Står du inför ett stundande lönesamtal på jobbet? Här berättar vi hur ett sådant samtal skiljer sig åt från en löneförhandling samt vad du kan vilja tänka på inför samtalet. Läs vidare för att få tips och insikter som underlättar dina förberedelser inför detta viktiga samtal!
Ett lönesamtal är ett planerat och strukturerat samtal mellan en anställd och dennes arbetsgivare. Samtalet går ut på att diskutera den anställdes löneutveckling och eventuella lönejusteringar. Detta samtal är dock inte en att jämställa med en förhandling om lönen. Därmed kan du inte räkna med att kunna förhandla upp din befintliga lön under samtalets gång.
Ibland förväxlas begreppen lönesamtal och löneförhandling med varandra. Dessa begrepp är dock inte synonyma, utan det finns vissa skillnader mellan dem som du kan vilja känna till:
Ett lönesamtal kännetecknas av:
En löneförhandling präglas istället av:
Det är vanligt att arbetsgivaren och arbetstagaren löneförhandlar på årsbasis i samband med den regelbundna översynen av lönen. Men en löneförhandling kan även ske vid speciella tillfällen såsom vid en befordran, en ny anställning eller andra förändrade arbetsförhållanden. Samtalet är en särskilt viktig händelse när du vill spara till hus eller något annat ändamål.
Det är viktigt för såväl arbetsgivaren som arbetstagaren att förstå vilka faktorer som påverkar löneutvecklingen. Denna kunskap lägger nämligen grunden för en välinformerad och rimlig diskussion och förhandling om lönen. Inför ett kommande lönesamtal eller en löneförhandling kan du därför vilja känna till att bland andra följande faktorer spelar in:
I Sverige regleras löneutvecklingen främst genom kollektivavtal och individuella anställningsavtal snarare än med stöd av särskilda lagar. Det finns dock vissa allmänna riktlinjer och lagar som har en indirekt inverkan på löneutvecklingen i landet:
Många arbetsgivare är bundna till kollektivavtal. Dessa avtal anger ofta minimilöner, generella löneökningar och andra anställningsvillkor. I de individuella anställningsavtalen kan det också finnas klausuler som rör löneutveckling, bonusar och andra ersättningar.
Att tänka på vid ett lönesamtal är att goda förberedelser kan göra stor skillnad. Du vill använda samtalet för att klargöra dina förväntningar inför den kommande löneförhandlingen. Därför kan det vara en bra idé att:
Zensum tillhandahåller digitala jämförelseverktyg som kan hjälpa dig att analysera din ekonomiska ställning. De tillhandahåller även verktyg för att exempelvis jämföra bostadslån. Att göra detta inför ett lönesamtal kan vara väldigt användbart. Genom att ha bra koll på dina ekonomiska behov och mål kan du enklare sätta fingret på vilken lön du vill få ut av din löneförhandling.
Syftet med ett lönesamtal är att utvärdera och justera en medarbetares lön utifrån olika faktorer. Till exempel kan du vid en löneförhandling ha möjlighet att höja din lön om du presterar väl.
Hur ofta man har lönesamtal kan variera beroende på företag, bransch och eventuella kollektivavtal. Vanligtvis äger dessa samtal rum på årsbasis. En löneförhandling kan också ske vid en befordran.
Nej, det finns inget generellt lagstadgat krav på att ett lönesamtal behöver äga rum. Däremot kan det framgå i kollektivavtal eller interna företagspolicyer att så ska ske på exempelvis årlig basis.
Vid ett lönesamtal ligger fokus på just lönen. Dessa samtal äger ofta rum som en årlig löneförhandling. Ett medarbetarsamtal fokuserar istället på en bredare diskussion om utveckling och arbetsmiljö.
Det finns ingen universell siffra som kan betraktas som en "rimlig" löneökning per år. Vanligtvis ligger en löneförhöjning på cirka 2-3 procent om året. Detta varierar dock utifrån flera faktorer.
Zensum har sedan 2013 hjälpt sina kunder att jämföra lån kostnadsfritt. Samla dina lån och sänk dina kostnader.