Bolån
2024-02-15
Så klarar du en räntehöjning 2024

Topplista: Zensums 10 bästa tips på hur du klarar en räntehöjning 2024

Under 2022 steg både inflationen och styrräntan, och således även räntor på både bolån och privatlån. Under 2022 gjorde Riksbanken 4 st räntehöjningar och den 9 februari 2023 gjordes ännu en höjning till en styrränta på 3 procent. Den 26 april meddelande Riksbanken att de höjer styrräntan med 50 punkter till 3,5 procent - vilket är den högsta nivån sedan slutet av 2008. I den här listan har Zensum samlat sina 10 bästa tips på hur du kan spara pengar för att klara ett tuffare ränteläge 2024.

1. Förhandla räntan på ditt bolån

Det kan löna sig att se över sitt bolån med jämna mellanrum och förhandla räntan med banken. Om du vill jämföra lånevillkor mellan flera långivare så kan vi på Zensum hjälpa dig med detta. Här kan du läsa mer om hur du förhandlar räntan på bolånet.

2. Håll koll på ränterabatten för ditt bolån

Den officiella listränta som bankerna har är en grundränta som i många fall går att förhandla om. När du förhandlar din individuella ränta kallas det för ränterabatt, och du kan spara tusentals kronor per år genom att förhandla till dig en rabatt. På bankernas hemsidor kan du ser deras snittränta som visar vilken ränta banken faktiskt har lånat ut till, inklusive rabatt.

3. Betala av dyra lån i förtid

Om du har möjlighet så är det en god ide att betala av dyra lån och krediter i förtid. Syftet med att betala tillbaka ett lån i förtid är att minska de räntekostnader som lånet medför. Detta är särskilt fördelaktigt vid lån med hög ränta då det kan göra stor skillnad för låntagarens privatekonomi. Om du har fler lån och krediter bör du börja med att betala av det dyraste, det vill säga det lån som har högst ränta. Så länge du inte har bundet lån så kan du betala av hela, eller delar av, skulden när du vill utan att det kostar dig något extra.

4. Samla lån och krediter

Ett samlingslån kan sänka din månadskostnad och få ner den totala kostnaden för räntor och lån. Om du samlar dina lån får du även bättre överblick över din ekonomi, med ett lån istället för flera får du en enda faktura och behöver inte hålla koll på amorteringar och räntor för flera lån. När du samlar lånen kan du dessutom få bättre kreditvärdighet, vilket kan ge dig bättre lånevillkor vid ett senare tillfälle.

5. Lägg om lån

Kanske har du fått ett nytt jobb eller en högre lön sedan du tog ditt bolån eller privatlån. Då kan din förhandlingssituation mot banken se bättre ut, och det kan vara ett bra tillfälle att lägga om ditt lån och se om du kan få en lägre ränta. 

6. Baka in blancolån i bolån

Enligt svensk lag får du inte ta ett bolån på mer än 85 % av bostadens värde. Men om du gör en omvärdering av din bostad och den blir värderad högre än vad du köpte den för så hamnar din belåningsgrad lägre. En lägre belåningsgrad ger dig utrymme att baka in dyrare lån och krediter i bolånet. Tänk dock på att du inte får omvärdera din bostad oftare än var femte år, med undantag om det skett en avsevärd värdeförändring såsom efter en renovering.

7. Gör en budget - och håll dig till den

Genom att ha en budget blir det lättare att få en överblick av dina inkomster och utgifter, och du kan få en tydligare bild av vad du behöver och vad du kan vänta med att köpa. Här kan du läsa om hur du gör en hållbar budget 2024

8. Undersök möjligheterna till amorteringsfritt bolån

Enligt amorteringskravet ska du amortera minst 1 % om din belåningsgrad är 50 % eller mer, och minst 2 % om belåningsgraden är 70 % eller mer. Om din bruttoinkomst är under 4,5 gånger lånets storlek måste du amortera ytterligare 1 % per år. Som max kan amorteringskravet vara på 3%

Ifall ditt bolån är mindre än 50 procent av bostadens värde kan du komma överens med banken om att göra lånet amorteringsfritt. Då betalar du bara ränta på lånet varje månad, utan att betala av något från skulden. Du får självklart amortera ändå om du vill. Det finns vissa andra undantag från amorteringskravet, t.ex vid köp av nyproduktion eller under speciella omständigheter. Prata med din bank och se vad ni kan komma överens om.

Amortering kan ses som en form av sparande om värdet på det du betalar av väntas stiga eller bibehållas. Däremot kan det variera från situation till situation huruvida amortering är det bästa sättet att spara. I vissa fall kan det vara mer lönsamt med en annan sparform. Fundera över vad som passar bäst för dig.

9. Jämka ditt bolån

I Sverige är räntekostnader för lån avdragsgilla, vilket betyder att du får tillbaka en del av de kostnader som du lägger på räntor. Du får tillbaka 30 % på räntekostnader upp till 100 000 kr, och 21 % på räntekostnader över 100 000 kr.

När man gör en skattejämkning innebär det att man betalar “rätt” skattebelopp från början, och får avdraget varje månad istället för en gång per år. Alla som har ett bolån har möjligheten att jämka sitt bolån. När du jämkar får du inte tillbaka delar av räntekostnaderna vid skatteåterbäringen men däremot får du lägre månadskostnader, vilket kan vara välbehövligt i tider av höga räntor och högre levnadskostnader i stort.

10. Undvik “räntefria lån” och att handla på kredit

Att ett lån är räntefritt innebär sällan att det är helt och hållet kostnadsfritt, ibland kan det tillkomma högre avgifter för räntefria lån än för vanliga privatlån. Om du redan har en ansträngd ekonomisk situation så bör du undvika dessa lån helt eftersom att de kan leda till att du betalar ännu mer i slutändan. Bäst är såklart att vänta med att köpa saker till att du har råd att finansiera det utan avbetalningar eller krediter.

Så klarar du en räntehöjning 2024

I den här listan har Zensum samlat sina 10 bästa tips på hur du kan spara pengar för att klara ett försämrat ränteläge 2024.
  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Urval partners privatlån/bolån

Bolån med individuell bedömning

Bolån med individuell bedömning

Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.
Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.

Zensum jämför med flera olika aktörer och kan hjälpa dig att få ett bolån oavsett om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast anställning.

  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Se alla omdömen