Privatlån
2024-02-15
Hur blir man rik? – 12 tips för finansiell rikedom
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Hur blir man rik? – 12 tips för finansiell rikedom

Vad är nyckeln till att bli rik och hur gör man för att komma igång? Det enkla svaret på den frågan är att det krävs hårt arbete, tålamod och ett långsiktigt tänk. I den här guiden får du våra bästa tips så att du ska kunna förverkliga dina drömmar om rikedom.

Hur mycket pengar behöver man för att räknas som rik?

Vad som räknas som att vara rik är i högsta grad subjektivt – du kommer att få olika svar beroende på vem du frågar och vad begreppet betyder för den personen. Rikedom behöver som bekant inte alltid inte handla om pengar. Du kan till exempel känna dig rik på härliga upplevelser, kärlek eller det faktum att det finns många individer du bryr dig om i ditt liv. På samma sätt är finansiell rikedom en personlig fråga och det finns inte bara ett svar. För en person kan finansiell rikedom betyda att den kan leva på sin förmögenhet i resten av sitt liv utan att jobba, för en annan att den har en rejäl buffert för oväntade utgifter och möjlighet att resa varje år. Slutsatsen är att det inte finns endast ett svar på när man är rik, utan är upp till dig att definiera vad rikedom är, och om du vill bli rik behöver du fundera på vilken summa det skulle handla om.

Hur blir människor rika idag?

Idag är det vanligaste tillvägagångssättet för att bygga upp en förmögenhet att starta ett företag och sedan driva det framgångsrikt, alternativt investera i värdepapper såsom aktier eller fonder. Det är inte särskilt vanligt att bli rik av slump eller tur, det krävs disciplin och hårt arbete för att bli förmögen. Ett gemensam nämnare för rika är dock att de är duktiga på att hushålla med sina pengar – de gör inte av med mer än vad de har.

Går det att bli rik utan hög lön?

Ja, även om en hög lön självklart underlättar är det faktiskt inget måste. Genom att till exempel spara i aktier eller fonder regelbundet kan kapitalet växa av sig självt utan att du behöver göra något. Dock är en förutsättning att du faktiskt lägger undan pengar, och lägger ner tid på dina investeringar.

Vilka är de grundläggande förutsättningarna för att bli rik?

  • Att du jobbar hårt och har en välskött ekonomi.
  • Att du har högre inkomster än utgifter.
  • Att du aldrig fattar beslut kring din ekonomi när du är trött eller stressad.

Hur man blir rik - 12 steg till rikedom

1. Rätt inställning

Det första steget mot rikedom är att sluta vänta på att du ska vinna på lotto, träffa en extremt rik partner eller plötsligt få ta över ett företag från en släkting. När du väntar förlorar du värdefull tid, och även om du inte är i närheten av ditt ekonomiska mål för tillfället måste alla börja någonstans. Utgå från dina förutsättningar och fundera på vad du kan göra redan idag.

2. Se till att dina utgifter inte är större än dina inkomster

En förutsättning för att du ska få pengar över är att dina inkomster är högre än dina utgifter. För att åstadkomma detta har du två alternativ; du kan minska dina utgifter eller skaffa fler inkomster. I många fall är det relativt enkelt att dra ner på sina utgifter, både vad gäller fasta och rörliga kostnader, men ibland krävs det att du gör dig av med en del vanor. Gå in på din internetbank och kolla igenom ditt kontoutdrag från den senaste månaden, där kommer du med största sannolikhet se en rad utgifter du kan skippa framöver. 

3. Höj din inkomst

Om du kan höja dina befintliga inkomster kommer processen att bygga en förmögenhet gå betydligt snabbare. Här finns flera alternativ, såsom att förhandla upp din befintliga lön, arbeta fler timmar, skaffa ett extrajobb eller byta jobb. Tänk på att alltid göra ditt allra bästa och visa framfötterna var du än arbetar – det är något som öppnar dörrar till nya möjligheter.

4. Betala av dina skulder

Skulder äter upp en stor del av inkomsten, och om du vill påbörja resan mot rikedom är det bra att lösa de skulder du kan så fort som möjligt. Se över vilka lån du kan lösa i förtid, såsom privatlån, och gör upp en plan. Lån du kan vänta med att återbetala i förtid är lån med säkerhet och bolån med bunden ränta, eftersom du då med allra största säkerhet behöver betala ränteskillnadsersättning. Studielån från CSN är inte heller nödvändiga att lösa omgående, då kostnaden för dessa lån är mycket låg.

5. Buffertspara framför att låna

Om du ska satsa på att bli rik är det inte läge att ta några nya lån så länge det inte innebär en inkomstbringande affärsmöjlighet. Prioritera istället att spara ihop en väl tilltagen buffert för oväntade kostnader så att du kan vända dig till dig själv när det krisar. Förutom att bufferten innebär finansiell säkerhet ska man inte underskatta den känslomässiga trygghet som den också medför, med en buffert kommer du att sova gott om nätterna.

6. Spara regelbundet

Ett sätt att bli rik är såklart månadssparande. Spara 10-20 % av din lön varje månad, gärna mer än så om du har möjlighet. Innan du har byggt klart din buffert kan du investera en mindre summa i värdepapper månatligen, även om det bara är ett litet belopp är det bättre än ingenting. När du väl har en buffert kan du fokusera helt och hållet på att investera de pengar du sparar.

7. Bli rik på fonder och aktier

Att investera i aktier eller fonder är ett effektivt sätt att tjäna pengar utan att behöva arbeta. Dock är det viktigt att komma ihåg att du riskerar att inte få tillbaka det belopp du investerar, och därför behöver du läsa på så att du är medveten om hur stor risk du tar vid olika tillfällen. När du köper aktier behöver du göra mer research jämfört med när du investerar i fonder, eftersom avkastningen avgörs helt och hållet av hur det går bolaget du har andelar i. En fond investerar i räntebärande värdepapper och aktier från flera bolag, och det är fondbolaget som ansvarar för att följa och utvärdera deras utveckling. När du sparar i fonder har du helt enkelt experter som sköter jobbet åt dig, men för detta behöver du ofta betala en årlig förvaltningsavgift. 

8. Diversifiera ditt sparande

Det är ingen bra idé att lägga alla ägg i samma korg om du vill att dina investeringar ska bli lönsamma. Hur mycket du än tror på ett specifikt företag eller gillar en fonds innehav är det dumt att förvänta sig för mycket av en enskild fond eller aktie. Eftersom marknaden påverkas av oändligt många olika faktorer är det svårt att bedöma hur den kommer att utvecklas, och därför är det av högsta vikt att du sprider ut ditt sparande och den risk du tar. På så sätt kommer det att bli enklare för dig att behålla lugnet om värdet faller, och undvika att ta förhastade beslut.


9. Återinvestera utdelningarna

Genom att återinvestera utdelningar får du en slags ränta på ränta-effekt, vilket gör stor skillnad för den totala avkastningen. Om du sparar i fonder går återinvesteringen per automatik eftersom fondbolaget sköter allt åt dig, men om du äger aktier behöver du göra det själv. Ibland kan utdelningen stå för hälften av avkastningen, så glöm inte bort att hålla koll på när den sker och återinvestera pengarna.

10. Tänk långsiktigt, men agera idag

Undrar du hur man blir rik snabbt? Då kan det vara en god idé att tänka om. Att bli rik går inte över en natt, det mer som ett ultradistanslopp än en kort spurt. Om du ska nå ditt mål krävs det att du håller motivationen uppe, och hur du går tillväga för att det ska inträffa vet du bäst själv. Vissa blir mer motiverade av att bevaka sina investeringar, medan andra kan lockas av att använda besparingarna fast de vet att de inte borde. Om du är av det senare slaget kan det vara bra att skapa automatiska överföringar och endast gå in och titta någon gång per år.

11. Formulera delmål

Genom att ha tydliga delmål blir det betydligt enklare att hålla dig till din plan. Bestäm därför olika summor som du vill ha sparat ihop inom 6 månader, 1 år, 5 år och 10 år. Förutom att du då vet exakt hur mycket du behöver lägga undan varje månad, kommer målen att kännas mer inom räckhåll. Om du till exempel vill ha investerat 30 000 kronor i fonder inom 6 månader, innebär det att du behöver spara 5 000 kronor i månaden. Då kan du utgå från ditt kontoutdrag där du ser alla inkomster och utgifter, och utifrån dem bestämma hur du ska gå tillväga för att lyckas. Eventuellt kan du behöva skaffa ett till jobb under en period, eller så kanske det räcker att beställa hämtmat mer sällan.


12. Ta hand om dig själv

Det är viktigt att vara målinriktad, men kom samtidigt ihåg att ingen annan kommer att se till att du tar hand om dig själv och inte jobbar för mycket. Att gå in i väggen blir man inte rik av, tvärtom. Se därför till att du får tid att göra det du mår bra av, oavsett om det är att sticka ut och springa, umgås med vänner eller ta ett långt bad. På så sätt förbättrar du dina förutsättningar att nå dina mål. 

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.