Bolån
2024-02-15
Medlåntagare för bolån –  Allt om medsökande för bolån
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Medlåntagare för bolån – så fungerar det

En medlåntagare för bolån är en person som ställer upp och delar ansvaret för att betala ränta, avgifter och amorteringar. Det innebär att banken får en större trygghet vilket kan göra det lättare att få bostadslån eller öka chanserna till en lägre ränta eller större lånesumma.

Vad innebär medlåntagare för bolån? 

Att ha en medlåntagare på ett bolån innebär att du har en medsökande som delar ditt ansvar för bostadslånet. Medlånetagaren för lånet blir solidariskt betalningsansvarig för amortering och ränta. Det innebär att om du av någon anledning inte kan betala av lånet på egen hand så kommer din medsökande att vara skyldig att betala.

Vad är fördelen med att ha medlåntagare?

Det finns flera fördelar både för dig och för banken om du väljer att ha en medsökande. Om du har en medlåntagare med god ekonomi betyder det att banken får en större säkerhet och känner sig tryggare när den ska ge dig ett bostadslån.

När är det bra med lån med medsökande?

• När du vill öka dina chanser att banken ska bevilja dig ett bolån. 

• När du planerar att köpa en stor och dyr lägenhet eller villa kan en medlåntagare ibland vara enda möjligheten att få lånet beviljat.

• Om du vill ha möjlighet att få bolån trots att du har en svag ekonomi eller hög kreditrisk. 

• Om du vill ha större chans att förhandla dig till en lägre bolåneränta.

Hur fungerar det med medsökande för bolån?

Det första steget när du planerar att köpa bostad är att skaffa ett lånelöfte från en bank. Om du vill ansöka om bolån och planerar att ha en medsökande är det alltså något du tar upp redan i samband med att du ansöker om lånelöftet.

Du behöver ange vem det är som är din medlåntagare och dennes personnummer. Banken gör därefter någon form av kreditupplysning både på dig och på din medsökande. Den tittar på bägges inkomst, omkostnader, anställningsform och om ni har några andra skulder.

När du vunnit en budgivning ansöker du om ett bolån. Då gör banken en mer utförlig kreditprövning av både dig och din medsökande.

Efter att du fått ditt bolån är det du som huvudsaklig låntagare som får avier för att betala ränta och amorteringar. Skulle du av någon anledning inte betala i tid kommer banken att kräva att din medlåntagare betalar istället. Din medsökande har samma juridiska ansvar för ditt lån som du har.

För vem är medlåntagare för bolån aktuellt?

Det finns flera situationer när det kan vara fördelaktigt att ha en medlåntagare när du söker om ett bolån.

Unga och studenter

Om du är ung, studerar eller precis tagit dig in på arbetsmarknaden kan du troligtvis inte uppvisa en stabil inkomst än för banken. I ett sådant scenario är det vanligt att be föräldrarna ställa upp som medlåntagare på bostadslånet.

Pensionärer

Det är inte heller alltid så lätt att få bolån som pensionär. Det beror främst på att de flesta pensionärer har en lägre inkomst från pension jämfört med den lön de haft tidigare i livet. Genom att ha en medsökande när du ska köpa bostad som pensionär ökar du chanserna att få lånet beviljat.

För dig som behöver ett stort bolån

Ju större bolån du vill ha desto högre krav ställer banken på att du kan uppvisa en stabil inkomst. Med en medsökande ökar du dina chanser. Banken har då två inkomster som ligger som garant för att lånet amorteras och räntorna betalas.

Om du har låg kreditvärdighet

Ytterligare ett scenario är om din kreditvärdighet är låg till exempel på grund av en liten inkomst eller betalningsanmärkningar. Då kan en medlåntagare vara den enda möjligheten att få ett bostadslån beviljat.

Vem kan vara medlåntagare?

För bolån är det i första hand maka, make eller sambo som kan vara medlåntagare. Med andra ord – en person som delar bostaden med dig. Banker brukar ofta också acceptera förälder som medsökande för bolån.

I övrigt är det sällsynt att någon som inte kommer att bo i bostadsrätten eller huset kan vara medlåntagare även om det kan finnas banker som accepterar det.

Stort ansvar för din medlåntagare

Den person som ställer upp som medlåntagare har ett stort ansvar i och med att hen måste betala ränta och amorteringar till banken om du av någon anledning inte fullföljer dina förpliktelser.

Det är tryggt för både banken och för låntagaren om det finns en medlåntagare. Men för den personen medför åtagandet inga fördelar i sig, endast skyldigheter.

Om medlånetagaren går bort

Skulle medlåntagaren avlida brukar banken kräva att dennes dödsbo betalar hela skulden för bolånet. Genom regressrätten blir den huvudsakliga låntagaren sedan skyldig att betala halva summan till dödsboet. Det kan även gå att komma överens med banken om att den kvarlevande låntagaren tar över lånet.

Vanliga frågor om medlåntagare för bolån

Varför ska man ha medsökande för ett bolån?

Det är frivilligt att ha medsökande för bolån. Har du det kan du öka chansen att få ett lån beviljat, få ett större bolån eller en lägre ränta.

Vad händer om medlåntagaren avlider?

Om medlåntagaren eller låntagaren avlider gäller fortfarande det solidariska betalningsansvaret. I en sådan situation kan det hända att långivaren kräver att dödsboet ska betala hela skulden så att lånet blir löst.

Vad innebär medsökande på lägenhet?

Medsökande på lägenhet innebär att du har en medlåntagare som är juridiskt betalningsansvarig för bolånet ifall du inte kan betala.

Är medlåntagare samma sak som borgensman för ett bolån?

Nej, en medlåntagare har större ansvar än en borgensman genom att ni bägge har ansvar för lånet om ni är två personer som skaffar bolån. En medlåntagares delaktighet i ett lån syns också på deklarationen, vilket inte är fallet för en borgensman.

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.