Privatlån
2024-02-15
Vad kostar en hund i månaden? | En kostnadsguide från Zensum

Månadskostnad för hund – tips och råd för dig som ska bli hundägare

Drömmer du om att köpa hund men känner dig osäker på vad kostnaden per månad blir och vilken budget du bör ha? I den här artikeln har vi sammanställt både fasta och rörliga kostnader att räkna med samt tips och råd på hur du kan tänka kring ekonomin inför ett hundköp.

Hundköp är ett stort och långsiktigt ekonomiskt åtagande

Det första som är viktigt att tänka på inför ett hundköp är att en hund inte bara blir en ny älskad familjemedlem, utan även en extra levnadskostnad för dig som ägare. Dels kostar den några eller många tusen kronor i inköp beroende på vilken ras du väljer, men framförallt tillkommer löpande månadskostnader för sådant som mat, leksaker, tillbehör och försäkring. 

För att få en överblick och se att ekonomin går ihop är det bra att försöka göra en budget inför ditt hundköp, med både fasta och rörliga kostnader samt eventuella extrakostnader inkluderade.

Vad kostar en hund per månad?

Månadskostnaden för en hund kan bli väldigt olika beroende på vilken ras du väljer, om du köper en stor eller liten hund samt vilken typ av aktivitet hunden behöver. För alla hundar tillkommer dock både fasta och rörliga kostnader, av vilka du kan påverka vissa mer än andra.

Fasta kostnader

Till fasta kostnader räknas framförallt försäkring. Även foder och hygienprodukter är sådant du kommer behöva köpa löpande, men eftersom kostnaden för dessa kan variera hittar du dem istället under rörliga kostnader. 

En bra försäkring är viktig för att din hund ska kunna få veterinärvård om den blir sjuk eller skadad. Utan tillräckligt försäkringsskydd kan kostnaden för dig som ägare bli mycket hög. Försäkringen kan betalas månads-, kvartals- eller årsvis och premien bestäms utifrån vilket försäkringsskydd och bolag du väljer. Generellt bör du räkna med några hundralappar upp till cirka 1000 kr per månad. 

Rörliga kostnader

Rörliga kostnader inkluderar allt från foder och hygienprodukter till leksaker, koppel, hundbädd och tillbehör för transport. Sådant du behöver köpa mer eller mindre löpande under hundens levnadstid och som kan variera i kostnad. 

Beroende på hur mycket din hund äter och vilken typ av mat du köper, kan foderkostnaderna bli mer eller mindre dyra. Detsamma gäller för leksaker, hygien- och pälsvårdsprodukter och annat som olika hundar kan ha olika behov av. Generellt kan det vara bra att budgetera för omkring 1000-2000 kr per månad. 

Valbara extrakostnader

Till valbara extrakostnader hör icke nödvändiga kostnader som du själv kan välja eller välja bort. Hit hör exempelvis kostnad för hundkurs, utbildning, hunddagis, hundvakt, pälsvård och trimning på salong samt utställningskostnader. Planerar du att nyttja sådana tjänster behöver du inkludera även det i din hundbudget.

Skillnad i kostnad för stor och liten hund

En större hund kostar ofta mer per månad än en liten. Framförallt äter en större hund mer, men behoven av leksaker och tillbehör kan också annorlunda ut. Vilken hundras du väljer har också inverkan på månadskostnaden. Till exempel är en ras som kräver mycket pälsvård ofta dyrare än en med lättskött päls. Vissa raser har också mer vanligt förekommande hälsoproblem, vilket kan innebära högre veterinär- och omvårdnadskostnader.

Månadskostnad för hund – ett kostnadsexempel

För att ge dig en ungefärlig bild av vad en hund kan kosta i månaden har vi sammanställt ett exempel. Observera att kostnaderna kan bli annorlunda för just din hund, varför det är viktigt att du även gör en egen beräkning. 

Löpande månadskostnader (ej inkluderat inköpspriset för själva hunden eller eventuella extrakostnader för exempelvis hunddagis och kurser):

  • Foder: 1000 kr 
  • Försäkring: 500 kr 
  • Leksaker: 200 kr
  • Hygienartiklar (exempelvis bajspåsar, borste och hundschampo): 200 kr

Totalt: 1900 kr. 

Bra att tänka på om du ska köpa hund

  • Gör en budget för hundkostnader innan du köper en hund. 
  • Se till att alltid ha en liten buffert för veterinärvård och andra oförutsedda kostnader.
  • Välj en ras och storlek som passar dig – dels vad gäller behov av aktivitet, tid och träning, men också ekonomiskt. 
  • Jämför försäkringar och prata med olika bolag för att få bästa möjliga premie. 
  • Det går att låna pengar för att köpa hund, men då är det viktigt att jämföra ränta och villkor. Se upp för dyra högkostnadskrediter. Behöver du låna kan du med fördel använda dig av Zensums tjänst för att jämföra privatlån hos olika banker och långivare och på så sätt hitta lånet med bäst villkor.

Vanliga frågor om månadskostnad för hund

Hur mycket kostar det i månaden att ha hund?

Månadskostnaden för en hund kan variera mycket beroende på ras, storlek och hundens behov. Generellt kan du räkna med minst 1500-2000 kr per månad.

Vilka är de vanligaste månatliga utgifterna för en hund?

Foder, leksaker, hygienartiklar och försäkring är grundläggande löpande utgifter som återkommer varje månad. 

Hur påverkar hundens storlek och ras månadskostnaden?

En större hund kostar ofta mer än en liten eftersom den äter mer. Olika raser har också olika behov av exempelvis aktivitet och pälsvård, så det påverkar också. 

Hur kan jag sänka månadskostnaden för min hund?

Jämför försäkringar hos olika försäkringsbolag. Försök att handla foder och andra förbrukningsartiklar på kampanj och se över behov av hunddagis/hundpassning. 

Vad kostar en hund i månaden? | En kostnadsguide från Zensum

Få hjälp att beräkna månadskostnad för hund och planera din ekonomi ✓Fasta & rörliga kostnader ✓Kostnadsexempel ✓Tips & råd när du ska köpa hund
  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Urval partners privatlån/bolån

Bolån med individuell bedömning

Bolån med individuell bedömning

Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.
Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.

Zensum jämför med flera olika aktörer och kan hjälpa dig att få ett bolån oavsett om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast anställning.

  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.