Bolån
2024-02-15
Jämkning av bolån – detta är allt som du bör veta
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Jämkning av bolån – allt du behöver veta

I Sverige är räntekostnader för lån avdragsgilla – inklusive din bolåneränta. Denna skattereduktion kallas för ränteavdrag, och appliceras på din inkomstskatt i samband med deklarationen. Men om du istället vill att ränteavdraget ska betalas ut varje månad kan du jämka din skatt. I den här artikeln berättar vi vad du behöver veta och hur du går tillväga när du ska jämka ditt bolån.


Vad är jämkning?

En skattejämkning innebär att den preliminära A-skatten justeras så att skattebetalaren ska betala rätt skattebelopp varje månad. Skattetabellerna som arbetsgivare använder tar nämligen inte hänsyn till omständigheter som påverkar hur mycket skatt du i slutändan ska betala. Några exempel är om du endast jobbar periodvis, har höga räntekostnader eller flera arbetsgivare. Genom att jämka kan du därför undvika en situation där du behöver betala restskatt, alternativt minska dina månatliga utgifter om du betalar för mycket preliminärskatt. 


Varför ska du jämka ditt bolån?

Anledningen till att ditt bolån påverkar hur mycket slutskatt du behöver betala är att räntekostnaderna är avdragsgilla – det vill säga bolån omfattas av ränteavdraget. Ränteavdraget är en skattereduktion som innebär att du får tillbaka 30 % på räntekostnader upp till 100 000 kr, och 21 % på räntekostnader över 100 000 kr. Då bolån vanligtvis rör sig om stora summor, innebär det att dina månatliga utgifter blir avsevärt högre om du inte jämkar.


Vad händer om man inte jämkar sitt bolån?

Om du inte jämkar sparas den skatt som du betalar under året på ditt skattekonto. I samband med deklarationen får du tillbaka pengar i form av skatteåterbäring. Detta kan ses som en form av sparande eftersom du låser pengarna på skattekontot fram till dess att du får skatteåterbäring. Dock är det här alternativet inte att föredra om du vill ha avkastning på ditt sparande – räntan på skattekontot är noll procent. Genom att jämka får du därför möjlighet att placera pengarna smartare, som på ett sparkonto med ränta eller i fonder.


Hur jämkar man sitt bolån?

Så här går du tillväga för att skattejämka:

1. Ta fram alla relevanta uppgifter kring dig, din arbetssituation och ditt bolån. 

Det handlar om dina personuppgifter och förväntade inkomster samt avdrag för året.


2. Gå in på Skatteverkets hemsida och klicka dig in på den digitala blanketten Jämkning, alternativt skriv ut blanketten Jämkning (SKV 4302).

För att fylla i den digitala blanketten behöver du logga in med e-legitimation.


3. Fyll i dina uppgifter och skicka in blanketten.

Baserat på de uppgifter du angett kommer Skatteverket att räkna ut vilket skatteavdrag du ska ha. 


4. Lämna beslutet till din arbetsgivare.

När Skatteverket har återkommit till dig med ett beslut behöver du lämna detta till din arbetsgivare.


Vem bör jämka sitt bolån?

Alla som har ett bolån har möjligheten att göra en skattejämkning så att de betalar rätt skattebelopp från början. Även om det innebär att man inte får en härlig skatteåterbäring ger jämkningen dig möjlighet att minska dina månatliga utgifter och använda pengarna på ett annat sätt.


Hur många gånger får man jämka?

Något som är bra att känna till är att du kan ansöka om jämkning när som helst – om din livssituation förändras eller du har glömt någon uppgift finns det inget som stoppar dig från att skicka in en ny ansökan. Jämkningen gäller inkomståret ut, därefter behöver du ansöka igen.

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.