Privatlån
2024-02-15
Guide till kreditköp av bil och hur en kreditspärr fungerar 🚗 →
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Guide till kreditköp av bil och kreditspärr på bilar

Det innebär en stor ekonomisk investering att köpa en bil. Långt ifrån alla privatpersoner har möjlighet att göra ett så pass stort köp med sparade pengar. Det blir därför allt vanligare att finansiera investeringen genom kreditköp av bil, men vad innebär det egentligen? Och hur hanterar man en situation där bilen har en kreditspärr? Fortsätt att läsa den här artikeln för att få reda på vad som gäller!

Vad innebär ett kreditköp av bil?

Ett kreditköp av bil innebär att du inte betalar hela kostnaden för bilen vid köptillfället. Istället finansieras köpet av bilen genom att du tar ett billån som du sedan betalar av över tid. När du väljer att köpa bil på kredit är det vanligt att du betalar en kontantinsats. Kontantinsatsen fungerar som en säkerhet för långivaren och minskar dennes risk med transaktionen. Du gör med andra ord en initial investering i bilen, ofta 20-30 % av bilens totala kostnad.

I vissa fall kan man även köpa bil utan kontantinsats, men det är oftast förknippat med högre räntor och striktare återbetalningsvillkor. Dessutom erbjuder långt ifrån alla finansiärer denna möjlighet vid bilköp.

Hur fungerar en kreditspärr på bil?

En kreditspärr på bil är en juridisk åtgärd som vidtas av låneinstitut, via Trafikverket, när en bil används som säkerhet för ett billån. Normalt sett görs detta endast om bilen fungerar som säkerhet för lånet. Om bilköpet har finansierats på andra sätt, till exempel genom ett privatlån utan säkerhet, läggs ingen kreditspärr på bilen. Syftet med kreditspärren är att förhindra att bilen säljs vidare innan lånet har betalats av och spärren har hävts. Ett ägarbyte rekommenderas med andra ord inte att genomföras förrän eventuella skulder kopplade till bilen är reglerade.

Om du gör ditt bilköp hos en licensierad bilhandlare är detta vanligtvis inget problem. Bilhandlare ser i regel till att alla utestående skulder i form av privatlån eller andra krediter är betalda. De säkerställer också att den eventuella kreditspärren är hävd innan de slutför försäljningen.

Men om du köper bilen av en privat säljare gör du bäst i att vara på din vakt. Det är då nödvändigt att iaktta försiktighet, då det i vissa fall kan finnas en kreditspärr på bilen. Om den tidigare ägaren fortfarande är skyldig pengar på lånet har låneinstitutet rätt att återkräva bilen. Så är fallet även om den har sålts vidare till en ny ägare.

Därför är det viktigt att du som köpare får bevis på att den tidigare ägaren har betalat eventuella återstående skulder och att kreditspärren har hävts. Först när du känner dig bekväm med att så är fallet kan du känna dig trygg med att slutföra köpet. För att kontrollera om det finns en kreditspärr på en bil kan du använda dig av Transportstyrelsens e-tjänst Fordonets skulder. Genom att göra detta kan du undvika eventuella komplikationer i samband med ägarbytet.

Vad kan man tänka på vid köp av bil med registrerat kreditköp?

Vad som kan vara värt att tänka på vid köp av en bil med registrerat kreditköp är att:

  • Kontrollera om det finns en kreditspärr på bilen. Använd Transportstyrelsen e-tjänst eller andra betrodda källor för att inhämta korrekta uppgifter.
  • Be om kvitto. Om du köper bilen av en privatperson kan du be om att få ett kvitto eller annan dokumentation från säljaren, där det framgår att alla skulder har betalats och att kreditspärren har hävts.
  • Var försiktig. Om du inte vidtar dessa försiktighetsåtgärder riskerar du att förlora din nyinköpta bil. Detta eftersom den kan återkrävas av låneinstitutet om den tidigare ägaren inte har betalat sin skuld.

Som alltid är det fördelaktigt att förstå villkoren för lånet, om du planerar att finansiera köpet med ett lån. Försäkra dig om att du är införstådd med räntan och övriga kostnader. Om bilen har skulder eller en kreditspärr kan du vilja ta hand som dessa innan du börjar äga bilen fullt ut.

Detta gäller i synnerhet då du köper bilen av en privatperson. Samma saker kan även vara värda att ta i beaktande när du själv står på motsatt sida i affären och vill sälja bil med lån.

Så kan Zensum kan bistå vid ett kreditköp av en bil

Zensum är en låneförmedlare som kan hjälpa dig att hitta det mest förmånliga lånet för att finansiera ditt bilköp. Genom att jämföra olika lånealternativ kan de göra processen enklare och mer ekonomiskt fördelaktig för dig.

Vanliga frågor om kreditköp av bil

Vad menas med kreditköp på bil?

Ett registrerat kreditköp på en bil innebär att ägaren av bilen har köpt fordonet på kredit. Detta är ofta i sin ordning, men det är viktigt att kontrollera att lånet är återbetalat.

Hur kontrollerar man kreditspärr på en bil?

Kreditspärr på en bil kan kontrolleras enklast genom att fordonsuppgifter inhämtas via Transportstyrelsens e-tjänst eller annan betrodd källa som tillhandahåller denna information.

Kan man köpa en bil med kreditköp?

Ja, det är möjligt att köpa en bil genom kreditköp. Det är dock viktigt att på förhand kontrollera om det finns en kreditspärr eller skulder kopplade till bilen.

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.