Privatlån
2024-02-15
Lån trots skuld hos Kronofogden – så funkar det
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Ta lån trots skuld hos Kronofogden – tips och råd 

Att ta lån trots en skuld hos Kronofogden är svårare än utan skuld – men inte omöjligt. Här får du tips om hur möjligheterna för lån trots ett skuldsaldo ser ut, vad som är bra att tänka på om du vill låna med skulder och vad du kan göra för att förbättra din kreditvärdighet.

Är det möjligt att ta lån trots en skuld hos Kronofogden?

Det korta svaret är ja, det är möjligt att beviljas lån trots att man har en skuld hos Kronofogden. Viktigt att veta är dock att möjligheterna är mer begränsande än om du inte har skulder – både vad gäller långivare och när det kommer till ränta och villkor. 

En skuld hos Kronofogden vittnar om att du tidigare har misslyckats med att betala en faktura och att fordringsägaren tvingats ta hjälp av Kronofogden för att driva in skulden. För en bank eller kreditgivare är detta en varningsflagga eftersom de inte kan vara säkra på att du kommer betala tillbaka ett lån om du beviljas ett. Din kreditvärdighet är således låg, och risken för långivare hög.

På grund av osäkerheten och risktagandet undviker vissa banker att låna ut till personer med skulder. Hos somliga är det dock möjligt.

Vilka alternativ finns för lån med skulder hos Kronofogden?

Alternativen för lån är färre om du har skulder hos Kronofogden (KFM) jämfört med om du inte har det. Dels får du räkna med att du inte har lika många långivare att välja bland, dels ställs högre krav för att du ska beviljas ett lån. 


De alternativ som finns tillgängliga är oftast:

Lån med borgensman 

Lån med en borgensman innebär att du har en person som går i god för dig och som åtar sig att betala tillbaka lånet om du inte kan. Borgensmannen kan exempelvis vara en förälder, ett syskon eller en partner, men viktigt är att personen har stabil inkomst, ordnad ekonomi och att hen själv är skuldfri. 

Lån med säkerhet

Vid lån med säkerhet lämnar du en ägodel i pant till banken eller kreditgivaren – till exempel en bostad vid bolån, eller en bil vid billån. Lån med säkerhet innebär en större trygghet för banken eftersom den pantsatta ägodelen kan användas för att lösa skulden om du själv inte betalar. 

Omstartslån

Ett tredje alternativ är ett så kallat omstartslån. Omstartslån är inte tänkt att användas för konsumtion utan ska i första hand istället användas för skuldfinansiering. Syftet med omstartslån är att ge skuldsatta en möjlighet att få sin ekonomi på fötter genom att framförallt samla flera mindre krediter till ett enda större lån med bättre ränta. Det kan också användas för att lösa skulder hos Kronofogden

Läs mer om omstartslån.

Viktigt att tänka på om du vill låna pengar trots skulder

Har du skulder hos Kronofogden är det viktigt att du tänker efter noga innan du ansöker om ett eventuellt nytt lån. Låg kreditvärdighet ger dig färre alternativ att välja bland och tyvärr kan det vara lätt hänt att ta ett lån med mycket dåliga villkor, bara för att det är det enda som erbjuds. En bra fråga att ställa dig själv är om du verkligen behöver låna just nu, eller om det är möjligt att vänta. 

Är du trots allt i behov av ett lån är följande viktigt att tänka på:

  • Låna inte mer än du behöver och har råd att betala tillbaka. 
  • Undvik sms-lån och andra typer av högkostnadskrediter med dåliga villkor och hög ränta. 
  • Se över eventuella möjligheter att städa upp i din privatekonomi och på så vis förbättra dina chanser inför en låneansökan. Vid behov kan du ta kontakt med din bank eller en skuldrådgivare på Kronofogden.
  • Gör en noggrann beräkning över hur mycket du har råd att betala på ett lån varje månad och hur dina marginaler ser ut för eventuella räntehöjningar. 

Bättre lånevillkor när skulden är betald

Om du inte absolut måste låna så länge du har en skuld hos Kronofogden är det oftast bättre att vänta tills skulden är betald. Detsamma gäller om du har en betalningsanmärkning eller flera, vilka också påverkar din kreditvärdighet negativt. Undantag kan vara om det gäller ett omstartslån för att lösa skulder och förbättra ekonomin.

Med ett nollat skuldsaldo hos KFM har du större chans att få lån med bättre villkor. Bankerna blir mindre hårda med krav som borgensman eller pantsättning, och oftast kan du få en bättre ränta. 

Tips för att förbättra din kreditvärdighet efter skuld

Efter en skuld hos Kronofogden kommer din kreditvärdighet att vara låg en tid även efter att skulden är betald. Precis som det tar tid att bygga upp ett förtroende, tar det även tid att bygga upp en god kreditvärdighet igen. Viktigt är att du själv jobbar för att höja ditt kreditbetyg och undviker sådant som kan sänka det igen. 

Följande är bra tips på hur du kan göra för att förbättra din kreditvärdighet:

  • Se till att du har en stabil inkomst.
  • Undvik många lån- och kreditansökningar som ger utslag hos UC. Behöver du ansöka om ett lån kan du istället använda dig av Zensums jämförelsetjänst, med vilken du kan få låneerbjudanden från flera olika aktörer med endast en ansökan och en kreditupplysning. 
  • Har du flera lån hos olika banker? Sänk dina lånekostnader och städa upp i ekonomin med ett samlingslån istället. Ett lite större lån ser oftast bättre ut än många små. 
  • Var noggrann med att alltid betala fakturor i tid så att inga nya skulder hos Kronofogden uppkommer. 

Läs mer: 7 enkla steg för att bli skuldfri.

Så kan Zensum hjälpa till

Hos Zensum kan du ansöka om lån hos flera olika banker och kreditgivare med en enda ansökan. Vi samarbetar med flera långivare som erbjuder lån trots skuld hos Kronofogden, både med och utan säkerhet.

Har du frågor om att söka lån trots skulder eller hur du kan samla lån för att sänka dina kostnader? Hör av dig till oss så hjälper vi dig. 

Vanliga frågor om lån trots skuld hos Kronofogden


Vad händer om man inte kan betala Kronofogden?

Kan du inte betala din skuld hos Kronofogden kan myndigheten besluta att skulden ska drivas in på annat sätt – till exempel genom utmätning på lön. 

Kan man låna pengar med en aktiv skuld hos Kronofogden?

Många långivare beviljar inte lån när det finns en aktiv skuld, men det finns vissa som gör det. Villkoren är dock sämre och ofta ställs krav på en borgensman.

Kan man ta ett lån för att betala skulden hos Kronofogden?

Ja, bland annat finns så kallade omstartslån eller nystartslån vilka syftar till att hjälpa skuldsatta personer att få ordning på ekonomin och betala bort skulder.

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.