som en begagnad. Du måste dock köpa bilen genom en auktoriserad bilåterförsäljare, eftersom finansieringslösningar med kredit endast kan erbjudas av företag – inte privatpersoner.

Vidare finns också leasing med restskuld som alternativ. Leasing innebär att du hyr en bil under en längre period och betalar en fast leasingavgift varje månad. I avgiften ingår ofta regelbunden service och ibland även försäkring. 

Fördelar och nackdelar med att köpa bil med restvärde

Precis som alla andra typer av bilfinansiering har även billån med restvärde såväl fördelar som nackdelar. Innan du tecknar något lån för en bil är det viktigt att du känner till bägge delarna, och utifrån det funderar över om det är en finansieringsform som passar dig. 

Fördelar

 • Du amorterar endast på bilens faktiska värdeminskning, varför månadskostnaden blir lägre än för ett billån utan restskuld. 
 • Även räntan blir lägre, eftersom denna beräknas på den del av skulden som du ska amortera av månadsvis.
 • Enkelt att byta bil efter lånets löptid – ofta går det att byta in den gamla bilen mot en ny och flytta över restvärdet till en ny bilkredit.

Nackdelar

 • Krävs en relativt stor kontantinsats – hos de flesta bilåterförsäljare gäller minst 20 %. 
 • Restvärdet är svårt att uppskatta exakt. Visar det sig att det sattes för högt blir du stående med en skuld högre än vad bilen faktiskt är värd när lånets löptid är slut. Säljer du bilen privat kan du alltså ha kvar en skuld på en bil du inte längre äger. Köper bilhandlaren tillbaka bilen kan du istället behöva betala en mellanskillnad. 
 • Kan endast användas vid köp genom en auktoriserad bilåterförsäljare – inte om du vill köpa bil från en privatperson. 

Bra att tänka på om du ska köpa bil med restskuld

Billån med restskuld kan vara ett fördelaktigt finansieringsalternativ om du vill kunna byta bil relativt ofta, och om du önskar ett lån med lägre månadskostnad. Innan du köper en bil med restskuld är det dock klokt att jämföra den här formen av bilfinansiering med andra alternativ, för att verkligen kunna göra ett smart val utifrån dina behov och förutsättningar.

Se till exempel över din budget och om du har utrymme att lägga en sådan kontantinsats som krävs för billån med restvärde. Fundera också över hur ditt behov av bil ser ut – om du vill ha en ny eller nästan ny bil och kunna byta med ett par års intervaller. Är du ute efter en billigare begagnad bil kanske ett kontantköp eller vanligt privatlån blir mer fördelaktigt. 

Sist men inte minst är det också viktigt att du är medveten om risken som följer med att köpa bil med restvärde. Sätts värdet för högt kan det få ekonomiska konsekvenser för dig som låntagare. 

Läs mer: Billån eller privatlån – vilket ska jag välja?

Vanliga frågor om restvärde bil

Vad innebär billån med restvärde?

Billån med restvärde är en finansieringsform som innebär att du inte betalar av hela bilens värde under lånets löptid, utan där det återstår en restskuld efter avbetalningsplanens slut. 

Är det bra att köpa bil med restvärde?

Det beror på din livssituation, dina ekonomiska förutsättningar samt hur ditt behov av bil ser ut. Billån med restvärde kan till exempel vara bra om du vill kunna byta bil relativt ofta. 

Hur räknar man ut restvärde på bil?

Restvärde beräknas genom en uppskattning av hur mycket bilens värde kommer att minska under lånets löptid. Faktorer som modell, märke och utrustning vägs bland annat in.

Ansök om ett privatlån

Zensum har sedan 2013 hjälpt sina kunder att jämföra lån kostnadsfritt. Samla dina lån och sänk dina kostnader.

Totalt lånebelopp
Lånetid
8 år
Ungefärlig månadskostnad:
1 985 kr
Gå vidare
Välj syfte med lånet
Vill du lösa nuvarande lån (ej bolån)?
Ange den del av lånet på 150 000 kr som du vill använda till att lösa dina nuvarande lån.
?
Ange ungefärlig nuvarande skuld för lån/krediter du vill lösa (ej bolån).
Syfte för övriga 100 000 kr
Vad är syftet med lånet?
Civilstånd
Ange antal barn/ungdomar, under 21 år, som föräldrarna är underhållsskyldiga för.
Boendeform
Hyra och driftskostnader (din del)
?
I boendekostnaden ingår hyra och övriga driftskostnader. Ej räntor och amorteringar.
Amorteringar och räntor ska inte räknas med.
Anställningsform
Månadslön
Arbetsplats
Anställd sedan
Anställd till
Vilken företagsbransch?
Kontaktuppgifter
Personnummer
Är du eller familjemedlem i en politisk utsatt ställning?
?
Enligt lag måste bankerna ställa denna fråga.
Medsökande
Ta bort
?
Medsökande är en person som tillsammans med dig står på lånet.
En medsökande ökar chansen till mer relevanta bud.
Medsökande Civilstånd
Ange antal barn/ungdomar, under 21 år, som föräldrarna är underhållsskyldiga för.
Medsökande Boendeform
Boendekostnad
?
I boendekostnaden ingår amortering, hyra och övriga driftskostnader.
Ange ungefärlig boendekostnad
Medsökande Anställningsform
Månadslön
Arbetsplats
Anställd sedan
Anställd till
Vilken företagsbransch?
Medsökande Kontaktuppgifter
Medsökande Personnummer
Är du eller familjemedlem i en politisk utsatt ställning?
?
Enligt lag måste bankerna ställa denna fråga.
Genom att klicka på “Jämför nu” godkänner du vårt användaravtal och vår dataskyddspolicy. Det kommer även genomföras en kreditupplysning på dig och en eventuell medsökande.

Boka telefonmöte

Zensum Säker är en trygghetsförsäkring som erbjuds i samarbete med AXA.

Under telefonmötet ger vi dig mer information och svarar på dina eventuella frågor. Telefonmötet är kostnadsfritt.
Välj vilken dag du vill bli kontaktad
Hämtar tider
När på dagen ska vi ringa?
Vilken tid vill du att vi ringer?
Kontaktuppgifter
Genom att klicka på “Boka tid” godkänner du att vi ringer upp dig.
Se alla omdömen