Bättre ränta med grönt bolån

Även långivare bryr sig om miljön och premierar människor som bor i energisnåla bostäder genom att erbjuda rabatt på räntan för gröna bolån. Om du bor i ett miljövänligt hus är chansen stor att du har möjlighet att ta ett så kallat grönt bolån. Gröna bolån gäller för bostäder som matchar någon av följande kriterier:

- Passivhus
Värmeförluster minimeras och återanvänds så att inga element eller golvvärme behövs.

- Svanenmärkt hus
Byggt miljösmart och med omtanke om både människor och miljö.Utfärdas av organisationen Svanen.

- Hus märkt med energiklass A eller B
A är den klassifikationen för lägsta energiförbrukning som ett hus kan ha. Nybyggda hus måste som lägst ha klass C. Utfärdas enligt Boverkets regler för energideklarationer.

- Miljöbyggnad med kategori guld eller silver
Svensk certifiering som ges i nivåerna guld, silver och brons. Certifieringen utfärdas av Sweden Green Building Council.

Renovering kan ge grönt bolån

Du som bor i en byggnad med lägre energiklass än de som nämns här ovan kan fortfarande få grönt bolån vid ombyggnation som avser att göra huset mer energisnålt och miljövänligt. Det kan handla om förändringar i hantering av frånluft, energiläckage från fönster och andra åtgärder för att förbättra bostadens energiprestanda.
Genom att förbättra användningen av energin i din bostad (till exempel se till att du har täta fönster) kommer du alltså inte bara att spara pengar på sådant som elräkningar utan även kunna få rabatt på din bolåneränta. Att renovera och möta en bättre energiklass är alltså ett väldigt bra tillfälle att sänka dina boendekostnader på flera sätt.

Lägre månadskostnad när du jämför olika långivare

Det är en god affär för de flesta långivare att erbjuda gröna bolån eftersom de husen är långsiktigt hållbara för både människor och miljö. Alltså är det värt för dig att jämföra erbjudanden från olika långivare om du vill ta ett grönt bolån för din miljövänliga bostad. Genom att ansöka om att jämföra lån med Zensum får du en tydlig bild av vilka villkor olika banker och långivare kan ge dig just nu. Du får en tydlig överblick på dina alternativ och kan välja det som passar dig bäst just nu. Även om du har befintliga lån kan det vara värt att jämföra om du kan sänka din månadskostnad eller totalkostnad ännu mer. När du jämför bolån med Zensum tas bara en kreditupplysning på dig, och du får svar från flera utvalda långivare.