Bolån
2024-02-15
Strategier & taktiker för budgivning – en guide

Strategier och taktiker för budgivning – en guide

Att ha en plan inför en budgivning på en bostad kan inte bara hjälpa dig att fatta rätt beslut i skarpt läge, det kan vara avgörande för om du får ett nytt hem eller inte. I den här guiden går vi igenom olika strategier du kan använda dig av för att skaka av dig konkurrenterna.


Regler för budgivning

Säljaren bestämmer 

I Sverige finns det inga regler kring att en budgivning ska gå till på ett visst sätt, det är upp till säljaren att bestämma. Det innebär att säljaren, ofta tillsammans med mäklaren, bestämmer upplägg och hur länge budgivningen ska pågå. Det är inte heller obligatoriskt att bostaden ska gå till den som har lagt högst bud – om säljaren av någon anledning föredrar att sälja till en annan budgivare har den rätt att göra det.

Bud är aldrig bindande

Ett bud är inte bindande, oavsett om det lämnas in muntligt eller skriftligt. Även om du vinner budgivningen har du rätt att ångra dig fram till dess att både du och säljaren har skrivit under köpekontraktet.

Mäklarens roll och skyldigheter

Mäklarens uppgift är att organisera försäljningen och se till att budgivningen sker enligt säljarens önskemål. Därutöver ska mäklaren ta emot spekulanternas bud och framföra dem till säljaren. I samband med tillträdet av bostaden ska mäklaren också lämna över en anbudsförteckning till både säljaren och köparen, den innehåller uppgifter om samtliga bud med namn och tidpunkt.

Vad du behöver veta inför budgivningen

Mäklarens uppdrag är att få upp buden

Eftersom mäklarens arvode ofta är en viss procentsats av försäljningspriset har mäklaren ett personligt intresse i att bostaden ska säljas till ett så högt pris som möjligt. Det är med andra ord inte bara de övriga spekulanterna som använder sig av olika taktiker, utan också mäklaren

Berätta inte hur stort lånelöfte du har

Även om ett lånelöfte vanligtvis är en förutsättning för att få delta i en budgivning ska du inte berätta för mäklaren vilken summa banken kan tänka sig att låna ut. Det är som att lägga alla kort på bordet i ett läge där det är betydligt bättre att vara lite mer privat.  

Vad är minsta möjliga höjning?

Fråga mäklaren vad säljaren har bestämt för minimihöjning för budgivningen, och respektera detta när du lägger dina bud. Eftersom det är säljaren som bestämmer vem som ska få köpa bostaden har du mycket att vinna på att framställa dig själv som en flexibel och tillmötesgående person – en sådan man vill göra affärer med.

Pristaket ska vara en ojämn summa

Innan budgivningen börjar är det viktigt att du bestämmer en gräns för hur mycket du som högst får buda – ett pristak. Detta är för att undvika att du dras med i stundens hetta och budar mer än vad du kan låna. Ett bra knep är att välja en ojämn summa som maxgräns eftersom det faller sig naturligt för många att välja ett jämnt. Om ditt tak ligger på 2,11 miljoner och någon annans ligger på 2,1 kan dessa tiotusen kronor vara avgörande för budgivningens utgång.

8 budgivningsstrategier och deras för- och nackdelar

1. Höj lite i taget

Genom att höja ditt bud lite i taget minskar du budgivningens tempo och risken att du ska buda högre än vad du har tänkt. Det negativa med den här strategin är att den tenderar att locka fler att buda eftersom den ger intrycket av att konkurrensen är låg. 

2. Chockbud

Ett sätt att avskräcka andra spekulanter är att göra en stor prishöjning som får det att verka som att budgivningen drar iväg. Var bara försiktigt så att du inte lägger ett högre bud än du behöver för att vinna.

3. Snabbt svar

Om du vill framstå som envis och målinriktad ska du kontra med bud så fort någon annan har lagt ett. Detta kan dock leda till att priset drar iväg om någon annan använder samma taktik som du.

4. Tidsbegränsat bud

Att lägga ett tidsbegränsat bud som är en bra bit högre än de övriga är ett sätt att sätta press på säljaren att agera. Risken med den här taktiken är att du inte lyckas och säljaren väljer att låta budgivningen fortgå.

5. Underbud

Syftet med att lägga ett underbud, det vill säga ett bud som är lägre än utgångspriset, är att få andra spekulanter att haja till och fundera på om bostaden är övervärderad. Nackdelen är att det kan leda till att säljaren väljer att inte ha budgivningen på nätet för att prisnivån är för låg.

6. Ojämna bud

Taktiken att lägga ojämna bud (som kom på tal högre upp i artikeln) gör att du kan skaka av dig dem som har ett jämnt pristak – om den andra spekulanten har 2 miljoner som maxgräns kan du lägga femtiotusen till och vinna. 

7. Buda innan visningarna är klara

Genom att lägga ett bud som högre än utgångspriset innan visningarna är klara kan du skrämma iväg spekulanter som hade hoppats att de skulle komma billigt undan. Den här strategin kommer dock med haken att du inte får möjlighet att läsa av vad de andra faktiskt hade varit beredda att ge, och därigenom betalar onödigt mycket.

8. Slutprishöjning

Slutprishöjning är en taktik som innebär att du lägger ditt maxbud direkt istället för att försöka få ett så lågt pris som möjligt. Det ska spegla din beslutsamhet och kan förhoppningsvis leda till att andra tänker att det är bättre att titta på andra objekt.

Vanliga frågor om strategier för budgivning

Hur vinner man en budgivning?

Du är en tillmötesgående köpare som har lagt ett tillräckligt högt bud.

Vilken budgivare vinner oftast?

Ofta vinner den som gett sig in i budgivningen sist.

Vilken strategi är bäst vid budgivning?

Den bästa strategin är att vara förberedd och ha en plan för hur du ska agera i olika situationer så att du inte gör något du ångrar.

Strategier & taktiker för budgivning – en guide

Budgivningsstrategier vid bostadsköp - Tips ✓ Regler för budgivning ✓ Vanliga taktiker ✓ Viktigt att tänka på ✓ Vad du ska undvika ✓ Läs mer hos Zensum.
  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Urval partners privatlån/bolån

Bolån med individuell bedömning

Bolån med individuell bedömning

Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.
Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.

Zensum jämför med flera olika aktörer och kan hjälpa dig att få ett bolån oavsett om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast anställning.

  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.