Köpa bil utan kontantinsats? – Så fungerar det 🚗

Överväger du att köpa bil utan kontantinsats? Läs allt du behöver veta om detta! ✓Vad kontantinsatsen innebär ✓Vilka alternativ som finns ➤ Läs vår guide här.
  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Urval partners privatlån/bolån

Bolån med individuell bedömning

Bolån med individuell bedömning

Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.
Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.

Zensum jämför med flera olika aktörer och kan hjälpa dig att få ett bolån oavsett om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast anställning.

  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Privatlån
2023-08-30
Köpa bil utan kontantinsats? – Så fungerar det 🚗

Köpa bil utan kontantinsats

Ett bilköp är ett stort ekonomiskt beslut och processen kan vara ganska komplex, i synnerhet när det kommer till finansiering. En aspekt av bilköpet som ofta diskuteras är möjligheten att köpa bil utan kontantinsats. I denna artikel går vi igenom allt du behöver veta om detta och besvarar vanligt ställda frågor på ämnet.

När du tar ett billån krävs vanligtvis en kontantinsats

När du ansöker om ett billån krävs det ofta en kontantinsats. Denna handpenning motsvarar en viss andel av bilens totala kostnad och betalas direkt vid köpet. Kontantinsatsen varierar vanligtvis från 20 % till 30 %. Den fungerar som en säkerhet för långivaren och kan påverka både din ränta och din månatliga amortering på lånet. Återstoden (cirka 70 % till 80 %) av kostnaden för bilen finansierar du med hjälp av lånet.

Så kan gå tillväga för att köpa bil utan kontantinsats

Du kanske inte har möjlighet att betala den handpenning som krävs för ett billån. Om du vill kunna köpa bil utan kontantinsats finns det flera alternativ att överväga:

  • Privatlån. Ett privatlån kan användas för att finansiera hela kostnaden för bilen. Lånet kan även inkludera den mindre del som annars skulle utgöra kontantinsatsen.
  • Lån med bilen som säkerhet. Ett alternativ till att ta ett blancolån (privatlån) är att ta ett lån med bilen som säkerhet. När du gör detta kan du ofta få en lägre ränta jämfört med ett privatlån utan säkerhet.
  • Finansiering via bilhandlare. Många bilhandlare erbjuder också sina egna alternativ för bilfinansiering, ibland även utan kontantinsats.
  • Inbytesbil. Inbytesbil är ett annat alternativ som kan användas för att finansiera köpet av en ny bil. Om du redan har en bil kan du ofta använda den som en del av betalningen för den nya bilen. Inbytesbilen fungerar då i princip som en kontantinsats, och du behöver inte lägga in någon kontant handpenning.

En annan möjlighet är att leasa bilen, men leasing är tekniskt sett inte ett köp. Däremot ger leasingen dig rätt att använda bilen.

För- och nackdelarna med detta tillvägagångssätt

Det finns såväl fördelar som nackdelar med att köpa bil utan kontantinsats. De främsta fördelarna är att du inte behöver finansiera en stor engångssumma, i form av kontantinsatsen. Istället betalar du hela köpeskillingen fördelat över avbetalningens löptid. Detta innebär att du kan ha möjlighet att genomföra affären även om ditt sparkapital är begränsat.

Till de främsta nackdelarna hör den högre månadskostnaden när du tar ett lån till bil utan kontantinsats. Ett köp av bil utan handpenning innebär nämligen att du betalar ränta på hela kostnaden, då du lånar ihop hela beloppet. Detta innebär att räntekostnaderna blir högre, och räntan kan dessutom potentiellt sett blir högre när du gör ditt bilköp utan kontantinsats. Och om du av någon anledning inte kan fullfölja dina månatliga betalningar på lånet kan bilen bli en finansiell börda. Därför bör du också överväga alternativen, såsom att spara ihop till kontantinsatsen eller använda andra transportmedel tills din ekonomiska situation är bättre.

Värt att tänka på inför ett bilköp utan kontantinsats

Att köpa ny bil utan kontantinsats är ofta mer utmanande än att införskaffa en begagnad bil på samma villkor. Nyare bilar har en snabbare värdeminskning och långivare kan därför ställa sig mer tveksamma till att erbjuda lån utan handpenning på dessa. Detta är värt att ha i åtanke när du överväger huruvida du ska köpa en ny eller begagnad bil.

Något som inte alltid beaktas är tidsaspekten av att köpa bil utan kontantinsats. Det kan vara frestande att hoppa över handpenningen för att snabbt kunna lägga vantarna på den bil man vill ha. Men det är samtidigt viktigt att förstå de långsiktiga ekonomiska konsekvenserna. Ett lån som sträcker sig över en längre tidsperiod kan medföra att du i slutändan betalar en betydligt större summa än bilens ursprungliga värde.

Så kan Zensum bistå när du vill ta ett billån utan kontantinsats

Zensum är en låneförmedlare som kan underlätta för dig att jämföra olika typer av lån, inklusive billån eller privatlån. Du kan få hjälp att förtydliga bilden av de finansieringsalternativ som finns tillgängliga och bäst passar just din situation. Detta gäller oavsett om du vill ta ett billån med kontantinsats eller utan.

Vanliga frågor om att köpa bil utan kontantinsats

Kan man köpa en bil utan kontantinsats?

Ja, det är möjligt att göra ett bilköp utan kontantinsats. Du kan välja att finansiera bilköpet med ett privatlån utan säkerhet eller en finansieringslösning som inte kräver handpenning.

Hur köper man bil utan kontantinsats?

Du kan antingen välja att finansiera ditt bilköp med ett privatlån. Alternativt kan du ta ett lån utan handpenning där bilen ställs som säkerhet. Det är dock inte alla låneinstitut som erbjuder denna möjlighet.

Vilka fördelar och nackdelar finns det med att köpa bil utan kontantinsats?

En fördel är att det inte ställer krav på att du betalar ett stort engångsbelopp direkt vid köpet. Du kan därmed köpa bilen även om du saknar sparkapital för detta. Nackdelarna inkluderar högre ränta och månadskostnader.

Vilka krav ställs vanligtvis av långivare vid köp utan kontantinsats?

De krav som långivare ställer vid köp av bil utan handpenning varierar. Det är ofta nödvändigt att ha en god kreditvärdighet, och du kan även behöva visa att du har en stabil inkomst.

Ansök om ett privatlån

Zensum har sedan 2013 hjälpt sina kunder att jämföra lån kostnadsfritt. Samla dina lån och sänk dina kostnader.

Totalt lånebelopp
Lånetid
8 år
Ungefärlig månadskostnad:
1 985 kr
Gå vidare
Välj syfte med lånet
Vill du lösa nuvarande lån (ej bolån)?
Ange den del av lånet på 150 000 kr som du vill använda till att lösa dina nuvarande lån.
?
Ange ungefärlig nuvarande skuld för lån/krediter du vill lösa (ej bolån).
Syfte för övriga 100 000 kr
Vad är syftet med lånet?
Civilstånd
Ange antal barn/ungdomar, under 21 år, som föräldrarna är underhållsskyldiga för.
Boendeform
Hyra och driftskostnader (din del)
?
I boendekostnaden ingår hyra och övriga driftskostnader. Ej räntor och amorteringar.
Amorteringar och räntor ska inte räknas med.
Anställningsform
Månadslön
Arbetsplats
Anställd sedan
Anställd till
Vilken företagsbransch?
Kontaktuppgifter
Personnummer
Är du eller familjemedlem i en politisk utsatt ställning?
?
Enligt lag måste bankerna ställa denna fråga.
Medsökande
Ta bort
?
Medsökande är en person som tillsammans med dig står på lånet.
En medsökande ökar chansen till mer relevanta bud.
Medsökande Civilstånd
Ange antal barn/ungdomar, under 21 år, som föräldrarna är underhållsskyldiga för.
Medsökande Boendeform
Boendekostnad
?
I boendekostnaden ingår amortering, hyra och övriga driftskostnader.
Ange ungefärlig boendekostnad
Medsökande Anställningsform
Månadslön
Arbetsplats
Anställd sedan
Anställd till
Vilken företagsbransch?
Medsökande Kontaktuppgifter
Medsökande Personnummer
Är du eller familjemedlem i en politisk utsatt ställning?
?
Enligt lag måste bankerna ställa denna fråga.
Genom att klicka på “Jämför nu” godkänner du vårt användaravtal och vår dataskyddspolicy. Det kommer även genomföras en kreditupplysning på dig och en eventuell medsökande.

Boka telefonmöte

Zensum Säker är en trygghetsförsäkring som erbjuds i samarbete med AXA.

Under telefonmötet ger vi dig mer information och svarar på dina eventuella frågor. Telefonmötet är kostnadsfritt.
Välj vilken dag du vill bli kontaktad
Hämtar tider
När på dagen ska vi ringa?
Vilken tid vill du att vi ringer?
Kontaktuppgifter
Genom att klicka på “Boka tid” godkänner du att vi ringer upp dig.
Se alla omdömen