Bolån
2024-02-15
Köpa tomt – 10 tips till dig som ska köpa tomt och bygga hus
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Köpa tomt – en guide från Zensum

Drömmer du om att bygga ett eget hus? En förutsättning är att du har en tomt att bygga på. När man ska köpa tomt finns det många aspekter att ta hänsyn till – den här guiden är till för dig som vill känna dig nöjd med ditt köp både idag och i många år framöver.


1. Hitta en tomt

Det finns flera tillvägagångssätt för att få tag i en tomt att köpa. Ibland kan de förmedlas via byggfirmor, mäklare och annonssajter, i andra fall direkt av privatpersoner. För att hitta en tomt som passar just dig gäller det att vara på alerten och regelbundet gå in på nätet och bevaka allt som läggs ut. Om du är intresserad av att bo i en specifik kommun kan du dessutom ställa dig i kommunens tomtkö, dock avgör längden på kön hur lång tid det tar innan det blir din tur.


2. Tänk långsiktigt kring läge

När du väl börjar hitta tomter du gillar är det dags att tänka på framtiden. Är tomtens läge fortfarande lika bra om din familje- eller arbetssituation förändras? Även om huset eventuellt kan byggas ut och anpassas efter nya behov är det betydligt svårare att förändra dess l

3. Väg pris mot fördelar

Marknadspriset påverkas ofta av yttre faktorer, såsom närhet till mataffär, skola och kollektivtrafik. Fundera på vad som är viktigt för dig och vad du i sådana fall är beredd att betala. Om du väljer att bo mer avskilt kan det påverka såväl bensinkostnader som den tid det tar att ta sig till och från hemmet. Oavsett pris, kanske inte hela summan ligger och vilar på ditt sparkonto. Att ansöka om tomtlån för att låna pengar till tomten är isåfall en möjlighet för dig. 


4. Vem äger tomten?

Något som kan tyckas verka självklart men som ibland glöms bort är att säkerställa att det verkligen är säljaren som äger tomten. På Lantmäteriets hemsida kan du beställa information om vem som innehar tomtens lagfart och dess exakta plats och storlek. 


5. Granska detaljplanen

Om det finns en detaljplan för området där tomten ligger behöver du förhålla dig till dess regler när du bygger ditt hus. Detaljplaner upprättas främst för tätbebyggda områden, och kan avgöra om du får bygga som du vill eller inte. 


6. Kolla upp kommunens områdesplan

Även om en plats för tillfället är obebyggd är det mycket möjligt att kommunen har ett långsiktigt mål för området. Skulle du fortfarande vilja bo kvar om det ska byggas ett köpcentrum, radhusområde eller större väg i närheten? 


7. Vilka funktioner är viktiga för dig?

I vissa fall avgör tomten vilka egenskaper huset kan ha, därför är det bra att göra en lista över funktioner som du tycker är viktiga. Det kanske kan vara ett garage, förråd eller en uteplats i söderläge. Finns förutsättningar att genomföra det du vill och är det möjligt enligt detaljplanen?

8. Är tomten byggklar?

Hur ser vegetationen ut och påverkar den när du kan börja bygga? Berg kan till exempel medföra dyra sprängnings- och schaktningsarbeten, vilket kan göra den slutgiltiga kostnaden betydligt högre än du först räknat med.


9. Servitut 

Ifall tomten är knutet till ett servitut kan det innebära att en annan aktör har rätt bygga exempelvis en brunn eller väg på tomten, och att din rätt att bestämma därför är begränsad. För att ta reda på om tomten är belagd med servitut behöver du kontakta Lantmäteriet.

10. Är tomten ansluten till el, vatten och fibernät?

Undersök om tomten är ansluten till kommunalt vatten, avlopp, el och fibernät. Om så inte är fallet är det bra att ta reda på hur mycket en anslutning skulle kosta innan du köper tomten för att undvika en otrevlig överraskning.

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.