Bolån
2024-02-15
Vad är rimligt att ha i bolån? | Tips & råd från Zensum
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Vad är rimligt att ha i bolån? 

Stigande räntor och tuffa ekonomiska tider tvingar allt fler att se över sina bolån och tänka till kring hur mycket det egentligen är rimligt att ha i lån på sin bostad. Nedan hittar du värdefulla tips och råd om hur du kan tänka när du räknar på bolån, samt hur du kan använda Zensum för att sänka dina bolånekostnader och förbättra din ekonomi.

Bolånetak och amorteringskrav

När du räknar på storlek och kostnad för bolån är det viktigt att dels se till vad som är rimligt utifrån dina ekonomiska förutsättningar, dels utgå från det regelverk som finns. I Sverige gäller sedan 2010 ett bolånetak som innebär att du som mest får låna 85% av bostadens värde. Resterande 15% måste betalas kontant. 


Utöver detta finns också amorteringskrav som ser ut så här:

  • Bolån på 50% eller mer av bostadens värde: 1% amortering per år.
  • Bolån på 75% eller mer av bostadens värde: 2% amortering per år.

Till dessa grundläggande amorteringskrav finns också ett tillägg som säger att lån som överstiger 4,5 gånger hushållets bruttoårsinkomst ska amorteras med en extra procent per år. 

Amorteringskraven är viktiga att ta i beräkning eftersom de avgör hur mycket du måste betala av på ditt bolån varje månad. Att amortera är bra eftersom det minskar ditt lån och således även räntekostnaderna, men det är viktigt att du med säkerhet har råd att amortera det som krävs – och anpassar ditt bolån efter det.

Hur mycket är rimligt att ha i bolån baserat på inkomst?

Det finns inga officiella rekommendationer eller riktlinjer för hur mycket bolån som är rimligt att ha i förhållande till inkomst. Här spelar såväl ränta som övriga fasta kostnader, barn, livsstil och olika prioriteringar in, varför nivån för vad som anses vara rimligt skiljer sig åt mellan olika hushåll och individer. 

När du ska söka bolån är det viktigt att du ser över dina levnadskostnader, hur mycket du själv tycker är rimligt att betala för boende varje månad samt huruvida du är beredd att göra avkall på vissa andra saker eller inte. Grundläggande är förstås att du faktiskt har råd med amortering, ränta och övriga fasta kostnader som mat, hygien och transport, men utöver det handlar mycket om vad du själv tycker är värt att lägga på boende

Bra att tänka på när du räknar på kostnad för bolån

När du ansöker om bolån får du ett lånelöfte från banken, baserat på din eller hushållets totala inkomst samt en så kallad kalp-kalkyl. Kalkylen används för att säkerställa att du har tillräckligt mycket kvar att leva på varje månad efter det att ränta, amortering och övriga fasta kostnader är betalda. 

Lånelöftet ger en fingervisning om hur mycket du kan få i bolån, förutsatt att dina ekonomiska förutsättningar inte förändras. Att du får låna så mycket betyder dock inte att du måste. Lånelöftet visar maximalt bolån utifrån vad du har råd med, men här är det bra att fundera över vad du själv anser att det är värt att betala för boende.

Följande kan vara bra frågor att ställa dig själv:

  • Hur mycket av min inkomst är jag beredd att lägga på boende?
  • Hur trygg är min ekonomi långsiktigt? Hur mycket bolån kan jag ha råd med nu och längre fram?
  • Var hamnar boende i förhållande till andra prioriteringar? Är det viktigt för mig att ha råd med mer än att bara bo?

3 tips för hur du kan sänka dina lånekostnader och förbättra din ekonomi

  • Gör en egen kalp-kalkyl och se över dina prioriteringar. Är marginalerna små för ett bolån kanske du har andra kostnader som du kan skala av – till exempel abonnemang eller prenumerationer av olika slag.
  • Undvik amorteringsfritt bolån om möjligt. Amorteringar är avbetalningar till dig själv som minskar ditt bolån och därmed även dina räntekostnader. 
  • Jämför räntan hos olika banker när du ska söka bolån. Villkoren kan skilja sig mycket åt mellan olika långivare, varför en jämförelse kan spara dig många kronor.

Hitta bäst bolån med Zensums jämförelsetjänst

Ska du söka bolån och vill vara säker på att hitta bästa möjliga alternativ för dig kan du använda dig av Zensums smarta tjänst. Hos oss kan du söka bolån hos flera olika banker med en och samma ansökan, och endast en kreditupplysning. Därefter får du olika offerter och kan enkelt se vilket bolån som blir mest förmånligt för dig. 

I vår blogg hittar du även fler hjälpsamma guider om exempelvis ränta på bolån och hur du kan tänka kring levnadskostnader, samt tips och råd för en bättre privatekonomi.

Vanliga frågor om kostnad för bolån

Hur högt bolån är det rimligt att ha?

Det beror på hur din ekonomi ser ut och vilka levnadskostnader du har. Viktigt är att du har marginaler för övriga fasta kostnader samt eventuella förändringar i din ekonomi.

Hur mycket av min inkomst ska gå till boendekostnader?

Det finns ingen officiell rekommendation för detta, men väl en tumregel som säger att du helst inte bör lägga mer än 25-30% av din inkomst på boende.

Hur beräknar jag hur stort bolån jag kan ta?

Enklaste sättet att få en uppskattning är att använda dig av de kalkylatorer som finns på zensum.se, alternativt kontakta oss för personlig hjälp.

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.