Privatlån
2024-02-15
Medlåntagare – få bättre lånevillkor med medsökande

Medlåntagare – så ökar du chanserna till goda lånevillkor

Om du ska ansöka om ett lån kan du öka dina chanser att få lånet beviljat om du har en medlåntagare. En medsökande kan också vara en chans att kunna låna ett större belopp än vad din kreditvärdighet annars tillåter.

För dig som vill låna pengar finns det bara fördelar med att ha en medlåntagare. Din medsökande har däremot ett stort ansvar.

I denna guide går vi på Zensum igenom hur lån med medsökande fungerar.

Vad är en medlåntagare?

En medlåntagare är en person som ställer upp som medsökande när du ansöker om ett lån. Det går att ha medlåntagare på bolån, privatlån, billån, båtlån, skoterlån – ja för alla typer av lån.

Att ha en medlåntagare innebär att du och din medsökande delar på ansvaret för lånet. Det är inte bara du utan även din medlåntagare som ansvarar för att betala ränta, amorteringar och avgifter. Oftast är det du som betalar räkningen varje månad men ifall din betalning av någon anledning uteblir kan banken kräva att din medlåntagare ska betala istället.


Fördelar med att ha en medsökande

Oavsett vilken typ av lån du ska ansöka om finns det flera fördelar med att ha en medsökande:

Större chans att få lån

Generellt sett ökar dina chanser att få ett lån om du har en medlåntagare. Banken har en större trygghet när ni är två som delar på ansvaret och är därför mer villig att bevilja ett lån. Om du jämför lån och har en medsökare ökar du därför dina chanser att få in fler erbjudanden från banker och andra långivare.

Du kan låna mer pengar

Om du vill ansöka om ett lite större lån kanske din inkomst inte räcker till för att din låneansökan ska bli godkänd. När du har en medlåntagare har banken de facto två inkomster som kan användas för att amortera på lånet och betala ränta och avgifter om det skulle behövas.

Möjlighet att låna trots svag ekonomi

Har du svag ekonomi är det klokast att inte låna pengar, men ibland är det ändå nödvändigt. Kanske har du hittat en lägenhet som passar perfekt och som säljs till helt rätt pris. Om du då har låg kreditvärdighet kan det vara omöjligt att få ett bolån och utan en medlåntagare går du miste om möjligheten.

Chans till lägre ränta

Oavsett storlek på lånet och vad du ska använda pengarna till är det sannolikt att du får ett bättre erbjudande med lägre ränta om ni är två som ansöker. En medlåntagare kan ge dig lägre ränta när du tar ett privatlån, bolån och andra former av lån.

Vem har nytta av att ha medlåntagare?


Det kan finnas flera situationer då du har nytta av att ha en medlåntagare:

Du är ung

Om du är ung har du kanske inte hunnit jobba dig till en tillräckligt hög inkomst. I ett sådant läge är det vanligt att föräldrarna ställer upp som medsökande.

Du är pensionär

Ifall du är pensionär kan det också vara svårt att få lån ibland. Den främsta orsaken är att de flesta pensionärer har en betydligt lägre inkomst än vad de haft tidigare i livet och ibland räcker det inte till för ett lån. Vissa långivare har dessutom en övre åldersgräns och då kan det behövas en medsökande.

Du vill köpa din första bostad

Om du ska köpa din första bostad kan du behöva ett bolån på flera miljoner kronor. Det kan vara svårt att få ett bottenlån för en så stor summa och dessutom behöver du pengar till kontantinsatsen. I ett sådant läge kan en medsökande vara räddningen.

Du vill köpa en stor bostad

På motsvarande sätt kan det vara klurigt att låna tillräckligt med pengar för att köpa en större bostad, speciellt om du bor i någon av storstäderna och redan har en hög belåningsgrad på den nuvarande bostaden. Med en medlåntagare går det att få ett större bolån.

Vem får vara medlåntagare?

Det vanligaste är att en medlåntagare är en make, maka eller sambo. Det är också relativt vanligt att föräldrarna är medlåntagare till barn som exempelvis vill köpa en lägenhet. Vem som får vara medlåntagare är upp till varje bank att själv bestämma. Därför kan villkoren variera mellan olika långivare.

Risker för medlåntagare

Tänk på att din medlåntagare tar en stor risk genom att ställa upp på att vara medsökande. En risk är ifall ert vänskapsband bryts. Om det händer är medlåntagaren fortfarande betalningsskyldig. Ifall låntagaren avlider och dödsboet inte kan betala skulden är medlåntagaren också skyldig att betala.

Vanliga frågor om medlåntagare

Vad är en medlåntagare?

En medlåntagare är en person som har delat ansvar för en skuld.


Hur fungerar det med medlåntagare?

Medlåntagare fungerar som en extra trygghet för banken. Ifall låntagaren inte fullföljer sina förpliktelser mot banken kan den kräva att medlåntagaren betalar istället.


Hur många medlåntagare får man ha? 

Vanligtvis har man en medlåntagare men banken kan bevilja tre eller fyra medsökande vid exempelvis bolån.


Vad krävs för att vara medlåntagare?

Samma villkor gäller för medlåntagare som för låntagare. Banken brukar kräva att medsökande är minst 18 år gammal, har en fast inkomst och är folkbokförd i Sverige.


Vem kan vara medlåntagare?

Ofta är medlåntagaren en sambo, make, maka eller förälder.

Medlåntagare – få bättre lånevillkor med medsökande

Öka chanserna att få lån med medlåntagare. Zensum förklarar hur medsökande fungerar, vilka fördelarna är och vilka risker som finns.
  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Urval partners privatlån/bolån

Bolån med individuell bedömning

Bolån med individuell bedömning

Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.
Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.

Zensum jämför med flera olika aktörer och kan hjälpa dig att få ett bolån oavsett om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast anställning.

  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Se alla omdömen