Bolån
2024-02-15
Låna till bostadsrätt – det du behöver veta

Låna till bostadsrätt – det du behöver veta 

Står du inför steget att köpa bostad men är osäker på vad som gäller när du ska låna till bostadsrätt? I den här guiden reder vi ut vilka regler du behöver förhålla dig till och vad som krävs för att få ansöka om bostadsrättslån.

Hur fungerar bostadsrättslån?

När du lånar för att köpa bostadsrätt tar du ett bolån, det vill säga ett lån där bostaden fungerar som säkerhet. Det innebär att om du inte betalar lånekostnaderna som avtalat har banken rätt att tvinga dig att sälja bostadsrätten. Eftersom bottenlån ofta handlar om stora belopp finns det en del regler som du behöver förhålla dig till som låntagare.

Vilka regler gäller vid lån till bostadsrätt?

Bolånetaket

Bolån får enligt lag som högst utgöra 85 % av bostadens värde, den resterande delen kallas för kontantinsats och måste finansieras på något annat sätt.

Amorteringskravet

Din belåningsgrad avgör hur mycket du måste amortera på lånet varje år. Bolån som överstiger 50 procent av bostadens värde måste amorteras med minst 1 procent per år tills belåningsgraden är lägre än så. Bolån som överstiger 70 procent måste amorteras med minst 2 procent per år. Även hushållets inkomst påverkar hur mycket du måste amortera. Ifall lånet överstiger 4,5 gånger din årliga bruttoinkomst måste du amortera med ytterligare 1 procent.

Här kan du läsa mer om bolånereglerna.

Lånelöfte – preliminärt besked på lånets storlek 

Innan du börjar gå på visningar är det viktigt att du skaffar ett lånelöfte, vilket är ett förhandsbesked på hur stora summa banken kan tänka sig att låna ut till dig. Förutom att det visar hur stor budget du har att röra dig med är det ofta ett krav för att få delta i budgivningar.

Vad krävs för att få ansöka om lån till bostadsrätt?

För att ansöka om bolån behöver du:

  • vara folkbokförd i Sverige
  • vara minst 18 år
  • ha en stadigvarande inkomst
  • vara utan betalningsanmärkningar
  • ha en skuldkvot på högst 5-6 %

Hur går det till att låna till bostadsrätt genom Zensum?

När du vänder dig till Zensum för att du vill ha ett bolån med så bra villkor som möjligt finns vi här för dig under hela processen. Börja med att fylla i din ansökan så noggrant du kan, så tar vi en kreditupplysning på dig och skickar vidare din ansökan till några väl valda långivare. De återkommer sedan med låneerbjudanden som du kan få hjälp att jämföra av våra licensierade bolånehandläggare. Det är kostnadsfritt, och hittar du inte ett alternativ som passar dig har du inte förbundit dig till något.

Vanliga frågor om att låna till bostadsrätt

Hur mycket kan jag låna till en bostadsrätt?

Hur stort lån banken kommer att bevilja beror främst på din inkomst. Vanligtvis brukar de flesta banker inte godkänna bolån som är större än 5–6 gånger hushållets årliga bruttoinkomst.

Kan jag belåna min bostadsrätt?

Ja, när du utökar ett befintligt bolån får du ofta bättre lånevillkor än om du tar ett privatlån.

Hur många procent av bostadsrättens värde får jag låna?

Ett bolån får som högst utgöra 85 procent av bostadens värde.

Låna till bostadsrätt – det du behöver veta

Bolån till bostadsrätt | Så fungerar bostadsrättslån ✓ Regler ✓ Vad krävs för att få låna till bostadsrätt? ✓ Så går det till att låna genom Zensum ✓ Läs mer här.
  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Urval partners privatlån/bolån

Bolån med individuell bedömning

Bolån med individuell bedömning

Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.
Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.

Zensum jämför med flera olika aktörer och kan hjälpa dig att få ett bolån oavsett om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast anställning.

  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.