Varför behövs en handpenning?

Syftet med att ha en handpenning som ska betalas (vanligtvis är 10 procent av köpeskillingen) är att säljaren ska vara säker på att köparen inte drar sig ur. Om du som köpare ändrar dig och inte vill fullfölja köpet så kan du inte få tillbaka din handpenning. Detsamma gäller om säljaren skulle ändra sig - när du har betalat handpenningen så har du rätt att köpa bostaden (huset, lägenheten) enligt avtalet.

Vem kan ta handpenningslån?

Den som har köpt en ny bostad men inte sålt sin gamla kan ta ett handpenningslån under kortare period (ofta 6 månader) för att kunna betala handpenningen till säljaren inom en vecka efter kontraktsskrivning. Handpenningen är oftast 10 procent av den totala köpeskillingen (alltså kostnaden för bostaden) och betalas tillbaka till långivaren när den gamla bostaden är såld.

Hur får man bäst ränta på lån till handpenning?

För att få bäst ränta på dina lån rekommenderar vi på Zensum alltid att du jämför villkoren från flera banker och långivare. Du kan enkelt ansöka om att jämföra lån från Zensums utvalda långivare och få svar inom 24 timmar.  När det gäller just handpenningslån kan det vara bra att tänka på att många banker har högre ränta på de lånen än på sina vanliga bolån, samt att återbetalningstiden brukar vara max sex månader. Det är därför vi på Zensum alltid rekommenderar att man jämför villkor för sina lån.

När är det bra med handpenningslån?

När du köpt en lägenhet eller ett hus och du inväntar att din nuvarande bostad ska bli såld så är det bra att ta ett handpenningslån för att betala handpenningen på den nya bostaden. Oftast amorterar du av det lånet så fort försäljningen av din nuvarande bostad gått igenom och därför har de flesta ett lån till handpenningen endast i några månader. Du kan använda sparade pengar till handpenningen, men kanske passar det dig bättre att behålla de pengarna tills du ska betala kontantinsatsen.