Bolån
2024-02-15
Få bolån som egenföretagare
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Guide: Få bolån som egenföretagare

Även du som egenföretagare behöver någonstans att bo, men hur ser din chans ut att få ett bolån? I den här guiden går vi igenom vilka faktorer som ökar risken att din ansökan ska avslås, och vad du kan själv kan göra för att få ett bolån med bra villkor.

Därför kan det vara svårare att få bolån som egenföretagare

I samband med att du ansöker om bolån tar långivaren en kreditupplysning på dig för att bedöma hur god betalningsförmåga du har, det vill säga hur sannolikt det är att du kan betala lånekostnaderna. Hur du tjänar dina pengar utgör av naturliga skäl en stor del av underlaget för bedömningen – en person som frilansar har ofta svårare att förutspå sin framtida lön jämfört med en som är fast anställd. Om ditt företag är relativt nystartat och du inte kan visa upp att du får en stabil inkomst kan banken anse att det skulle innebära en för stor risk att låna ut till dig.

Faktorer som påverkar bankens beslut

Din privatekonomi

Hur din livsstil ser ut och de kostnader som är kopplade till den utgör själva grunden för din betalningsförmåga. Förutom att du utan problem ska kunna betala din räkningar varje månad ska det också finnas utrymme för en räntehöjning eller oförutsedda kostnader. Att vara barnfri är därför ofta positivt för kreditvärdigheten, och att inte ha några andra lån utöver studielån.

Företagets bolagsform

En annan aspekt som är viktig att ta hänsyn till om du ska ansöka om bolån är att ditt företags bolagsform kan påverka om lånet beviljas eller inte. Många banker anser nämligen att enskild firma inte är en lika säker bolagsform som aktiebolag eftersom du då är personligt ansvarig för de skulder och avtal som företaget har. Om du som enskild näringsidkare har haft svårt att få ditt bolån beviljat tidigare kan det därför vara värt att överväga att byta bolagsform till aktiebolag.

Branschen du är verksam inom

Den bransch ditt företag är verksamt inom påverkar hur troligt det är att du kan räkna med en fast inkomst de närmaste åren, vilket gör att det också har betydelse för bankens bedömning. Har branschen goda framtidsutsikter kommer det inte vara några konstigheter, men om så inte är fallet kan det bli svårare att få en bank att bevilja lånet.

Så ökar du chansen att ditt bolån ska beviljas

Lös övriga skulder

Att ta ett nytt bolån i ett läge där du redan har flera skulder är inte en bra idé, och om du dessutom är egenföretagare är det något du borde försöka undvika. Om så ändå är fallet lönar det sig ofta att samla lån och krediter till ett enda, och sedan göra en plan för hur du ska betala av det så snabbt som möjligt. Det kommer utan tvekan leda till att du får betydligt bättre lånevillkor när du sedan skickar in din bolåneansökan.

Skaffa en medlåntagare

Att låna tillsammans med en annan person – gärna en som har en fast anställning – gör att banken kan acceptera låneansökan trots att du är egenföretagare. Det innebär att ni har ett solidariskt betalningsansvar, det vill säga att din medlåntagare blir skyldig att betala om du inte kan. På grund av detta är det ofta smart att välja en medlåntagare som du faktiskt vill bo med, såsom en partner.

Spara ihop till en stor kontantinsats

Ett annat sätt att motverka att banken ska neka din ansökan är att spara ihop en extra stor kontantinsats. Eftersom du då inte behöver ta ett lika stort lån blir det inte lika riskfyllt att låna ut till dig. Dessutom leder det till att både din belåningsgrad och dina löpande lånekostnader blir lägre.

Vanliga frågor och svar

Kan jag ta bolån som egenföretagare?

Ja, så länge du sköter din ekonomi och ditt företag har gjort goda resultat ett par år brukar det inte vara några problem.

Hur får jag bolån som egenföretagare?

Du är extra noggrann med din ekonomi och ser till att du verkligen har utrymme för de kostnader som lånet skulle innebära.

Varför är det svårare att få bolån som egenföretagare?

Om företaget inte kan uppvisa stabila resultat kan banken anse att det är för riskfyllt att låna ut till dig.

Vilken bank är lättast att få bostadslån hos som egenföretagare?

Det varierar beroende på låntagarens unika situation, därför är det ofta bra att jämföra lån från flera långivare.

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.