Hitta ditt nästa bolån

Gör som tusentals andra. Kontakta Zensum och få tillgång till en personlig bolånehandläggare som finns där för dig från start till mål. Kostnadsfritt och ej bindande.
Privatlån
2023-04-27

Veckopeng i app - ge ditt barn veckopengen i appen!

Veckopeng i app - ge ditt barn veckopengen i appen!

Vill du ge barnet veckopengen med en veckopeng app i mobilen? Vi på Zensum förklarar hur den populära appen fungerar och svarar på frågor om veckopengar.

Scrolla ned - Läsning
3 min
3 min

Ge barnet veckopengen i en gratis veckopeng-app

Veckopengen är det bästa sättet att lära barn om ekonomi och att spara pengar. I den digitala eran är det självklart för många att använda en app för veckopengen. Vi går här igenom hur den populära appen Gimi fungerar för att hantera barnets veckopengar. Vi ger dig även tips om ekonomiappar och spara pengar-appar anpassade för barn. Slutligen svarar vi på några vanliga frågor om barns veckopeng och hur barn kan lära sig pengars värde.

App för veckopengen lär barnet om ekonomi

Veckopengen är i de flesta fall barnens första regelbundna inkomst eller åtminstone de första pengarna som barnet hanterar själv. Vi går alltmer mot ett kontantlöst samhälle och därför har det blivit populärt att få sin veckopeng i en app, istället för kontanter i handen. Det finns många olika gratis appar för barn som hjälper barnet att spara pengar och hantera sina pengar. En av de mest populära apparna om ekonomi är Gimi, som används för att ge veckopengar.

Så här fungerar appen Gimi - Ge veckopeng i mobilen

Gimi är en gratis app som lär barn att hantera pengar. Föräldern har en egen Gimi app och samspelar med barnet via sin app. Detta genom att till exempel ge veckopeng via appen. Det går också dela ut uppgifter till barnet via appen och ge belöningar för utförda uppgifter.

Grundversionen av appen heter Gimi Beginner och är gratis. I Gimi Beginner hanteras inga riktiga pengar. Barnet har ett konto med saldo, men det är föräldern som betalar i verkligheten. Den vuxne drar sedan bort pengar från barnets saldo via sin egen Gimi app.

När barnet är moget för att göra köp på helt egen hand med riktiga pengar kan du uppgradera till premiumversionen Gimi Master. Barnet får då ett förbetalt Mastercard som är kopplat till appen. Barnet kan därmed göra egna inköp, följa sin ekonomi och föräldern får kontroll över barnets inköp via sin egen Gimi app.

Fotnot: Appen släpptes 2015 och hette då Veckopengen. Den bytte år 2018 namn till Gimi
.

Barn kan lära sig mer om ekonomi med appar och spel

Många barn spenderar idag mycket tid med surfplattor och mobiler. Vi kan diskutera om detta är bra eller dåligt, men tekniken är här för att stanna. Barnen kommer fortsätta använda surfplattan och mobilen, mer eller mindre. Låt oss vuxna hjälpa till, genom att installera appar och spel som lär barnen om pengar och privatekonomi. Förutom appen Gimi, så tipsar vi här om fler spel och appar som lär barn spara pengar och lär ut ekonomi.

  • Pengalabbet är ett ekonomispel för barn som är gratis. Spelet går ut på att lära sig hantera olika månadslöner och bestämma hur mycket pengar som ska spenderas på hyra, mat, kläder med mera. Pengalabbet riktar sig främst till barn i årskurs 4-6. Spelet finns både som app för iPhone och Android, samt som webbaserat spel på Pengalabbet.se
  • Penningborg är ett webbaserat gratis spel för barn som bland annat lär ut hur man kan tjäna pengar. I spelet kan du tjäna pengar genom att mata djur, sortera post eller plocka äpplen.

Vanliga frågor om veckopeng och barns pengar

Hur lär jag mitt barn att hantera pengar?

Börja med små summor, till exempel veckopeng på fredag. Låt barnet välja hur pengarna ska spenderas. Barn lär sig bäst av egna misstag, men låt dem göra misstagen med småpengar. På så vis lär de sig att sunt förhålla sig till de pengar de har och inte i vuxen ålder ta för många spridda lån.

Vad ska jag göra när veckopengen är slut?

Det är viktigt att inte ge barnet mer pengar när veckopengen är slut. Barnet kan behöva lära sig att leva med begränsade resurser. Det är på det sätter ett barn kan lära sig pengars värde.

Vad får svenska barn i veckopeng?

Svaret beror självklart på hushållets resurser, men medel för svenska barns veckopeng är 20 kronor för en 7-åring. Därefter är medel 25 kr vid 8 år, 30 kr vid 9 år, 30 kr vid 10 år och 40 kr vid 11 år. Sedan får de flesta månadspeng.

Vad ska barn göra för att få veckopeng?

Detta varierar mycket mellan familjer och beroende på barnets ålder. Vanliga sysslor är att lägga undan sina leksaker, städa sitt rum, lägga smutstvätten i tvättstugan m.m.

Vem förvaltar barns pengar?

Barn kan rent juridiskt äga pengar, men fram till barnets 18-årsdag är det föräldrarna (vårdnadshavarna) som förvaltar barnets pengar.

Varför ska jag lära mitt barn om ekonomi?

Förr eller senare behöver barn lära sig köpa saker och ta egna ekonomiska beslut. Genom att börja tidigt med mindre summor kan barnet få lära sig av sina misstag, utan att påverka privatekonomin.

När ska barn få veckopeng?

De flesta barn börjar få veckopeng när de fyllt 7 år, alltså när de börjat i skolan. Samtidigt finns det inget rätt eller fel, utan barnets mognad får avgöra när veckopengen är aktuell.

Ansök om ett privatlån

Zensum har sedan 2013 hjälpt sina kunder att jämföra lån kostnadsfritt. Samla dina lån och sänk dina kostnader.

Totalt lånebelopp
Lånetid
8 år
Ungefärlig månadskostnad:
1 985 kr
Gå vidare
Välj syfte med lånet
Vill du lösa nuvarande lån (ej bolån)?
Ange den del av lånet på 150 000 kr som du vill använda till att lösa dina nuvarande lån.
?
Ange ungefärlig nuvarande skuld för lån/krediter du vill lösa (ej bolån).
Syfte för övriga 100 000 kr
Vad är syftet med lånet?
Civilstånd
Ange antal barn/ungdomar, under 21 år, som föräldrarna är underhållsskyldiga för.
Boendeform
Hyra och driftskostnader (din del)
?
I boendekostnaden ingår hyra och övriga driftskostnader. Ej räntor och amorteringar.
Amorteringar och räntor ska inte räknas med.
Anställningsform
Månadslön
Arbetsplats
Anställd sedan
Anställd till
Vilken företagsbransch?
Kontaktuppgifter
Personnummer
Är du eller familjemedlem i en politisk utsatt ställning?
?
Enligt lag måste bankerna ställa denna fråga.
Medsökande
Ta bort
?
Medsökande är en person som tillsammans med dig står på lånet.
En medsökande ökar chansen till mer relevanta bud.
Medsökande Civilstånd
Ange antal barn/ungdomar, under 21 år, som föräldrarna är underhållsskyldiga för.
Medsökande Boendeform
Boendekostnad
?
I boendekostnaden ingår amortering, hyra och övriga driftskostnader.
Ange ungefärlig boendekostnad
Medsökande Anställningsform
Månadslön
Arbetsplats
Anställd sedan
Anställd till
Vilken företagsbransch?
Medsökande Kontaktuppgifter
Medsökande Personnummer
Är du eller familjemedlem i en politisk utsatt ställning?
?
Enligt lag måste bankerna ställa denna fråga.
Genom att klicka på “Jämför nu” godkänner du vårt användaravtal och vår dataskyddspolicy. Det kommer även genomföras en kreditupplysning på dig och en eventuell medsökande.

Boka telefonmöte

Zensum Säker är en trygghetsförsäkring som erbjuds i samarbete med AXA.

Under telefonmötet ger vi dig mer information och svarar på dina eventuella frågor. Telefonmötet är kostnadsfritt.
Välj vilken dag du vill bli kontaktad
Hämtar tider
När på dagen ska vi ringa?
Vilken tid vill du att vi ringer?
Kontaktuppgifter
Genom att klicka på “Boka tid” godkänner du att vi ringer upp dig.
Se alla omdömen