Bolån
2024-02-15
Så fungerar ränterabatt på bolån – Zensum förklarar & tipsar

Så fungerar ränterabatt på bolån

Något som kan göra stor skillnad för din ekonomi är om du lyckas pruta på din bolåneränta. I den här artikeln går vi igenom hur ränterabatt på bolån fungerar och vad som är bra att tänka på när du förhandlar med din bank.

Vad är ränterabatt?

Den officiella listränta som bankerna använder i sin marknadsföring är en grundränta som i många fall går att förhandla om. Det kallas för ränterabatt och avspeglas bland annat i den snittränta som visar vilken ränta banken faktiskt har lånat ut till. Som bolånetagare har du mycket att vinna på att pruta till dig en ränterabatt – ofta kan det röra sig om många tusenlappar per år.

4 saker att tänka på när du förhandlar ränterabatt

1. Jämför olika banker

Börja med att jämföra lån hos olika långivare och se vilka räntor som erbjuds. Även om du inte avser att byta bank kan du använda deras erbjudanden som argument i förhandlingen om ränterabatten med din egen bank.

2. Ta reda på vad banken har för snittränta

Snittränta är den genomsnittliga räntan som banken har gett sina kunder under en viss period (ofta föregående månad). Genom att jämföra snitträntan med den officiella listräntan kan du få ett hum om hur stor rabatt banken är beredd att ge.

3. Förbered argument

Förbered dig genom att läsa på om ränteläget, bostadens värde och din egen ekonomi. Skriv sedan ner varför just du ska få rabatt. Att kunna sina argument väl ger självförtroende i prisdiskussionen.  

4. Kontrollera rabattens giltighetstid

Be banken att skicka ett skriftligt avtal med storleken på rabatten och dess löptid. Notera när den löper ut så att du i god tid kan förbereda dig inför nästa förhandling. Här kan du läsa mer rabatt på bolåneräntan med grönt bolån.

Vad påverkar ränterabatten på bolån?

I slutändan är det fler faktorer än endast din argumentationsförmåga som avgör hur stor ränterabatt banken erbjuder dig. Nedan är vad du bör ha i åtanke:

Belåningsgrad

En lägre belåningsgrad innebär en lägre risk för banken, så genom att amortera på lånet regelbundet kan du påverka framtida ränterabatter.

Kreditvärdighet

Med en god kreditvärdighet får du högre rabatt. Var därför noggrann med dina ekonomiska åtaganden och betala dina räkningar i tid.

Storlek på lånet

Lånets storlek spelar också roll. Ett större lån innebär högre intäkter för banken, därför är de ofta benägna att gå med på högre rabatt för att behålla affären.

Antal produkter hos banken

Ofta får låntagare som har fler produkter hos banken, såsom lönekonto, fondsparande och lån, högre ränterabatt än de som bara har något enstaka lån. Banker premierar alltså de mer lojala kunderna.

Vanliga frågor om ränterabatt på bolån

Hur länge gäller ränterabatt på bolån?

Vanligtvis gäller ränterabatten i ett år. Ofta krävs det inte mycket mer än att du kontaktar banken för att du ska få behålla den längre än så.  

Hur ökar jag chansen för att få rabatt på bolåneräntan?

Du ökar chansen att få ränterabatt på ditt bolån genom att ha en välskött ekonomi, amortera på dina lån och betala dina räkningar i tid.

Hur hög ränterabatt kan jag få på mitt bolån?

Det beror på hur högt belånad din bostad är – ju lägre belåningsgraden är, desto högre rabatt kan du få.

Vilka faktorer påverkar ränterabatten på bolån?

Bedömningen är individuell och baseras på många olika faktorer, men i grunden handlar det om att du ska ha en välskött ekonomi och betala dina lån som avtalat.

Så fungerar ränterabatt på bolån – Zensum förklarar & tipsar

Dags att förhandla till dig ränterabatt på bolånet? Så här gör du! ✓ Jämför banker ✓ Bygg argument ✓ Kontrollera giltighetstid
  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Urval partners privatlån/bolån

Bolån med individuell bedömning

Bolån med individuell bedömning

Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.
Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.

Zensum jämför med flera olika aktörer och kan hjälpa dig att få ett bolån oavsett om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast anställning.

  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Se alla omdömen