Bolån
2024-02-15
Baka in blancolån i bolån - sänk dina lånekostnader

Baka in blancolån i bolån - går det och vad finns det för alternativ? Zensum guidar dig till lägre ränta!

Att baka in blancolån i sitt bolån är möjligt, men det finns vissa krav. Enligt svensk lag får du inte ta ett bolån på mer än 85 % av bostadens värde. Gör du däremot en omvärdering av din bostad och den blir värderad högre än vad du köpte den för betyder det att din belåningsgrad blir lägre. En lägre belåningsgrad innebär att det finns möjlighet att baka in dyrare lån, såsom blancolån, i bolånet.

Om du inte har möjlighet att lyfta över privatlånet till ditt bolån finns det andra alternativ för att få ned lånekostnaden. Läs mer både om att baka in blancolån i bolån och dess alternativ i denna artikeln.


Baka in blancolån i bolån - Omvärdera bostaden för att minska belåningsgraden

Oftast omvärderar man sin bostad för att få bättre villkor på sitt bolån. Det kan vara efter en renovering eller om bostadspriserna har stigit. Du kan också omvärdera bostaden för att se om det finns utrymme för att baka in ett privatlån, t.ex. ett energilån, i ditt bolån. I många fall kan det dock vara svårt eftersom du inte får låna mer än 85 % av bostadens värde. Du får heller inte omvärdera din bostad hur ofta du vill utan enbart var femte år eller om det skett en avsevärd värdeförändring såsom efter en renovering.


Få ner dina lånekostnader effektivt - 4 tips för lägre ränta

Att du vill låna pengar till en så låg kostnad som möjligt ser vi som en självklarhet. Många lånar pengar till onödigt höga kostnader och så tycker vi inte att det ska behöva vara. Nedan radar vi upp ytterligare ett par tips för att få ned dina lånekostnader.

1. Samla lån 

Att samla dina lån och krediter innebär att du slår ihop olika skulder i ett och samma privatlån. På det sättet får du bättre koll på din privatekonomi och slipper krångla med olika fakturor, avgifter och amorteringar. Dessutom kan du troligtvis få ner lånekostnaden, speciellt om du samlar flera dyra lån. 

2. Omförhandla din ränta

I många fall kan du omförhandla din ränta för att få en lägre räntekostnad. Då kontaktar du din långivare för att förhandla ned räntan och på det sättet kan du få ned den totala kostnaden för lånet.

3. Håll en god kreditvärdighet

Har du en hög kreditvärdighet och visar på god återbetalningsförmåga kan du i regel få en bättre ränta. Detta eftersom det är en lägre risk för banken att låna ut pengar till någon med hög kreditvärdighet. 

4. Ansök med en medsökande

Att ansöka med en medsökande ger dig ofta en lägre ränta. Är man två personer som står på lånet minskar risken att långivaren inte ska få betalt. 

Vanliga frågor om att baka in blancolån i bolån

Kan man baka in privatlån/blancolån i bolån?

Möjligheten finns. Däremot får du enligt lag inte ta ett bolån på mer än 85 % av bostadens värde. Du behöver därmed ha tillräckligt stort utrymme för att baka in lånet. 

Vad finns det för alternativ till att baka in privatlån i bolån?

Ett bra alternativ är att samla sina lån och krediter vilket betyder att man slår ihop olika skulder i ett och samma privatlån. Det kan minska dina lånekostnader betydligt.

Varför ska jag baka in mina blancolån i bolånet?

Eftersom räntan på bolån generellt är mycket lägre än räntan på blancolån. Bakar du in dina blancolån i ditt bolån sänker du räntan och får därmed lägre kostnader för ditt lån.

Baka in blancolån i bolån - sänk dina lånekostnader

Hur bakar du in blancolån i bolån? Vad gäller och vilka alternativ finns? Zensum lär dig allt om reglerna som gäller för att baka in privatlån i bolån!
  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Urval partners privatlån/bolån

Bolån med individuell bedömning

Bolån med individuell bedömning

Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.
Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.

Zensum jämför med flera olika aktörer och kan hjälpa dig att få ett bolån oavsett om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast anställning.

  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Se alla omdömen