Zensum förhandlar åt dig med flera banker som t.ex SBAB, Skandia mfl.

Prova Zensums bolånetjänst

Tjänsten är kostnadsfri och du får en personlig direktkontakt med en av våra handläggare utan att behöva sitta i långa telefonköer.
Bolån
2021
-
04
-
14

Värdera om huset & lägg om lånen – 5 steg för bättre bolån

Värdera om huset & lägg om lånen – 5 steg för bättre bolån

Hur får du bättre villkor på ditt bolån? Varför är det en idé att värdera om huset? Zensum går i 5 enkla steg igenom hur du värderar om huset

Scrolla ned - Läsning
3 min
3 min
Värdera om huset & lägg om lånen – 5 steg för bättre bolån
Bolån
2021
-
04
-
14

Värdera om huset & lägg om lånen – 5 steg för bättre bolån

Hur får du bättre villkor på ditt bolån? Varför är det en idé att värdera om huset? Zensum går i 5 enkla steg igenom hur du värderar om huset

Läsning
3 min
3 min

Så vet du att det är läge att värdera om huset

Bostadsmarknaden i Sverige har gått på högvarv ett bra tag. Även om du bott länge i ditt hus och inte planerar att flytta än så kan det vara värt att värdera om huset. Omvärderingen ger dig nämligen ett skriftligt bevis på marknadsvärdet vilket kan ge dig bättre förutsättningar att lägga om dina lån.

Vad betyder det att omvärdera huset?

Att omvärdera din bostad betyder att en värderingsman noggrant går igenom bostaden och marknaden för att säkerställa vad värdet på huset är just nu. I bedömningen tar man hänsyn till saker som läge på huset, husets skick och renoveringar sen senaste värderingen.

De flesta som omvärderar sitt hus gör det för att omförhandla eller utöka sitt bolån, till exempel för att få ner amorteringskraven eller låna till en renovering av huset. Sedan 2016 gäller Finansinspektionens regel att omvärdering generellt ska ske tidigast var femte år.

När kan man omvärdera sitt hus?

Har du bott i ditt hus i mer än fem år? Då har värdet på det antagligen ändrats och både du och banken kan vara intresserade av att veta det nuvarande värdet på huset. Anledningen är att en värdeökning (till exempel på grund av ökat intresse av att köpa i området) kan påverka hur stor del av huset som är belånat och därmed vilka amorteringskrav du har på lånen. Amorteringen beror ju på hur mycket lån du har i förhållande till husets värde, alltså är det viktigt att även banken vet om det skett en eventuell värdeökning på ditt hus.

Om du genomfört en större renovering eller tillbyggnad på huset bör du också se över möjligheten att omvärdera det. Finansinspektionens regler säger att man kan omvärdera en bostad var femte år, men att det går att göra med tätare intervall om det skett en “avsevärd värdeförändring”. Att renovera badrummet anses inte leda till en avsevärd värdeförändring, men om du till exempel gjort en tillbyggnad på huset som gett ett extra sovrum och ett extra badrum kan det vara läge att tala med en värderingsman.

Vad påverkar värdet på huset?

Som vi tidigare nämnt så kan ditt hus öka i värde genom att tiden går - de flesta marknader i Sverige har haft positiv prisutveckling under många år. För att få en uppdaterad värdering på ditt hus kan du omvärdera det var femte år.

Om du sedan genomför omfattande renoveringar eller tillbyggnader ändras också husets värde och du kan få möjlighet att justera upp värdet trots att det inte gått fem år.

Ytterligare en sak som kan påverka värdet på ditt hus är vad som händer i området. Kanske bor du någonstans där ny kollektivtrafik tillkommit och därmed gjort området mer lättillgängligt? Eller så har du märkt att grannarna som sålt sina hus på senaste tiden plötsligt fått väsentligt mer betalt per kvadratmeter än tidigare - det är alltid bra att hålla koll på försäljningar i närområde även om du inte planerar att sälja själv.

Det är dock viktigt att förstå att bara för att du ser att ditt hus skulle kunna säljas på bostadsmarknaden för ett viss summa så betyder det inte att en omvärdering för att ändra banklånen kommer visa att ditt hus är värt samma summa. När man säljer en bostad handlar det ju om att hitta rätt köpare, medan en värderingsman som omvärderar huset är mer försiktig eftersom värdet ska hålla oavsett vem som är köparen. Du kan alltså ha tur och sälja långt över marknadsvärde, men om du omvärderar huset så vet du att värdet verkligen är det och du kan vara trygg i det inte kommer ändras snabbt. Det är därför en omvärdering är bra att ha med sig när man vill omförhandla sina banklån och kanske sänka sitt amorteringskrav.

5 steg för att värdera om huset och få bättre bolån

 1. Bestäm syftet med att göra en omvärdering, till exempel att du vill lägga om dina lån
 2. Kontakta en värderingsman. Du kan hitta värderingsmän via till exempel banken eller mäklarfirmor.
 3. Be om en skriftlig värdering som kan användas i förhandling med banken
 4. Värderingsmannen gör sin genomgång och vill då även ha tillgång till viktiga papper så som:

  - Köpekontrakt
  - Kvitton på renoveringar
  - Driftskostnader
  - Planritning och eventuell uppmätning av boyta
  - Nuvarande lånehandlingar
 5. Skicka värderingsintyget till din bank i samband med omförhandling eller utökning av ditt bolån.

Vanliga frågor om att värdera om huset


Hur ofta kan man värdera huset?

Var femte år säger säger Finansinspektionens regler. Det går att göra tidigare om en “avsevärd värdeförändring” skett, till exempel att man gjort en tillbyggnad. En avsevärd värdeförändring anses dock inte vara allmän prisutveckling i området.

Är det bra att värdera om huset?

Det är bra att värdera om huset så att du får en uppdaterad värdering som stämmer med verkligheten. Det kan hjälpa dig att se till att du har rätt belåningsgrad på ditt hus och därmed rätt amorteringskrav. Om du vill omförhandla dina banklån, eller utöka banklånet kan det vara bra att värdera om huset innan.

Hur värderar jag om huset vid skilsmässa?

Vid en skilsmässa sker en bodelning. Normalt är det marknadsvärdet minus skulder som ger värdet för huset. Om ni har möjlighet att värdera och få en skriftlig värdering är det alltid att föredra, men annars går det ofta bra att få en muntlig värdering från en mäklare som ni båda litar på.

Hur värderar jag huset vid bouppteckning?

Huset värderas till marknadsvärde vid en bouppteckning. Ska en arvinge köpa ut andra arvingar vid arvskifte så beräknar man marknadsvärdet minus husets och försäljningskostnader samt skatten som skulle betalats vid försäljning. 

Vad kostar det mig att värdera om mitt hus?

En muntlig värdering kan du få av en mäklar helt gratis. De estimerar helt enkelt vad ditt boende skulle kunna säljas för på marknaden. Om du istället vill ha en skriftlig värdering för att kunna omförhandla lån eller på annat sätt bevisa värdet på huset så kostar det ofta ett par tusenlappar att värdera om huset. Men eftersom du antagligen sparar pengar genom att få ditt hus värderat till rätt värde så kan det vara välinvesterade pengar.

Ansök om ett privatlån

Zensum har sedan 2013 hjälpt sina kunder att jämföra lån kostnadsfritt. Samla dina lån och sänk dina kostnader.

Totalt lånebelopp
Lånetid
8 år
Ungefärlig månadskostnad:
1 985 kr
Gå vidare
Välj syfte med lånet
Vill du lösa nuvarande lån (ej bolån)?
Ange den del av lånet på 150 000 kr som du vill använda till att lösa dina nuvarande lån.
?
Ange ungefärlig nuvarande skuld för lån/krediter du vill lösa (ej bolån).
Syfte för övriga 100 000 kr
Vad är syftet med lånet?
Civilstånd
Ange antal barn/ungdomar, under 21 år, som föräldrarna är underhållsskyldiga för.
Boendeform
Hyra och driftskostnader (din del)
?
I boendekostnaden ingår hyra och övriga driftskostnader. Ej räntor och amorteringar.
Amorteringar och räntor ska inte räknas med.
Anställningsform
Månadslön
Arbetsplats
Anställd sedan
Anställd till
Vilken företagsbransch?
Kontaktuppgifter
Personnummer
Är du eller familjemedlem i en politisk utsatt ställning?
?
Enligt lag måste bankerna ställa denna fråga.
Medsökande
Ta bort
?
Medsökande är en person som tillsammans med dig står på lånet.
En medsökande ökar chansen till mer relevanta bud.
Medsökande Civilstånd
Ange antal barn/ungdomar, under 21 år, som föräldrarna är underhållsskyldiga för.
Medsökande Boendeform
Boendekostnad
?
I boendekostnaden ingår amortering, hyra och övriga driftskostnader.
Ange ungefärlig boendekostnad
Medsökande Anställningsform
Månadslön
Arbetsplats
Anställd sedan
Anställd till
Vilken företagsbransch?
Medsökande Kontaktuppgifter
Medsökande Personnummer
Är du eller familjemedlem i en politisk utsatt ställning?
?
Enligt lag måste bankerna ställa denna fråga.
Genom att klicka på “Jämför nu” godkänner du vårt användaravtal och vår dataskyddspolicy. Det kommer även genomföras en kreditupplysning på dig och en eventuell medsökande.

Boka telefonmöte

Zensum Säker är en trygghetsförsäkring som erbjuds i samarbete med AXA.

Under telefonmötet ger vi dig mer information och svarar på dina eventuella frågor. Telefonmötet är kostnadsfritt.
Välj vilken dag du vill bli kontaktad
Hämtar tider
När på dagen ska vi ringa?
Vilken tid vill du att vi ringer?
Kontaktuppgifter
Genom att klicka på “Boka tid” godkänner du att vi ringer upp dig.
Se alla omdömen