Bolån
2024-02-15
Lånelöfte - Vad är det & hur ansöker du om lånelöfte?
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Lånelöfte för bolån - svar på 7 vanliga frågor om lånelöfte!

I denna artikel förklarar vi vad ett lånelöfte är och hur du ansöker om det. Vi reder också ut när du behöver ett lånelöfte för bolån och hur lång tid det tar att få ett bolånelöfte. Du får också svar på hur banken räknar och hur länge ett lånelöfte för bostad gäller.

1. Vad är ett lånelöfte?

Ett lånelöfte är ett förhandsbesked från banken som visar hur mycket pengar du kan låna för att köpa en bostad. Det är ett preliminärt besked som baseras på de uppgifter du lämnar vid din ansökan om lånelöfte. Det är därför viktigt att du lämnar korrekta och fullständiga uppgifter när du ansöker om lånelöfte.

2. Vem kan få lånelöfte för bolån?

Vid en ansökan tittar vi på dina inkomster och din ekonomiska situation. Det är alltid en individuell bedömning, där vi skaffar oss en helhetsbild av din situation och tittar på din betalningsförmåga.

3. Hur ansöker jag om lånelöfte?

Du kan ansöka om lånelöfte direkt online. När du fyller i ansökan behöver du bland annat fylla i uppgifter om dina inkomster och utgifter. För att få ett lånelöfte snabbt är det viktigt att du fyller i kompletta uppgifter.

4. När behöver jag ett bolånelöfte?

När du planerar att köpa bostad behöver du oftast ett lånelöfte för bolån. När det blir budgivning på ett hus eller lägenhet, så kräver mäklaren oftast att du kan visa upp ett bolånelöfte innan du får delta i budgivningen. På detta sätt försöker mäklaren och säljaren försäkra sig om att budgivaren verkligen kan genomföra affären.

För egen del är det också bra att ha ett bolånelöfte, eftersom du då vet hur dyr bostad du har råd med. Du sparar självklart mycket tid på att bara titta på de bostäder du faktiskt har möjlighet att köpa.

5. Hur länge gäller ett lånelöfte?

Detta skiljer mellan olika långivare, men hos de flesta banker gäller ett lånelöfte under 3 eller 6 månader.

6. Hur lång tid tar det att få lånelöfte?

Vid ansökan om lånelöfte online kan du oftast få ett besked direkt. Detta gäller om du har fyllt i kompletta uppgifter. Behöver uppgifterna kompletteras så tar det längre tid, men i de flesta fall får du svar inom 24 timmar.

7. Hur räknar banken vid bolånelöfte?

Banken räknar på hur hög din månadskostnad kommer bli och gör en bedömning om den är rimlig med din ekonomiska situation. För banken är det viktigt att din månadskostnad är långsiktigt hållbar. I månadskostnaden ingår bland annat:


  • Ränta på lånet
  • Amortering (avbetalning)
  • Månadsavgifter
  • Driftskostnader


Utöver detta brukar banken räkna på övriga kostnader, som till exempel mat och kläder, utifrån en schablon. Det är viktigt att det finns marginaler i kalkylen. Varken du eller banken vill hamna i situationen att bostaden måste säljas vid arbetslöshet eller räntehöjning. Banken räknar därför i sin kalkyl med en betydligt högre kalkylränta än aktuell ränta. Om banken bedömer att du klarar månadskostnaden så får du ett lånelöfte för bolån.

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.