Privatlån
2024-02-15
Spara ihop en miljon kronor – 9 värdefulla tips
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Spara ihop en miljon kronor – hur gör man, och hur lång tid tar det?

Drömmer du också om att bli miljonär en dag och få den ekonomiska trygghet som kommer med ett stort sparkapital? Med hårt arbete, disciplin och smarta val har du möjlighet att spara ihop en miljon kronor (eller mer!) och få drömmen att gå i uppfyllelse. Här får du konkreta tips på hur du kan lyckas. 

Först och främst: Sätt upp ett mål för ditt sparande

Att ha ett tydligt mål är en viktig förutsättning för att lyckas med ett sparande. Det hjälper dig att hålla motivationen uppe och att fortsätta spara även när du känner dig lockad att konsumera något du egentligen inte behöver. 

Ditt mål kan, förutom själva summan, gärna inkludera en tidsram och ett syfte. När skulle du vilja nå ditt mål, och till vad sparar du? Kanske är det till en bostad, ett sabbatsår för att resa jorden runt eller för vidare investeringar? Skriv ned målet och läs igenom det regelbundet för att påminna dig själv om vad du jobbar mot och varför. 

Hitta en sparform som passar dig

När du har ditt mål klart för dig är det dags att bestämma dig för hur du vill spara pengar. Att stoppa pengar i madrassen eller låta dem sitta på ett vanligt bankkonto är förstås ett alternativ, men ett mindre bra sådant om du vill ge pengarna chans att växa. För möjlighet till avkastning på ditt sparade kapital behöver du investera i något som har potential att öka i värde – till exempel aktier eller fonder. 

Vilken sparform som passar dig beror på din riskaptit, ditt sparmål och hur mycket tid du vill lägga på ditt sparande. Vill du ha ett enkelt alternativ med lite lägre risk (och med det lite lägre potentiell avkastning) är fonder ett bra val. Aktier kan ge bättre avkastning på kortare tid, men innebär också en högre risk och helt andra krav på tid och kunskap om börsen. Läs på om de olika sparformerna och fundera över vilken som kan funka bäst för dig. Kanske är en blandning av både aktier och fonder rätt väg att gå?

Kort om fonder

✓ Automatisk riskspridning mot flera olika tillgångar.

✓ Bekvämt sparande där en fondförvaltare tar hand om fondens innehav och allokering. 

✓ Lägre potentiell avkastning, men samtidigt även lägre risk.

Kort om aktier

✓ Ställer krav på att du själv förvaltar dina innehav och har koll på marknaden. 

✓ Ger enbart exponering mot ett bolag och en marknad. 

✓ Högre potentiell avkastning, men också högre risk.

Hur lång tid tar det att spara till en miljon?

Hur lång tid det tar från att det att du börjar tills dess att du når ditt mål om en miljon kronor beror på flera olika faktorer; hur mycket du sparar varje månad, vilken sparform du använder, om du återinvesterar eventuell avkastning samt hur mycket du spenderar under tiden. Sparar du i aktier eller fonder, eller andra typer av värdepapper, spelar även marknadens utveckling in. 

Svaret på den här frågan blir således att det inte finns något egentligt svar. Generellt gäller förstås att ju mer du sparar varje månad och ju mindre du spenderar, desto snabbare kan du bli rik.

9 tips för att spara ihop en miljon kronor

  • Sätt upp ett tydligt mål och gör en plan för ditt sparande. 
  • Se över dina kostnader och dra in på onödiga utgifter. Gör en detaljerad månadsbudget och håll dig till den.
  • Ge pengarna möjlighet att växa – investera i något som ger avkastning.
  • Diversifiera ditt sparande. Lägg inte alla ägg i samma korg utan var noggrann med att få exponering mot olika marknader för att minimera risktagandet. 
  • Utnyttja den fördelaktiga ränta-på-ränta-effekten genom att återinvestera det du tjänar.
  • Välj en sparform som passar ditt sparmål och din riskaptit.
  • Sälj av sådant du inte behöver och sätt in pengarna på ditt sparande. 
  • Se över möjligheterna att öka dina inkomster. Kanske har du tid för ett extrajobb, eller en idé för att starta eget företag?
  • Lån och krediter är ofta stora utgiftsposter. Försök att sänka räntan på ditt bolån (om du har något) och baka ihop många smålån till ett billigare samlingslån.

Låt Zensum hjälpa dig nå målet – använd vår tjänst för att sänka dina lånekostnader

Att ta kontroll över dina kostnader är en av de viktigaste förutsättningarna för att du ska kunna nå ditt sparmål – oavsett om det är en miljon kronor eller något annat. Har du bolån eller andra krediter kan du spara mycket pengar bara genom att byta bank och/eller samla flera mindre lån till ett större. 

Hos Zensum kan du jämföra lån och villkor mellan flera olika banker och långivare så att du enkelt kan hitta det som blir bäst och billigast för dig. Du söker lån med endast en ansökan och en enda kreditupplysning, och får snabbt förslag på upplägg och villkor från alla våra samarbetspartners. Med hjälp av vår tjänst kan du snabbt och effektivt sänka dina kostnader för lån och spara ihop till en miljon snabbare. 

Har du frågor om tjänsten, eller om fördelarna med att samla lån? Hör av dig till oss så hjälper vi dig. 

Vanliga frågor om att spara ihop en miljon

Hur sparar man ihop till en miljon?

För att spara ihop till en miljon kronor krävs disciplin, målmedvetenhet och en tydlig budget. Du bör också välja en sparform där pengarna får chans att växa, som aktier eller fonder.

Hur lång tid tar det att spara ihop en miljon?

Det beror helt på hur mycket du sparar per månad och vilken avkastning du får. Ju mer du sparar varje månad, desto snabbare går det. 

Vem kan spara ihop en miljon kronor?

Teoretiskt kan alla spara ihop till en miljon kronor. Bara du har ett tydligt mål, är disciplinerad, placerar pengarna smart och ser till att inkomsterna överstiger kostnaderna så är det möjligt. 

Vilken sparform ska man välja för att spara ihop en miljon?

Både aktier och fonder är bra sparformer. Vill du ha lägre risk är fonder att föredra, medan aktier kan ge utdelning snabbare men till högre risk. 

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.