Privatlån
2024-02-15
Kreditupplysning- allt du behöver veta om kreditkoll!

Allt du behöver veta om kreditupplysningar och varför de behövs

En kreditupplysning, eller kreditkoll som det också brukar kallas, är en bedömning av din betalningsförmåga eller din kreditvärdighet. En kreditupplysning görs varje gång du ansöker om ett lån eller en kredit hos en bank eller långivare. Den görs för att skapa trygghet och bedöma hur god din betalningsförmåga är. 

Vad är en kreditupplysning? 

Om du ansöker om ett lån; antingen hos en bank, långivare eller exempelvis ett företag du handlar kläder av på faktura, så görs alltid en kreditupplysning. Denna kreditkoll görs som en bedömning av din kreditvärdighet. Anledningen till att en kreditupplysning tas är att långivaren vill ha koll på din ekonomiska historik. Har du andra skulder? Vad har du för inkomst? Har du hamnat hos kronofogden? Och så vidare. Allt detta görs för att långivaren ska försäkra sig om att du kan betala tillbaka lånet enligt er deal.

Olika typer av kreditkontroller

I Sverige finns det två olika typer av kreditupplysningar:

 • Mikroupplysning: En mikroupplysning är precis som det låter. Alltså, en mindre kreditupplysning som inte är lika omfattande som en traditionell personupplysning. I en mikroupplysning granskas endast dina betalningsanmärkningar och dina skulder. 
 • Personupplysning: En personupplysning är desto mer omfattande och tar både din nuvarande ekonomiska situation och din historiska ekonomiska situation i beaktning under kreditupplysningen. Den omfattar också din civilstatus och huruvida du är ägare av en eller flera fastigheter eller inte.

Vad en kreditupplysning innehåller

Beroende på vilket företag som gör kreditupplysningen kan de olika stegen variera, men i regel är dessa punkter absolut vanligast:

 • Dina personuppgifter 
 • Inkomst 
 • Skulder 
 • Om det finns en aktiv skuldsanering
 • Betalningsanmärkningar
 • Andra lån och krediter 
 • Om du har näringsförbud
 • Ägande av fastigheter 

Uppgifterna hämtas av statliga bolag såsom Skatteverket och Bolagsverket.
 

Varför kreditupplysning är bra för dig som privatperson

En kreditupplysning är inte bara bra för långivaren utan även för dig som privatperson. Kreditupplysningen liknar på flera sätt en vägledning. Den hjälper dig inte bara att avgöra om du är kapabel till att ta ett lån, utan fungerar även för att ge dig som konsument lite guidning i din hushållsekonomi. Har du flera skulder sedan tidigare ska du för din egen skull inte samla på dig fler. Det är just det en kreditupplysning ger dig en insikter om. Att göra en kreditupplysning på sig själv är oftast gratis!

Varför kreditupplysning är tryggt för dig som långivare

Som långivare är det nödvändigt att göra en kreditupplysning på låntagaren innan man godkänner ett lån. Det som först och främst ska undersökas när man gör en kreditkontroll är såklart om låntagaren har möjlighet att betala tillbaka lånet. I regel är det även viktigt att det finns utrymme för att betala eventuell ränta och amortering. 

Vad säger lagen om kreditupplysningar?

Kreditupplysningslagen finns till för att skydda din integritet. Lagen innebär att ett företag endast kan göra en kreditupplysning på dig och få ut information om det finns legitima skäl för det. Lagen säger dessutom att du som privatperson har rätt att få information om när det har gjorts en kreditupplysning på dig och vilken information som UC har lämnat ut om dig.

Zensums kreditupplysning 

När du ansöker om ett lån genom Zensum godkänner du även att Zensum kommer inhämta en kreditupplysning från UC AB. Denna kommer sedan vidarebefordras till de långivare och banker som Zensum samarbetar med för att kunna utföra ett så bra arbete som möjligt. 

Vanliga frågor

Hur kan jag påverka min kreditvärdighet?

Ja, det kan du. Varje gång någon gör en kreditupplysning på dig så försämras din kreditvärdighet. Har du mycket skulder eller många lån påverkar även detta din kreditvärdighet. Försök därför att undvika onödiga krediter och betala dina räkningar i tid. 

Påverkar för många kreditupplysningar mitt UC? 

Ja, har du flera pågående kreditupplysningar så påverkar det din kreditscore negativt. 

Finns det företag som gör kreditupplysningar som inte påverkar min kreditvärdighet?

Ja, två exempel på dessa är Bisnode och Creditsafe. Kreditupplysningar som görs genom dessa företag påverkar inte din kreditvärdighet då de inte syns.

Kreditupplysning- allt du behöver veta om kreditkoll!

Vad är en kreditupplysning och varför görs kreditkollar? Olika typer av kreditkontroller Vad innehåller en kreditupplysning? Zensum lär dig allt!
 • Bolån oavsett anställningsform
 • Bolån med bet.anmärkningar
 • Individuell helhetsbedömning
Urval partners privatlån/bolån

Bolån med individuell bedömning

Bolån med individuell bedömning

Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.
Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.

Zensum jämför med flera olika aktörer och kan hjälpa dig att få ett bolån oavsett om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast anställning.

 • Bolån oavsett anställningsform
 • Bolån med bet.anmärkningar
 • Individuell helhetsbedömning
Se alla omdömen