Ett snabbt lån behöver inte vara ett bra lån.

Hitta rätt lån med en enkel process

Med hjälp av våra duktiga teknikutvecklare, vår stora kundtjänst och ett nära samarbete med noga utvalda långivare vill vi ge dig en lika snabb som trygg låneförmedling.

Det kan räcka med några minuter för att ge dig erbjudanden från noga utvalda långivare sammanställt i en tydlig översikt. Sedan kan du i lugn och ro välja det rätta lånet för just dig. Vill du ha personlig hjälp kan du alltid ringa oss på 0771-30 44 47.

1. Börja med att fylla i din ansökan. Det brukar ta några minuter.

2. Du får en översikt av erbjudanden, eller råd av oss för att få fler.

3. Jämför och välj det erbjudande som passar din ekonomi bäst.

”Alla våra långivare är noga utvalda.”

Läs intervjun med Pontus

”Jag lägger stor vikt på att kunden alltid ska känna sig hörd.”

Läs intervjun med Negin

”Teknik i världsklass blir till service i världsklass.”

Läs intervjun med Kalle

Beröm vi är extra stolta för:

TrustScore 4,7/5 av 3 994 omdömen
Thomas
December 11, 2020
Tack för bra service och information kring omläggning av mina lån. En stor eloge till Wiktoria som hjälpte mig med detta.
Victoria
December 9, 2020
Snabbt, trevligt, hjälpsamt. Bara +
Linda
December 5, 2020
Trevligt bemötande och bra service. Hjälpte mig få bättre ränta på mina lån.

Vanliga och ovanliga frågor.

Vad är skillnaden på annuitet och rak amortering?

Vid ett annuitetslån betalar du alltid samma månadsbelopp. Det innebär att allt eftersom skulden minskar, så ökar andelen du amorterar på lånet. Rak amortering innebär att du amorterar samma belopp varje månad, utöver det tillkommer räntekostnaden, som minskar i relation till den återstående krediten.

Kan jag sänka ränta på ett befintligt lån?

Ja, du väljer själv vilka lån vill jämföra. Vi hjälper dagligen till med att hitta ett bättre villkor för befintliga lån.

Vad innebär rak amortering?

Rak amortering innebär att du amorterar samma belopp varje månad, utöver det tillkommer räntekostnaden som minskar i relation till den återstående krediten.

Vad innebär annuitetslån?

Vid ett annuitetslån betalar du alltid samma månadsbelopp. Det innebär att allt eftersom skulden minskar, så ökar andelen du amorterar på lånet.

Hur länge är en kreditupplysning synlig?

Kreditupplysningar ligger kvar i 12 månader från det att den registreras.

Varför ska jag använda Zensum?

För att du vill vara trygg med att du hittar ett lån som passar dig, och inte förmedlaren eller banken. För att du är trött på att smöra för banken, när de borde smöra för dig och för att du aldrig mer vill känna dig som en idiot som inte förstår varför “nytt” är bättre än beprövat, eller för att du glömde glasögonen när du skulle läsa det finstilta. För att du ville bli behandlad som en människa, inte som en siffra.


Ganska enkelt.


Vad betyder lösenkrav?

Olika långivare har varierande krav för huruvida ett lån ska betalas ut eller inte. Ibland kan ett så kallat lösenkrav tillkomma. Detta betyder att långivaren löser dina nuvarande skulder åt dig med hjälp av en lösenfullmakt, som du fyller i med information om nuvarande lån. På så sätt kan långivaren säkerställa att det nya lånet inte används för konsumtion.


Är min ränta fast eller rörlig?

Samtliga långivare som Zensum samarbetar med erbjuder rörlig ränta. Det innebär att räntan kan förändras, men inte att räntan på ditt befintliga lån kan höjas hur som helst. I ditt låneavtal finns den ränta som du och långivaren kommit överens om. För att långivaren ska få höja den räntan, krävs det att upplåningskostnaderna ökar, d v s de kostnader som långivaren har för att kunna låna ut pengar. En sådan ökad kostnad kan t ex vara att Riksbanken höjer sin styrränta (reporäntan).

Vad betyder månadskostnad, totalkostnad och räntekostnad?

Månadskostnad är den summa du betalar in till långivaren varje månad, inklusive ränta, amortering och eventuella administrativa kostnader såsom aviavgifter och uppläggningskostnad.


Totalkostnad är den summa som ditt lån kommer att kosta dig totalt när du betalat av det, inklusive ränta, amortering och administrativa kostnader såsom aviavgifter och uppläggningskostnad. En längre löptid på ditt lån gör att totalkostnaden ökar, eftersom du betalar ränta och administrativa kostnader under en längre period.


Räntekostnad motsvarar kostnaden för ditt lån. Ränta är priset på pengar och anges som en procentsats av lånebeloppet.


Vad är skillnaden på nominell och effektiv ränta?

Den nominella räntan är den rörliga räntan som man betalar för sitt lån. Effektiv ränta är totala räntekostnaden av den nominella räntan inklusive, tillägg som exempelvis uppläggningsavgifter och aviavgifter.

Vad får jag för månadskostnad på mitt lån?

Vilken månadskostnad du får beror på en del olika faktorer. Lånets storlek, men även löptid, ränta och amorteringsplan.


Vad betyder refinansiering?

På Zensum jobbar vi med att refinansiera dina lån, d v s att hjälpa dig hitta bättre lånevillkor på dina befintliga lån. Du fyller enkelt i vår ansökan här med uppgifter om dina nuvarande lån, därefter assisterar vi dig med att hitta ett så kallat ersättningslån på samma belopp som dina existerande skulder så du kan lösa dessa utan att utöka din totala skuld.


Kan jag flytta mina lån utan att byta bank?

Ja, om du väljer att gå vidare med ett erbjudande, så byter du endast bank på det/de lån du väljer att betala av. Dina andra lån, ditt sparande och dina försäkringar ligger kvar hos den bank du valt att placera dessa hos.

Varför ska jag inkludera en medsökande?

Att inkludera en medsökande är självklart ingenting du måste göra. Det är ofta fördelaktigt att vara två sökande i och med att långivarna tar hänsyn till två personers inkomster och därmed bedömer den totala återbetalningsförmågan hos dessa. En medsökande skapar med andra ord en ökad trygghet för långivaren, vilket nästan alltid resulterar i bättre lånevillkor. Den som står som medsökande ska dock vara uppmärksam på att det råder solidariskt betalningsansvar gentemot långivaren.


Vad är en medlåntagare?

För att öka chanserna till bättre lånevillkor, kan man inkludera en medlåntagare. En medlåntagare är en person som delar ditt låneansvar och fungerar som en extra säkerhet för långivaren. Personen som står som medlåntagare ska veta att låntagarens och medlåntagarens betalningsansvar är solidariskt gentemot långivaren. Läs om fördelarna med en medsökande här.


Vilka är grundkraven för att få låna?

För att skapa en lånejämförelse via Zensum är grundkraven:

Du är minst 18 år gammal

Du är folkbokförd i Sverige sen minst ett år tillbaka

Du har en årsinkomst på minst 120 000kr


Hur länge gäller mitt erbjudande?

Det varierar mellan olika långivare, men i snitt gäller erbjudanden från Zensums långivare i 30 dagar från det att du startar jämförelsen.

När betalas lånet ut?

Om du väljer att godkänna en offert kommer ett skuldebrev skickas hem till dig i fysisk eller digital form.

Vanligtvis tar det mellan 1 timme och upp till 5 dagar beroende på långivare. Zensum kan inte påverka handläggningstiden hos långivarna, men om du signerar via Bank-ID går det generellt sätt snabbare än om du signerar via brev.

Hur snabbt får jag svar på min ansökan?

Från det att du startar din ansökan tar det upp till 24 timmar innan alla långivare lämnat svar, men de flesta långivare lämnar svar betydligt fortare än så. När en långivare lämnat ett bud, så kommer du få ett meddelande på din telefon eller surfplatta, men för att du ska få ett så bra lån som möjligt, råder vi dig att invänta bud från flera långivare innan du accepterar ett erbjudande. På minasidor ger vi dig en indikation när du kan vänta dig att samtliga bud har inkommit.

Jag har inte Bank-ID. Hur kan jag signera?

De flesta långivare som Zensum samarbetar med arbetar med digital signering med hjälp av Bank-ID, men det finns fortfarande möjlighet hos några av dem att skicka ut ett skuldebrev i fysisk form med posten. Vi rekommenderar dig att skaffa Bank-ID hos din hemmabank, för att enklare kunna ta del av vår lånejämförelse.


Vem kan jag ha som medlåntagare?

I stort sett vem som helst kan stå med som medsökande så länge personen uppfyller våra och långivarnas grundkrav. Här ser du vilka grundkrav som vi ställer på medlåntagaren [länk], men tänk på att långivarna kan ha andra krav utöver dessa. Medlåntagare med god kreditvärdighet stärker oftast din låneansökan, men tänk på att en del långivare också kan avslå en låneansökan om medlåntagaren inte uppfyller deras grundkrav.


Den som står som medsökande ska också vara uppmärksam på att det råder solidariskt betalningsansvar gentemot långivaren.


Kan jag lösa mina kreditkortsskulder men behålla mina kreditkort?

Ja, när du löser kreditkortsskulder, så finns ibland möjligheten till att behålla kortet beroende på din nya långivares krav. Kreditkort har ofta årsavgifter, överväg om det inte är bäst att avsluta krediten när du ändå löst skulden.

Tryck här för att lösa dina kreditkortsskulder.

Kan jag ta ett nytt lån genom er?

Ja, ibland kan behovet att hitta tillfällig finansiering för t ex renovering eller bilköp och om du vill söka ett nytt lån så kan Zensum självklart hjälpa dig med detta.

Vi uppmanar dock till att först alltid se över lånebehovet, både sett till storleken på lånet, samt om det räcker med att spara en del av lönen under en tid istället. Tänk också på att återbetalning av lånet oftast börjar redan månaden därpå.

Vi hjälper dig gärna med att se över månadskostnad, totalkostnad och räntekostnad. Du kan läsa mer om det här eller klicka här för att skapa din ansökan och boka in en tid med en kredithandläggare.

Vilka uppgifter behöver jag lämna för att skapa en ansökan?

Klicka här för att komma till vårt formulär där du ser exakt vilka uppgifter som behövs för att skapa en jämförelse.


Måste jag ta beslut över telefon?

Du tar aldrig något beslut över telefon. Vår personal finns tillgänglig för att vi tillsammans ska kunna räkna på vilken förbättring du eventuellt kan göra. Skulle du önska att inte tala med en kredithandläggare, kan du själv följa inkomna bud via Mina sidor. Det är inte förrän du har signerat ett låneavtal hos långivaren (antingen digitalt eller fysiskt) som du har tagit ett beslut.


Är jag garanterad en bättre ränta?

Alla långivare gör en individuell bedömning av dig utifrån exempelvis återbetalningsförmåga, lånebelopp och tidigare skulder. Zensum fungerar som mellanhand mellan låntagare och långivare och kan inte påverka långivarens bedömning.


Det du kan göra för att förbättra dina chanser till mer förmånliga villkor, är att inkludera en medsökande i din ansökan samt att undvika att skapa låneansökningar hos flera långivare eller låneförmedlare samtidigt. Att ha flera pågående ärenden hos olika aktörer kommer inte förbättra dina chanser till en bättre lösning, tvärtom kan det skada dina möjligheter till bra förslag på lånelösningar.


Registreras flera kreditupplysningar?

Enbart en kreditupplysning registreras på dig hos Upplysningscentralen (UC) när du jämför via Zensum, men du kommer få omfrågandekopior från samtliga långivare, som tittat på din kreditupplysning. Om du är ansluten till Kivra kan du få informationen digitalt.


Kostar det mig något att jämföra via er?

Nej, Zensum är en kostnadsfri tjänst och ingenting du binder dig till. Vi fungerar som mellanhand mellan låntagare och långivare. Zensum tar ut en avgift av bankerna, därav tillkommer inga räntepåslag eller kostnader för dig som kund. Zensum är en marknadskanal för långivarna, precis som TV- eller radioreklam.

Hittar du inte det du söker?

Testa att ställa din fråga i vår chatt, annars är du alltid välkommen att ringa 0771-30 44 47 eller maila kundservice@zensum.se.

Medsökande – tillsammans är ni starka

Visste du att en medsökande oftast ger oss mycket större möjlighet att hitta rätt lån för just dig. Många banker och långivare ser en större trygghet – och därmed större möjligheter - när ni är två som står på lånet. Det hjälper oss att hjälpa dig med bättre villkor.

Våra produkter

Samla lån

Det finns flera goda anledningar till att samla lån. Att få en högre kreditvärdighet och få mer kontroll på dina utgifter är de två vanligaste. Dessutom blir totalkostnaderna ibland lägre med ett lån istället för fler, och du får mer pengar över till annat.

Omförhandla lån

Ett lån med oskäligt höga räntor och avgifter låter inte helt rätt? Det kan hända att dina förutsättningar har förbättrats sedan du tog ditt lån. Vi kan hjälpa dig att se över ifall det kan vara aktuellt med en omförhandling, eller rentav hitta ett nytt bättre lån.

Nytt lån

Livet händer alla människor. Det går upp och ner, fram och tillbaka av mer eller mindre planerade händelser. Ofta påverkas din ekonomi av dessa händelser och ibland behövs det en enkel ekonomisk hjälp. Då kan ett privatlån vara en bra lösning och vi vill gärna hjälpa dig hitta rätt lån för din ekonomi bland alla olika typer av långivare.

Trygghetsförsäkring

Livet händer och en del av dem händelserna kanske stryper din inkomst. Vi erbjuder alla våra kunder Zensum Säker för att skapa lite mer trygghet. Zensum Säker är en trygghetsförsäkring där du kan försäkra upp till 10.000 kr i ersättning vid sjukskrivning och ofrivillig arbetslöshet.