Zensumkraven gör det både svårare och enklare att låna pengar.

Ansvarsfull utlåning

Som en låneförmedlare ser vi ett ansvar i att bidra till en mer ansvarsfull utlåning. Även fast vi inte själva lånar ut pengar, så har vi en stor roll i processen som leder fram till ett lån. Lån som ibland leder till skuldberg och som vi inte vill vara en del av.

Du som vänder dig till oss ska självklart känna dig trygg med att vi enbart hjälper dig att hitta lån som utgår från dina förutsättningar. Det gör att vi ibland ställer lite hårdare krav och lite fler frågor. Allt för att det ska bli rätt.

”Zensumkraven är vår alldeles egna kvalitetsmärkning. En lista av krav, som vi hoppas alla låneförmedlare och långivare snart ska utgå ifrån.”

Grunden i Zensumkraven är att alltid förbättra kundens ekonomiska situation.

Vad som faktiskt är en bättre ekonomisk situation, skiljer sig från människa till människa. Därför är Zensumkraven baserade på både faktiska begränsningar, dvs krav som vi ställer på de långivare vi arbetar med, samt de krav vi ställer på oss själva.

Zensumkraven är ett levande dokument som kommer förändras med tiden och behoven. Ingen blir gladare än oss ifall våra krav blir standard och därmed har tjänat sin roll. Då fyller vi på med nya, allt för att alltid sträva mot vår vision: Inga dåliga lån.

Krav på långivare

Vid nylån förmedlar vi aldrig lån med en ränta över 10%*

Privatlånen står för mindre än en femtedel av svenskarnas skulder, men för över hälften av lånekostnaderna, och en stor andel av kunderna hamnar så småningom hos ett inkassobolag när skulderna blivit för stora och de inte klarar av betalningarna. Det här är en utveckling som vi på Zensum inte vill bidra till, och vi ställer därför krav på de långivare som vi samarbetar med att genom oss enbart erbjuda nylån där räntan känns rimlig.
*Nominell ränta
Krav på långivare

Vid nylån förmedlar vi aldrig lån med en längre löptid än 10 år.

Ett privatlån kan vara en bra lösning för att täcka ett kortsiktigt behov, t.ex. när du ska köpa en bil, renovera, eller behöver använda som kontantinsats vid ett bostadsköp. Däremot är privatlånen ofta dyrare än andra typer av lån, och det är inte rimligt att du ska ha kvar lånet under lika lång tid som t.ex. ett bolån. Därför ställer vi krav på de långivare som vi samarbetar med att genom oss enbart erbjuda nylån där lånet faktiskt kommer betalas tillbaka inom en rimlig tidsperiod.
Krav på oss själva

Vid samlingslån ska vi alltid först fokusera på att hitta ett lån med lägre totalkostnad.

När du vill ersätta ett eller flera befintliga lån genom Zensum kommer alltid utgå från att du främst vill sänka din totala kostnad för lånet, vilket t.ex. sker när vi lyckas hjälpa dig att sänka räntan, korta löptiden för lånet, eller samla lånen hos en kreditgivare och därmed undvika avgifter från flera banker. Enda undantaget är när ett samlingslån kan hjälpa till att skapa en större kontroll på ekonomin och på det sättet vara ett första steg mot en bättre ekonomisk situation. Ibland är vägen dit längre och fylld av fler än ett steg.
Krav på oss själva

Vid samlingslån ska vi alltid följa upp för att hjälpa kunden att betala av sina gamla lån.

Att betala av sina gamla lån låter enkelt, men kan ofta vara krångligare än det verkar, och alla banker har inte möjligheten att göra jobbet åt dig. Vi kommer därför göra vad vi kan för att underlätta det arbetet för dig. När du beviljas ett samlingslån genom Zensum kommer vi ge dig skriftlig information om hur du praktiskt går tillväga för att avsluta dina tidigare lån. Dessutom kommer vi, om du vill, ringa upp dig ett par dagar efter du fått lånet utbetalt för att se om du behöver ytterligare hjälp med uppgiften. Vi ser det som ett sätt att ge service till dig som kund hos Zensum och hindra dig från att hamna i en skuldfälla som det inte är tänkt att du ska hamna i.

Hur mycket betalar du för dina lån?

Hur stort är lånet?

240.000 kr

Samlingsbelopp

Över hur många år?

2.568 kr

Månadskostnad (14 år)

Vad har du för ränta på lånet?

10%

Ränta*
Räkneexempel: Annuitetslån 14 år, 250.000:-, rörlig ränta 5.77 % (startavg. 0:- / aviavg. 0:-) ger effektiv ränta 5.92 %, totalkostnad 364.993:-, kostnad 2.173:-/mån (168 avbet.).
Individuell ränta 2,95–23,9% (effektiv ränta 2,99–28,9%). Återbet. tid 1–15 år.
Individuell ränta 2,95–10% (effektiv ränta 2,99–13,61%). Återbet. tid 1–10 år
Ja
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Vad är egentligen totalkostnaden?
Exempel annuitetslån 8 år
Totalkostnad
283.984 kr
Lånebelopp
283.984 kr
Ränta*
283.984 kr
Vad är ränta och avgifter?
Ränta (nominell 9 %)
81.284 kr
Effektiv ränta 7.23 %
Aviavgift (25 kr/mån i 8 år)
2.400 kr
Uppläggningsavgift (engångskostnad)
300 kr
Summa kostnader
83.984 kr

Zensum Säker – En trygghetsförsäkring

En sak är säker, nästan inget är helt säkert.

Ingen har någonsin full kontroll över livets berg- och dalbana, livet händer och en del av de händelserna kanske leder till förlorad inkomst. Därför erbjuder vi Zensum Säker tillsammans med AXA.

Vanliga och ovanliga frågor.

Hur länge är en kreditupplysning synlig?

Kreditupplysningar ligger kvar i 12 månader från det att den registreras.

Vilka tar del av min information?

Vid en lånejämförelse så skickar vi vidare din låneansökan till de långivare som vi samarbetar med.

Är det säkert att använda Zensums tjänster?

När du delar med dig av dina personuppgifter till oss, så sparar vi den krypterad så att ingen utomstående kommer åt dem. Utöver det är vi också mycket noggranna med vem som kan ta del av dina personuppgifter, bara de som är anställda hos oss, som arbetar med att ge dig det bästa låneerbjudandet samt de banker vi skickar din ansökan till, får tillgång till informationen om dig och då bara just den information som behövs för att se till att du får det bästa erbjudandet och den bästa tänkbara nivån av service.

Läs gärna mer om hur vi hanterar dina personuppgifter

Hur kan jag inkomma med ett klagomål?

Vi på Zensum strävar alltid efter att ha nöjda kunder. Om du är missnöjd med vår tjänst eller har ett klagomål, kan du kontakta vår klagomålsansvarige på klagomal@zensum.se eller 0771-30 44 47 eller skicka brev till:


Zensum AB 

Klagomålsansvarig, 

Eriksbergsgatan 27

11430 STOCKHOLM


Är du inte är nöjd efter att klagomålsansvarig prövat ditt klagomål kan du vända dig till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN):

Telefon: 08-508 860 00

e-post: arn@arn.se

Adress: Box 174, 101 23 Stockholm.


Om du söker avgiftsfri vägledning, kan du kontakta Konsumenternas Bank- och finansbyrå, tel. 08-22 58 00.


Kan jag ansöka om lån som provanställd?

Ja, du kan ansöka om lån även när du är provanställd, men tänk på att du i de flesta fall får bättre villkor från långivare när din provanställning övergår till en tillsvidareanställning, vilket den ofta gör automatiskt efter 6 månader på samma arbetsplats. Det finns också en del långivare som har som krav att du ska vara tillsvidareanställd för att bevilja ett nytt lån.


Vilka är grundkraven för att få låna?

För att skapa en lånejämförelse via Zensum är grundkraven:

Du är minst 18 år gammal

Du är folkbokförd i Sverige sen minst ett år tillbaka

Du har en årsinkomst på minst 120 000kr


Varför har jag fått avslag på min ansökan?

Zensum fungerar som en mellanhand mellan låntagare och långivare. Detta betyder att vi inte kan påverka utfallet på din ansökan då det är bankerna som bedömer din återbetalningsförmåga och kreditvärdighet. Du kan läsa här om hur du själv kan öka chanserna till en förbättring.


Varför har jag fått flera brev från UC?

Enbart en kreditupplysning registreras på dig hos Upplysningscentralen (UC) när du jämför via Zensum men du kommer få omfrågandekopior från samtliga långivare som tittat på din kreditupplysning. Att du får flera brev betyder inte att det är mer än en (1) kreditupplysning som registreras. Om du är ansluten till Kivra kan du få informationen digitalt.

Kan jag lösa lånet i förtid?

Ja, du kan när som helst amortera på lånet utan extra kostnader.

Kan jag få avslag på min ansökan?

Zensum samarbetar med ett stort antal banker för att ge dig en så bra jämförelse över olika låneerbjudanden som möjligt, men det är långivarna själva som avgör huruvida du blir beviljad ett lån eller inte. Vi ser till att din låneansökan innehåller all nödvändig information för att du ska få så stort antal bra bud som möjligt.

Förmedlar Zensum både annuitetslån och lån med rak amortering?

Ja, via Zensum kan du antingen bli beviljad lån med rak amortering eller ett annuitetslån. Majoriteten av Zensums långivare arbetar dock med annuitetslån.


Vid ett annuitetslån betalar du alltid samma månadsbelopp. Det innebär att allt eftersom skulden minskar, så ökar andelen du amorterar på lånet. Rak amortering innebär att du amorterar samma belopp varje månad, utöver det tillkommer räntekostnaden, som minskar i relation till den återstående krediten.


Kan jag jämföra mina lån om jag är sjukskriven?

Ja, det kan du. Om du är sjukskriven och vill skapa en ansökan, är det din sjukpenning som räknas som din inkomst.

Kan jag jämföra mina lån om jag är föräldraledig?

Ja, det kan du. Om du är föräldraledig och vill skapa en ansökan, är det din föräldraersättning som räknas som din inkomst.


Kan jag ta ett nytt lån genom er?

Ja, ibland kan behovet att hitta tillfällig finansiering för t ex renovering eller bilköp och om du vill söka ett nytt lån så kan Zensum självklart hjälpa dig med detta.

Vi uppmanar dock till att först alltid se över lånebehovet, både sett till storleken på lånet, samt om det räcker med att spara en del av lönen under en tid istället. Tänk också på att återbetalning av lånet oftast börjar redan månaden därpå.

Vi hjälper dig gärna med att se över månadskostnad, totalkostnad och räntekostnad. Du kan läsa mer om det här eller klicka här för att skapa din ansökan och boka in en tid med en kredithandläggare.

Vilka uppgifter behöver jag lämna för att skapa en ansökan?

Klicka här för att komma till vårt formulär där du ser exakt vilka uppgifter som behövs för att skapa en jämförelse.


Hittar du inte det du söker?

Testa att ställa din fråga i vår chatt, annars är du alltid välkommen att ringa 077 130 44 44 eller maila kundservice@zensum.se.