Bolån
2024-02-15
Kan man köpa hus utan kontantinsats?| En guide från Zensum
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Köpa hus utan kontantinsats

En viss kontantinsats är obligatorisk vid alla former av bostadsköp i Sverige, såväl hus som lägenheter. Men vad gör man om man inte har pengar till kontantinsatsen? Går det att köpa hus utan kontantinsats, och hur funkar det i sådana fall?

Regler för kontantinsats vid bostadsköp

De allra flesta som köper bostad i Sverige tar hjälp av bolån för att ha råd med sitt hus eller sin lägenhet. Det är dock inte tillåtet att låna hela köpesumman, utan en viss del måste betalas med kontanta medel. Denna del kallas för kontantinsats och måste enligt lag vara minst 15% av köpeskillingen. 

Reglerna för kontantinsats vid bostadsköp skärptes år 2010 då det så kallade bolånetaket, vilket tillåter maximalt 85% belåning på bostäder, infördes. Taket har gjort det svårare för många förstagångsköpare att komma in på bostadsmarknaden, men fyller ett viktigt syfte om att minska risken för överbelåning bland svenska hushåll. 

Går det att köpa hus utan kontantinsats?

Bolånetaket innebär att det inte är möjligt att köpa hus utan en kontantinsats på minst 15%. Belåningsreglerna är desamma för alla typer av bostadsköp. Det går alltså inte heller att köpa lägenhet utan kontantinsats. 

Går du i flyttankar och drömmer om att köpa ett hus eller en lägenhet är detta förstås viktigt att känna till och planera för. Beroende på var i landet du vill köpa bostad och i vilken prisklass kan 15% kontantinsats vara mycket pengar som tar tid att spara ihop. 

När du väl har köpt din första bostad blir det oftast lättare eftersom de flesta hus och lägenheter ökar i pris över tid, vilket också innebär att de pengar du gick in med kontant växer och kan användas som kontantinsats till ett eventuellt nytt boende. 

Alternativ om du saknar kontantinsats

Vill du köpa hus eller lägenhet men saknar pengar till kontantinsats finns några olika alternativ att välja bland:

  • Avvakta med köp tills dess att du lyckats spara ihop till en kontantinsats. Försök om möjligt att dra ned på löpande kostnader, lev billigt och välj en sparform som passar din tidsplan och riskaptit.
  • Undersök möjligheten att låna kontantinsatsen av en närstående – exempelvis en förälder. 
  • Ibland kan ett privatlån utan säkerhet användas för att täcka upp kontantinsatsen. Det blir ett så kallat kontantinsatslån. Viktigt att veta är dock att lån utan säkerhet har betydligt högre ränta än ett vanligt bolån. Säkerställ därför att du har råd med lånekostnaden för både privatlån och bolån innan du tar några krediter. Tänk också på att övriga krediter kan påverka din kreditvärdighet och möjligheten att bli beviljad bolån. Det här är viktigt att ha i åtanke om du har flera andra lån och krediter sedan tidigare.

Läs mer om kontantinsatslån.

Sammanfattning – går det att köpa hus eller lägenhet utan kontantinsats?

  • Enligt svenska bolåneregler krävs en kontantinsats på minst 15% av köpesumman vid alla bostadsköp i Sverige.
  • Kravet på kontantinsats gäller för både hus och lägenheter. 
  • Reglerna om bolånetak och kontantinsats syftar till att minska risken för överbelåning bland svenska hushåll. 
  • Vill du köpa hus men saknar kontantinsats kan du antingen avvakta tills dess att du sparat ihop pengarna, se över möjligheten att låna av en familjemedlem eller ansöka om ett privatlån för att täcka kontantinsatsen. 

Så kan Zensum hjälpa dig med husdrömmarna

Att köpa hus är en stor investering som inte bara kräver en stor kontantinsats, utan också en ekonomi med marginaler för alla de kostnader som följer med att vara husägare. Vill du öka dina möjligheter att spara till kontantinsats, eller minska dina kostnader i allmänhet för att få bättre ekonomi inför ett husköp, kan vi på Zensum stå till tjänst. 

Hos oss kan du få hjälp att samla lån för att få ned dina räntekostnader, såväl som att hitta bolånet med bäst villkor. Med vår tjänst kan du ansöka om bolån eller privatlån hos flera olika banker och långivare med bara en enda ansökan, så att du enkelt kan jämföra räntor och hitta det mest förmånliga alternativet för dig. 

Välkommen att ansöka om bolån eller kontakta oss om du behöver hjälp att komma igång. 

Vanliga frågor om att köpa hus utan kontantinsats


Kan man köpa ett hus utan kontantinsats?

Nej, det är inte möjligt att köpa hus utan kontantinsats. Inte heller lägenhet. De svenska bolånereglerna gör gällande att du måste ha en kontantinsats på 15% av köpesumman.


Kan man låna till hus utan kontantinsats?

Eftersom bolånereglerna kräver en kontantinsats om minst 15% kan du inte bli beviljad bolån om kontantinsats saknas. Hur gör man om man inte har pengar till kontantinsatsen?

Har du inte pengar till kontantinsatsen kan du antingen vänta med köpa till att du sparat ihop den, alternativt undersöka möjligheten att låna till insatsen. 

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.