Privatlån
2024-02-15
Omstartslån med betalningsanmärkning  – vad är det?
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Omstartslån – så fungerar det

Omstartslån är lån som används för att lösa gamla skulder och baka in flera mindre lån i ett större med syfte att få ned räntan. De kan vara en välkommen hjälp för personer med betalningsanmärkningar och låg kreditvärdighet – men erbjuds inte av alla banker. 


De flesta banker kräver idag god kreditvärdighet och en stabil ekonomi för att man ska bli beviljad ett lån. Kriterier som personer med betalningsanmärkningar och många skulder inte uppfyller. För dessa kan istället ett omstartslån vara ett möjligt alternativ. Ett lån som med andra krav och villkor kan hjälpa en att komma på rätt köl med sin ekonomi.

Vad är omstartslån och hur fungerar det?

Ett omstartslån är en särskild typ av samlingslån som framförallt riktar sig till personer som har skulder, och som varje månad betalar dyra pengar i höga räntor. Ofta finns även betalningsanmärkningar med i bilden. 

Med ett omstartslån är det möjligt att baka in flera mindre och dyrare krediter i ett enda större lån, och på så vis få bättre villkor med lägre ränta. Syftet med omstartslån är att hjälpa skuldsatta personer att få ned sina lånekostnader och på så sätt göra det lättare att bli skuldfri och få ordning på ekonomin.
 

Vad krävs för att få omstartslån?

Villkoren för att bli beviljad ett omstartslån kan skilja sig åt mellan olika banker. Det är också många banker som inte erbjuder den här typen av lån alls, då de för kreditgivare är en typ av högrisklån. 

Kraven hos banker och kreditinstitut som ger omstartslån brukar vara:

  • Låntagaren måste ha en viss lägsta årsinkomst. Är det två låntagare som söker ett gemensamt omstartslån är inkomstkravet ofta det dubbla. 
  • Folkbokförd i Sverige.
  • Ålderskrav på minst 20 år.
  • Äger en bostad som kan ställas som säkerhet – alternativt har skrivit kontrakt på en bostad som ska köpas. 


Givet syftet med omstartslån brukar betalningsanmärkningar inte vara ett hinder för att bli beviljad ett lån. Hur många anmärkningar som finns och när den senaste blev registrerad kan dock påverka. Här kan olika banker göra olika bedömningar.
 

Omstartslån utan säkerhet

En del banker och kreditinstitut erbjuder omstartslån utan krav på säkerhet. Det här kan vara ett alternativ om man inte kan ge någon säkerhet i form av en bostad eller en borgensman. 

Precis som för alla lån och krediter utan säkerhet blir dock villkoren ofta sämre än för lån med säkerhet. Räntan är nästan alltid betydligt högre och löptiden kan vara längre. Ett sådant omstartslån kan bli mycket dyrt i slutändan, vilket är viktigt att känna till.
 

Går det att få ett omstartslån trots Kronofogden?

Ja, det är möjligt att bli beviljad ett omstartslån eller nystartslån trots att man har skulder hos Kronofogden. Omstartslån riktar sig specifikt till personer som är skuldsatta och som inte sällan har ärenden hos KFM, varför flera kreditgivare som erbjuder den här typen av lån inte ser det som ett skäl att neka. 

Viktigt att tänka på innan du söker omstartslån

Ett omstartslån kan vara en välkommen hjälp för att bli kvitt dyra krediter och snabbare kunna bli skuldfri – förutsatt att man får schyssta villkor som faktiskt hjälper, snarare än stjälper. 

Funderar du på att söka ett omstartslån är följande viktigt att tänka på:

  • Jämför räntan hos olika banker noggrant – och titta särskilt på den effektiva räntan. I den effektiva räntan är alla avgifter och uppläggningskostnader inkluderade, varför den blir mer rättvisande än den nominella.
  • Löptiden på lånet gör stor skillnad för hur mycket du faktiskt betalar i slutändan. Ju längre löptid, desto mer ränta hinner du betala och desto dyrare blir lånet. 
  • Undersök och jämför olika banker innan du ansöker. Upprepade ansökningar om omstartslån kan påverka din kreditvärdighet negativt. 

Refinansiering – en typ av omstartslån för dig utan betalningsanmärkningar

Ibland kan man vilja baka in mindre skulder i ett större lån även om man inte har bekymmer med betalningsanmärkningar. Då finns refinansiering som ett alternativ, vilket liknar omstartslån men som inte har villkor satta efter en låg kreditvärdighet. 

Här kan du läsa mer om refinansiering via Zensum. 

Vanliga frågor om omstartslån


Är omstartslån bra?

Omstartslån kan vara bra om du har många skulder (samt betalningsanmärkningar) och vill baka ihop dem i ett större lån med lägre ränta.

Måste jag ställa säkerhet för att få ett omstartslån?

Kraven kan se olika ut hos olika banker. En del har som villkor att du måste ha en säkerhet för lånet – till exempel en bostad som du äger. 

Varför erbjuder inte en del banker omstartslån?

Omstartslån riktas till personer med låg kreditvärdighet och betalningsanmärkningar. Många banker anser att risken med omstartslån är för hög och erbjuder därför inte detta. 

Kan jag ansöka om omstartslån via Zensum? 

Ja, det finns långivare i Zensums panel av banker som erbjuder lån om det finns betalningsanmärkningar.

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.