Hållbar budget 2021 – här är Zensums bästa tips
Privatlån
2021
-
01
-
19

Så gör du en realistisk hushållsbudget och får bättre koll på din ekonomi. Zensum lär dig alla knepen för en trygg privatekonomi.

Läsning 
2 min

Så gör du en hållbar budget

Genom att planera dina inkomster och utgifter kan du ta kontroll över din privatekonomi. Detta kallas för att göra en budget och är ofta nyckeln till få pengar över i slutet av månaden. I den här guiden får du våra bästa tips om hur du gör en realistisk budget utifrån din livssituation.

Vad är en budget? 

En budget är en slags planering över inkomster och utgifter. Det finns många anledningar till att göra en hushållsbudget, kanske vill du få bättre koll på vad dina pengar går till eller spara till något speciellt. Oavsett vad din anledning är kommer budgeten att hjälpa dig få bättre kontroll över din ekonomi. En budget är en slags planering över inkomster och utgifter. Det finns många anledningar till att göra en hushållsbudget, kanske vill du få bättre koll på vad dina pengar går till eller spara till något speciellt. Oavsett vad din anledning är kommer budgeten att hjälpa dig få bättre kontroll över din ekonomi.

Hur använder man en budget?

Genom att ha en budget blir det lättare att skilja på vad du behöver och vad du kan vänta med att köpa, så att du slipper låna pengar. Om du till exempel har för avsikt att endast lägga en viss summa på mat varje månad blir det enklare att välja bort dyra råvaror som skulle göra att din matbudget överskrids. Budgeten kan också hjälpa dig att få syn på utgifter som du betalar av ren vana, men som du faktiskt kan dra ner på. 


Hur du gör en hållbar budget

1. Sammanställ hushållets inkomster

Först behöver du ta fram alla uppgifter om dina inkomster och summera dessa. Inkomster kan till exempel vara lön, pension och bidrag.

2. Sammanställ hushållets utgifter

Därefter behöver du se över dina utgifter. Det enklaste sättet att få överblick över alla utgifter är att ta fram ett kontoutdrag och se vad pengarna har gått till den senaste månaden. Om summan av utgifterna är lika stora som dina inkomster är det inte särskilt svårt att förstå att du inte har pengar över. Utan pengar över blir det svårt för dig att skapa en buffert.


3. Definiera utgifterna

När du har gått igenom alla utgifter under föregående månad behöver du definiera vilka som  är nödvändiga och vilka som är det. På så sätt kan du se vilka utgifter du faktiskt kan dra ner på i fortsättningen.

Exempel på nödvändiga utgifter:

 • Boendekostnader
 • Återbetalning av lån
 • Telefon
 • Försäkringar
 • Mat 
 • Övriga levnadskostnader (t ex resekostnader, kläder eller oväntade utgifter)

4. Vilka utgifter går att minska på?

Vissa utgifter hamnar i gråzonen mellan att vara nödvändiga och inte. Mat är ett exempel; du behöver äta, men du kan minska dina totala utgifter genom att planera dina måltider och äta ute mer sällan. Andra kostnader kan du vara tvungen att dra ner på helt och hållet under en period om du ska lyckas hålla din budget.

5. Så blir din budget realistisk och hållbar

 • Lagom är bäst.

Såvida du inte är hårt skuldsatt bör du inte sätta en så sträng budget att allt det roliga i livet försvinner. Det ökar nämligen risken för att du känner dig misslyckad vid minsta avsteg och ger upp budgeten. Försök därför att vara rimlig – om du har ett sparmål kanske du inte behöver äta på restaurang flera gånger i månaden. Men om du däremot lyckas hålla din budget och ändå kan gå på restaurang vid något enstaka tillfälle kan det vara ett sätt att få det bästa av två världar.


 • Stryp inte utgifter som gör att du spenderar mindre pengar på annat.

Streamingtjänster är exempel på utgifter som skulle kunna ses som onödiga, och kanske behöver du inte prenumerera på tre olika. Samtidigt kan en streamingtjänst å andra sidan bidra till att att du tillbringar mer tid hemma istället för att spendera pengar på dyrare aktiviteter – men satsa på en och inte tre.


 • Se till att det finns utrymme för oväntade utgifter

Eftersom livet är fyllt med ekonomiska överraskningar är det viktigt att du räknar med dessa när du gör din budget. Även om du ännu inte vet vad nästa månad bjuder på för utgifter, ta höjd för dessa. Om det skulle visa sig att du har pengar över vid nästa löneutbetalning kan du alltid sätta in dem på sparkontot.

Ansök om ett privatlån

Zensum har sedan 2013 hjälpt över 550 000 personer att jämföra sina privatlån kostnadsfritt. Samla dina lån och sänk dina kostnader.

Totalt lånebelopp
Lånetid
8 år
Ungefärlig månadskostnad:
1 985 kr
Gå vidare
Individuell ränta 2,95–10% (effektiv ränta 2,99–13,61%). Återbet. tid 1–10 år
Räkneexempel: Annuitetslån 14 år, 250 000 kr, rörlig ränta 5,77 % (startavg. 0 kr / aviavg. 0 kr) ger effektiv ränta 5,92 %, totalkostnad 364 993 kr, kostnad 2 173 kr/mån (168 avbet.). Individuell ränta 2,95–19,95% (effektiv ränta 2,99–22,9%). Återbet. tid 1–10 år vid nylån, 1-15 år vid lösen av bef lån.
Välj syfte med lånet
Vill du lösa nuvarande lån (ej bolån)?
Ange den del av lånet på 150 000 kr som du vill använda till att lösa dina nuvarande lån.
?
Ange ungefärlig nuvarande skuld för lån/krediter du vill lösa (ej bolån).
Syfte för övriga 100 000 kr
Vad är syftet med lånet?
Civilstånd
Boendeform
Hyra och driftskostnader (din del)
?
I boendekostnaden ingår hyra och övriga driftskostnader. Ej räntor och amorteringar.
Amorteringar och räntor ska inte räknas med.
Anställningsform
Månadslön
Arbetsplats
Anställd sedan
Anställd till
Vilken företagsbransch?
Kontaktuppgifter
Personnummer
Är du eller familjemedlem i en politisk utsatt ställning?
?
Enligt lag måste bankerna ställa denna fråga.
Medsökande
Ta bort
?
Medsökande är en person som tillsammans med dig står på lånet.
En medsökande ökar chansen till mer relevanta bud och ger i genomsnitt:
 • 18% fler bud från långivare
 • 3,16% lägre effektiva räntor
Medsökande Civilstånd
Medsökande Boendeform
Boendekostnad
?
I boendekostnaden ingår amortering, hyra och övriga driftskostnader.
Ange ungefärlig boendekostnad
Medsökande Anställningsform
Månadslön
Arbetsplats
Anställd sedan
Anställd till
Vilken företagsbransch?
Medsökande Kontaktuppgifter
Medsökande Personnummer
Är du eller familjemedlem i en politisk utsatt ställning?
?
Enligt lag måste bankerna ställa denna fråga.
Genom att klicka på “Jämför nu” godkänner du vårt användaravtal och vår dataskyddspolicy. Det kommer även genomföras en kreditupplysning på dig och en eventuell medsökande.

Vill du sänka din bolåneränta?

Utmana räntan på dina bolån med Zensum. Du får en egen bolånehandläggare och tjänsten är gratis!
Ditt befintliga bolån
Genom att klicka på “Skicka intresseanmälan” godkänner du dataskyddspolicyn och användaravtalet. En bolånehandläggare från Zensum kommer att kontakta dig inom kort.
Din intresseanmälan är inskickad.

Boka telefonmöte

Zensum Säker är en trygghetsförsäkring som erbjuds i samarbete med AXA.

Under telefonmötet ger vi dig mer information och svarar på dina eventuella frågor. Telefonmötet är kostnadsfritt.
Välj vilken dag du vill bli kontaktad
Hämtar tider
När på dagen ska vi ringa?
Vilken tid vill du att vi ringer?
Kontaktuppgifter
Genom att klicka på “Boka tid” godkänner du att vi ringer upp dig.
Se alla omdömen