Bolån
2024-02-15
Förhandla räntan på bolånet 2024 – vi listar våra råd

Så förhandlar du räntan på ditt bolån och sparar tusenlappar

Det kan verkligen löna sig att se över sitt bolån med jämna mellanrum och förhandla räntan med banken. Inte allt för sällan visar det sig att det bästa valet är att pruta på bostadslånet genom att byta bank – något som är lättare än vad många tror.

Vi på Zensum har sammanställt våra bästa tips på hur du kan göra för att få lägre bolåneränta och spara tusentals kronor varje år.

4 tips när du ska förhandla räntan

1. Hitta lägsta boräntan med bolåneförmedling

Använd en bolåneförmedlare för att pruta på ditt bolån. Låt bankerna konkurrera om att ge dig det bästa erbjudandet istället för att själv behöva ringa runt till dem. Zensums Swedsec-licenserade bolånehandläggare hjälper dig hitta lägsta räntan på ditt bolån utan några förpliktelser. Helt kostnadsfritt! Det är enkelt och du spar tid. Dessutom behövs bara en enda kreditupplysning.

2. Jämför listränta och snittränta

Det lönar sig att vara lite aktiv själv också och göra sin ”hemläxa”. Håll koll på din banks listränta och snittränta och jämför med den ränta du betalar. Jämför även med andra bankers list- och snitträntor. Då har du ett bra utgångsläge för att förhandla om ditt bolån. 

3. Byt bolån – inte bank

Kom ihåg att du aldrig måste byta bank helt och hållet bara för att du vill kunna pruta på ditt bolån hos en annan bank. Du kan använda olika tjänster i olika banker och bolån är inget undantag. Tänk bara på att undersöka att den lägre räntan för ditt nya bolån inte kräver att du ansluter dig till fler av bankens tjänster.

4. Håll koll på ränterabatten

Den ränterabatt som du kan få är ofta tidsbegränsad. Vanligtvis räcker den ett år. Se därför till att dokumentera räntan och vilka tidsvillkor som gäller. Då kan du börja pruta på ditt bolån igen i god tid innan rabatten löper ut.


Vad kan du som konsument göra?

Det finns egentligen ganska mycket som du som konsument kan göra för att få bästa bolåneräntan. Den viktigaste insikten för dig som konsument är att det är helt naturligt att förhandla räntan på sitt bolån, och det ofta. Det är stor konkurrens på marknaden – utnyttja den till din fördel!

Tänk bara på att hålla koll på villkoren för ditt nuvarande bolån och kontrollera vad som gäller för ditt nya lån om du byter bank. Ta gärna hjälp av en bolåneförmedlare som Zensum för att få flera bra erbjudanden.


Vad är snitträntan på bolån?

Snitträntan är den genomsnittliga räntan för bolån i en viss bank. Det är en bra referenspunkt när du ska förhandla ditt bolån – mycket bättre än listräntan som ofta är betydligt högre.


Hur använder du snitträntan i en förhandling?

Eftersom snitträntan är den nivå som bankens samlade bolån ligger på i snitt kan det vara en bra utgångspunkt i förhandlingen. Om du i dagsläget betalar en högre ränta än snitträntan men har en ekonomi som är genomsnittlig eller bättre har du ett gott förhandlingsläge.


Hur mycket kan du spara på räntan?

Du kan spara mycket pengar på att sänka räntan på ditt bolån. Hur mycket pengar det blir beror på hur stort lån och vilken ränta du har. Det är inte ovanligt att det skiljer 0,4 – 0,5 procentenheter mellan det billigaste och dyraste bolånet sett till snitträntan.

Med ett bolån på exempelvis två miljoner kronor och en bolåneränta på 1,6 % får du betala 32000 kronor i ränta per år. Om du får ner räntan till 1,2 % kostar bolånet 24000 kronor per år. I detta exempel kan du spara 8000 kronor per år i boränta.


Ta hjälp av bolånehandläggare

Om du har frågor och funderingar gällande ditt bolån och din bolåneränta och vill ha tips på vad du kan göra för att sänka räntan kan du ta hjälp av en bolånehandläggare. Zensums bolånehandläggare har svar på det mesta och hjälper dig gärna. Du kan kontakta en bolånehandläggare vardagar 9-18.

Förhandla räntan på bolånet 2024 – vi listar våra råd

Hur förhandlar du om räntan på ditt bolån? Vad kan du göra för att spara in pengar varje månad? Här är Zensums råd för hur du förhandlar din bolåneränta 2024.
  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Urval partners privatlån/bolån

Bolån med individuell bedömning

Bolån med individuell bedömning

Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.
Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.

Zensum jämför med flera olika aktörer och kan hjälpa dig att få ett bolån oavsett om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast anställning.

  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Se alla omdömen