En kreditupplysning, eller kreditkoll som det också brukar kallas, är en bedömning av din betalningsförmåga eller din kreditvärdighet. En kreditupplysning görs varje gång du ansöker om ett lån eller en kredit hos en bank eller långivare. Den görs för att skapa trygghet och bedöma hur god din betalningsförmåga är.
Om du ansöker om ett lån; antingen hos en bank, långivare eller exempelvis ett företag du handlar kläder av på faktura, så görs alltid en kreditupplysning. Denna kreditkoll görs som en bedömning av din kreditvärdighet. Anledningen till att en kreditupplysning tas är att långivaren vill ha koll på din ekonomiska historik. Har du andra skulder? Vad har du för inkomst? Har du hamnat hos kronofogden? Och så vidare. Allt detta görs för att långivaren ska försäkra sig om att du kan betala tillbaka lånet enligt er deal.
I Sverige finns det två olika typer av kreditupplysningar:
Beroende på vilket företag som gör kreditupplysningen kan de olika stegen variera, men i regel är dessa punkter absolut vanligast:
Uppgifterna hämtas av statliga bolag såsom Skatteverket och Bolagsverket.
En kreditupplysning är inte bara bra för långivaren utan även för dig som privatperson. Kreditupplysningen liknar på flera sätt en vägledning. Den hjälper dig inte bara att avgöra om du är kapabel till att ta ett lån, utan fungerar även för att ge dig som konsument lite guidning i din hushållsekonomi. Har du flera skulder sedan tidigare ska du för din egen skull inte samla på dig fler. Det är just det en kreditupplysning ger dig en insikter om. Att göra en kreditupplysning på sig själv är oftast gratis!
Som långivare är det nödvändigt att göra en kreditupplysning på låntagaren innan man godkänner ett lån. Det som först och främst ska undersökas när man gör en kreditkontroll är såklart om låntagaren har möjlighet att betala tillbaka lånet. I regel är det även viktigt att det finns utrymme för att betala eventuell ränta och amortering.
Kreditupplysningslagen finns till för att skydda din integritet. Lagen innebär att ett företag endast kan göra en kreditupplysning på dig och få ut information om det finns legitima skäl för det. Lagen säger dessutom att du som privatperson har rätt att få information om när det har gjorts en kreditupplysning på dig och vilken information som UC har lämnat ut om dig.
När du ansöker om ett lån genom Zensum godkänner du även att Zensum kommer inhämta en kreditupplysning från UC AB. Denna kommer sedan vidarebefordras till de långivare och banker som Zensum samarbetar med för att kunna utföra ett så bra arbete som möjligt.
Ja, det kan du. Varje gång någon gör en kreditupplysning på dig så försämras din kreditvärdighet. Har du mycket skulder eller många lån påverkar även detta din kreditvärdighet. Försök därför att undvika onödiga krediter och betala dina räkningar i tid.
Ja, har du flera pågående kreditupplysningar så påverkar det din kreditscore negativt.
Ja, två exempel på dessa är Bisnode och Creditsafe. Kreditupplysningar som görs genom dessa företag påverkar inte din kreditvärdighet då de inte syns.
Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.