Hitta ditt nästa bolån

Gör som tusentals andra. Kontakta Zensum och få tillgång till en personlig bolånehandläggare som finns där för dig från start till mål. Kostnadsfritt och ej bindande.
Privatlån
2023-04-27

Bostadsrättsförening i konkurs – vad händer då?

Bostadsrättsförening i konkurs – vad händer då?

Vad händer om en bostadsrättsförening går i konkurs – och vad innebär det för de boende? Här kan du läsa mer om hur det går till och vilka följder det kan få.

Scrolla ned - Läsning
3 min

Vad händer om en bostadsrättsförening går i konkurs?

Sverige har idag över 30 000 aktiva bostadsrättsföreningar runt om i landet. Majoriteten av dem har god ekonomi, men varje år går ett litet antal föreningar i konkurs. Vad innebär det för alla de som äger en bostadsrätt i fastigheten – och vilka konsekvenser kan det få?

Kort om bostadsrätt som boendeform

Bostadsrätt är en populär och för Sverige nästintill unik boendeform. Istället för att köpa en egen fastighet, köper du rätten att disponera en bostad mot en månadsavgift, och blir medlem i en gemensam bostadsrättsförening. Du blir själv ansvarig för din egen bostad och får stor frihet att göra om och renovera som du vill för egna medel. Föreningen ansvarar för skötsel och drift av själva fastigheten, varför en bostadsrätt för många är ett bekvämt alternativ till att äga en fastighet själv. 

Om bostadsrättsföreningen går i konkurs, kan det dock få stora konsekvenser för de boende. 

Lästips: Låna till bostadsrätt

Varför går bostadsrättsföreningar i konkurs? 

Bostadsrättsföreningar kan försättas i konkurs av olika anledningar. I vissa fall handlar det om föreningar som har varit inaktiva under en lång tid, eller där fastigheten sålts och föreningen därför behöver upphöra. Det kan också röra sig om en nedstängning av föreningen, vilket sker när en förening bildats i en hyresfastighet med intentionen att köpa loss fastigheten, men där köpet av någon anledning inte blir av. Har föreningen dragit på sig kostnader som blir kvar efter nedstängning, begär man även konkurs. 

Vanligaste orsaken till att bostadsrättsföreningar går i konkurs är dock obetalda skulder. Att man inte haft råd, eller slarvat med, att betala föreningens kostnader – till exempel skatter, ränta och amortering på lån samt kostnader för fastighetsskötsel. 

Föreningens kostnader överstiger intäkterna

En bostadsrättsförening har oftast flera fasta kostnader som ska betalas varje månad. Det är kostnader för uppvärmning, skötsel och underhåll, snöröjning, el och vatten samt ränta och amortering på lån. Hur stora lånen är, och därmed kostnaderna för dem, varierar mellan olika föreningar – men de allra flesta har ett eller flera banklån på fastigheten. Utöver detta tillkommer också utgifter för renoveringar och ombyggnationer. 

Kostnaderna finansieras av de månadsavgifter som betalas in till föreningen av dess medlemmar – det vill säga bostadsrättsinnehavarna. Om kostnaderna börjar överstiga de totala intäkterna, kan föreningen få svårt att betala. Går det tillräckligt långt och föreningen misslyckas med att lösa sina skulder, kan det till slut bli nödvändigt att ansöka om konkurs. Detta görs hos tingsrätten, vilka sedan beslutar om konkursen ska godkännas samt utser en konkursförvaltare

Vad händer med bostadsrättsföreningen – och med medlemmarna?

I samband med att en bostadsrättsförening försätts i konkurs upphör föreningen också att existera. Konkursförvaltaren tar över förvaltningen av föreningens tillgångar och skulder, och ser till att skulderna betalas av så långt medlen räcker. 

Konkursförvaltaren kan också bestämma att föreningens fastighet ska säljas. Om så sker omvandlas bostäderna till hyresrätter.
 

Äganderätten försvinner – men skulderna finns kvar

För de som haft en bostadsrätt i föreningen kan en konkurs få riktigt tråkiga konsekvenser. Finns det något kapital kvar i konkursboet efter det att föreningens skulder är betalda, delas detta ut till medlemmarna. Oftast räcker pengarna dock inte till det. De tidigare bostadsrättsinnehavarna blir istället hyresgäster utan någon egen insats i sin bostad. För de som tog bolån när de köpte sin bostadsrätt blir skulderna däremot kvar, men nu utan säkerhet. 

Har man sålt sin bostad och föreningen går i konkurs innan den nya ägaren tillträder, kommer köpet att återgå. Föreningen har då upplösts, varför inga nya medlemmar kan tillkomma. 

Så kan du minska risken att drabbas

Att bostadsrättsföreningar går i konkurs är mycket ovanligt, men det händer. Funderar du på att köpa en bostadsrätt, är följande bra att tänka på för att minska risken att drabbas:

  • kontrollera föreningens ekonomi noggrant – läs årsredovisningar, titta på skulder och tillgångar samt räntor på lån. 
  • hör dig för om det är något omfattande och kostsamt underhåll eller ombyggnation på gång, och hur ekonomin för det i sådana fall ser ut. 
  • be din bank om hjälp att undersöka föreningens ekonomi om du känner dig osäker. 

Vanliga frågor om bostadsrättsförening i konkurs

Kan en bostadsrättsförening gå i konkurs?

Ja, om en bostadsrättsförening inte kan betala sina skulder kan den gå i konkurs. Konkurs kan även bli aktuellt om föreningen inte varit aktiv på länge, eller om det förekommit oegentligheter i ekonomin.

Kan man förlora bostadsrätten?

Ja. Höjer föreningen avgiften kraftigt för att undvika konkurs, och du inte kan betala, kan du förlora din bostadsrätt. Detsamma gäller om du inte kan betala hyran efter konkursen, när bostaden omvandlats till hyresrätt. 

Hur många bostadsrättsföreningar har gått i konkurs?

De senaste åren har ett trettiotal bostadsrättsföreningar gått i konkurs per år. Totalt finns över 30 000 aktiva föreningar i Sverige, så i snitt rör det sig om en eller ett par procent per år. 

Hur länge kan en bostadsrättsförening gå med förlust?

Så länge en bostadsrättsförening klarar av att betala sina löpande utgifter finns det inget förbud mot att den går med förlust. Underskott av kapital kan redovisas i ett eller några år.

Ansök om ett privatlån

Zensum har sedan 2013 hjälpt sina kunder att jämföra lån kostnadsfritt. Samla dina lån och sänk dina kostnader.

Totalt lånebelopp
Lånetid
8 år
Ungefärlig månadskostnad:
1 985 kr
Gå vidare
Välj syfte med lånet
Vill du lösa nuvarande lån (ej bolån)?
Ange den del av lånet på 150 000 kr som du vill använda till att lösa dina nuvarande lån.
?
Ange ungefärlig nuvarande skuld för lån/krediter du vill lösa (ej bolån).
Syfte för övriga 100 000 kr
Vad är syftet med lånet?
Civilstånd
Ange antal barn/ungdomar, under 21 år, som föräldrarna är underhållsskyldiga för.
Boendeform
Hyra och driftskostnader (din del)
?
I boendekostnaden ingår hyra och övriga driftskostnader. Ej räntor och amorteringar.
Amorteringar och räntor ska inte räknas med.
Anställningsform
Månadslön
Arbetsplats
Anställd sedan
Anställd till
Vilken företagsbransch?
Kontaktuppgifter
Personnummer
Är du eller familjemedlem i en politisk utsatt ställning?
?
Enligt lag måste bankerna ställa denna fråga.
Medsökande
Ta bort
?
Medsökande är en person som tillsammans med dig står på lånet.
En medsökande ökar chansen till mer relevanta bud.
Medsökande Civilstånd
Ange antal barn/ungdomar, under 21 år, som föräldrarna är underhållsskyldiga för.
Medsökande Boendeform
Boendekostnad
?
I boendekostnaden ingår amortering, hyra och övriga driftskostnader.
Ange ungefärlig boendekostnad
Medsökande Anställningsform
Månadslön
Arbetsplats
Anställd sedan
Anställd till
Vilken företagsbransch?
Medsökande Kontaktuppgifter
Medsökande Personnummer
Är du eller familjemedlem i en politisk utsatt ställning?
?
Enligt lag måste bankerna ställa denna fråga.
Genom att klicka på “Jämför nu” godkänner du vårt användaravtal och vår dataskyddspolicy. Det kommer även genomföras en kreditupplysning på dig och en eventuell medsökande.

Boka telefonmöte

Zensum Säker är en trygghetsförsäkring som erbjuds i samarbete med AXA.

Under telefonmötet ger vi dig mer information och svarar på dina eventuella frågor. Telefonmötet är kostnadsfritt.
Välj vilken dag du vill bli kontaktad
Hämtar tider
När på dagen ska vi ringa?
Vilken tid vill du att vi ringer?
Kontaktuppgifter
Genom att klicka på “Boka tid” godkänner du att vi ringer upp dig.
Se alla omdömen