Privatlån
2024-02-15
Lån utan ränta? - Så fungerar räntefria lån – Zensum förklarar
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Lån utan ränta? Det här bör du känna till om räntefria lån

Att ett lån är räntefritt innebär dessvärre inte att det kommer utan kostnader. Vanligtvis tillkommer högre avgifter för räntefria lån än för vanliga privatlån, vilket leder till att du i slutändan betalar mer. I den här artikeln berättar Zensum vad du behöver känna till om lån utan ränta.

Vad är räntefria lån?

Räntefria lån är lån som du inte betalar ränta för under en viss tidsperiod, vanligtvis 14 eller 30 dagar. Att erbjuda räntefria lån är ett marknadsföringsknep för att locka nya kunder, men det innebär inte att lånen är gratis. Tvärtom kompenseras den uteblivna räntan av högre avgifter så att långivaren ska tjäna minst lika mycket pengar som när de beviljar vanliga lån. 

Hur fungerar räntefria lån?

Ofta är lån som marknadsförs som räntefria endast utan ränta under en viss tidsperiod, och det är mycket ovanligt att de är räntefria löptiden ut. När den räntefria perioden tar slut höjs räntan så att långivaren ska ersättas för bristen på ränteinkomster. Om det mot förmodan är så att lånet faktiskt är räntefritt hela löptiden tillkommer en rad olika avgifter så att långivaren ändå ska gå med vinst på affären.

Risker med räntefria lån

Att ta ett räntefritt lån kommer inte utan risker. Långivare som erbjuder räntefria lån ser ofta till att andra avgifter är väl tilltagna. Om du inte återbetalar lånet före den räntefria periodens slut tillkommer ränta och avgifterna höjs rejält. Om du redan har en tajt ekonomi eller är skuldsatt är det därför viktigt att försöka undvika lån som dessa. I värsta fall kan de leda till att dina skulder blir högre än tidigare.

Viktigt att tänka på när du ska låna pengar

Se över den effektiva räntan

Ett sätt att ta reda på kostnaden för ett lån är att undersöka vad det har för effektiv ränta. Den effektiva räntan visar hur hög den årliga totalkostnaden för lånet blir, inklusive samtliga avgifter, uttryckt i procent. Det gör att du slipper bli distraherad av hur hög eller låg ränta som erbjuds och kan välja det lån som faktiskt är det billigaste.

Jämför lån från flera långivare

Om du hoppar på första bästa låneerbjudande är sannolikheten inte särskilt stor att du får det som passar din privatekonomi. Genom att använda Zensums jämförelsetjänst får du offerter från olika aktörer och kan försäkra dig om att du väljer det bästa alternativet. Vår tjänst är dessutom helt gratis och du förbinder dig inte till något när du använder den.

Vanliga frågor om lån utan ränta

Finns det lån utan ränta?

Ja, men avgifterna på räntefria lån är i regel betydligt högre än för vanliga lån.

Är ett lån utan ränta helt gratis?

Nej, även om lånet är räntefritt tillkommer olika avgifter som gör att totalkostnaden för det räntefria lånet ofta blir högre än för vanliga lån.

Hur länge kan jag ha ett räntefritt lån?

Hur lång tidsperiod som ditt lån är räntefritt beror på vilken långivare du vänder dig till, det kan med andra ord variera.

Vad finns det för alternativ till lån utan ränta?

Eftersom räntefria lån ofta kommer med höga avgifter är det vanligtvis bättre att ta lån med ränta. Genom att jämföra lån kan du säkerställa att du väljer det billigaste alternativet.

Hur kan jag ta reda på om ett räntefritt lån är billigare än ett vanligt lån?

Jämför lånens effektiva ränta då den visar den totala årskostnaden för respektive lån uttryckt i procent.

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.