Bolån
2024-02-15
Vad kostar det att flytta hemifrån? | En guide från Zensum
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Vad kostar det att flytta hemifrån? En guide från Zensum

Att flytta hemifrån är ett stort och spännande steg in i vuxenlivet och något de flesta ungdomar och unga vuxna ser fram emot. Med den första egna bostaden kommer både möjligheter och ansvar – och inte minst en helt egen ekonomi. I den här artikeln hittar du en hjälpsam guide till ungefär vilka kostnader du får räkna med när du flyttar hemifrån, både i fråga om engångskostnader och löpande utgifter. 

Enligt Konsumentverkets schablonsiffror har en 20-åring som bor själv i egen lägenhet en månadskostnad på ca 15 300 kr – inkluderat allt från hyra och el till mat, försäkringar och nöjen. Den faktiska kostnaden för att flytta hemifrån och bo själv varierar sedan förstås för varje individ, men den här genomsnittliga siffran ger dig ändå en bra uppskattning av vad du ungefär kan räkna med. 

Bra att tänka på är att du med hjälp av god planering, smarta sparknep och en detaljerad flytta hemifrån-budget har bra möjligheter att hålla kostnaderna nere och ta klivet ut i vuxenvärlden – och in i din nya bostad – utan ekonomisk stress. Ju mer förberedd du är, desto lättare blir det att ta kontroll över din boendeekonomi redan från start. 

Före flytten: Gör en flytta hemifrån-budget

För att starten i din första egna bostad ska bli så bra möjligt, och för att du säkert ska veta att ekonomin går ihop, är det viktigt att göra en ordentlig budget innan flyttlasset väl går. En budget är en plan över hur dina inkomster och utgifter kommer att se ut framöver. 

I din flytta hemifrån-budget bör du ta med din inkomst, till exempel lön eller studiebidrag/lån, samt alla fasta kostnader du räknar med att ha efter flytten. Hit hör till exempel hyra eller avgift till bostadsrättsförening, ränta och amortering om du tar ett bostadslån samt kostnader för el, försäkringar och olika abonnemang. 

Utöver de fasta kostnaderna behöver du också budgetera för sådant som matinköp, nöjen och kläder. Ju mer detaljerad din budget är, desto bättre koll får du på vilken bostad du har råd att flytta till, såväl som hur din ekonomi kommer att se ut när du har flyttat hemifrån. 

Hur mycket kostar det att flytta hemifrån?

Engångskostnader för att flytta hemifrån

Vid sidan av löpande kostnader när du väl bor i din nya bostad, måste du också budgetera för en del engångsutgifter som kommer med själva flytten. Kostnader som inte kommer att vara återkommande varje månad, men som är nödvändiga för att du ska kunna starta upp ett eget hem. 

Exempel på sådana engångskostnader är:

  • eventuell flyttfirma
  • inköp av möbler, inredning och husgeråd.

Har du möjlighet att ta hjälp av familj och vänner vid flytten är det ett bra sätt att spara in på kostnaden för en flyttfirma. Inköp av själva bohaget – det vill säga möbler, inredning, köksgeråd och städutrustning – kan däremot kosta en del, men även här finns pengar att spara. Både möbler, inredning och husgeråd går att hitta billigt begagnat. 

Har du svårt att köpa allt på en gång? Börja med det nödvändigaste och låt hemmet växa fram över tid. Det är bättre att köpa lite pö om pö, än att ta ett dyrt konsumtionslån med hög ränta som kommer att belasta din ekonomi. 

Kostnader vid bostadsköp

Är din första egna bostad en hyresrätt behöver du inte räkna med några andra engångskostnader vid flytten än de som beskrivits ovan. Ska du däremot köpa en bostad ser det lite annorlunda ut. 

För det första måste du se till att ha en tillräcklig kontantinsats för den bostad du vill köpa. Vill du låna till bostad måste du kunna betala minst 15% av bostadens värde kontant. Ju högre kontantinsats du kan lägga, desto lägre blir ditt bolån och därmed din månadskostnad för ränta och amortering. Enligt gällande amorteringskrav måste du amortera 1% per år om du lånar mellan 50-75% av bostadens värde, och 2% om lånet överstiger 75%. 

Tar du ett bostadsrättslån måste du även betala en uppläggningsavgift för lånet. Oftast handlar det om några hundralappar, och avgiften betalas endast en gång. 


Tips: Läs gärna vår guide till bolån samt guide till att köpa bostad för mer information om hur bolån fungerar och vilka kostnader du bör räkna med vid bostadsköp.

Löpande kostnader efter att du flyttat

Löpande kostnader är sådana kostnader som återkommer varje månad, eller kvartal, efter att du flyttat. Dessa är viktiga att budgetera för på förhand, så att du ser att din ekonomi går ihop och att du har råd att flytta hemifrån. 


Exempel på löpande kostnader är:

  • hyra eller bostadsrättsavgift
  • kostnad för eventuellt bolån 
  • försäkringar 
  • el
  • olika abonnemang – till exempel mobil, internet, streamingtjänster
  • mat och hygien
  • eventuell avgift till fack och a-kassa
  • nöjen

Vissa av dina löpande kostnader kommer att vara fasta varje månad – till exempel hyra och försäkringar – medan andra kommer att variera. Ett tips är att göra en tydlig budget för rörliga kostnader som exempelvis mat och nöjen, för att hålla koll på utgifterna och undvika att de skenar iväg. 

Vad kan man göra för att hålla nere kostnaderna?

När du flyttar hemifrån kommer du att få kostnader som du tidigare aldrig haft, och till en början kan det kännas nästan överväldigande dyrt att bo själv. Som tur är finns det en del du kan göra för att hålla nere kostnaderna och göra det lättare att hushålla med dina pengar. 

Här kommer några hjälpsamma råd:

  • välj en bostad med låg hyra – eller flytta ihop med en kompis för att dela på utgifterna
  • köp möbler, inredning och husgeråd begagnat
  • välj matlåda framför utelunch, handla mat på kampanjpris och leta efter nedsatta varor med kort datum
  • åk kollektivt eller cykla istället för att köpa en bil
  • jämför priser på försäkringar och el
  • vid köp av bostad kan du ibland få bättre lånevillkor om du har en medsökande. Detta gäller särskilt om du studerar eller är ny på arbetsmarknaden.

Privatekonomiska tips för dig som ska flytta hemifrån – en checklista

Oro eller osäkerhet över ekonomin är något de flesta känner när det börjar bli dags att flytta till sin första egna bostad. Ofta är man lika spänd och förväntansfull, som nervös över hur mycket det faktiskt kommer kosta att flytta hemifrån. Med bra planering och förberedelse kan du dock ge dig själv goda förutsättningar till en bra start i livet på egna ben. 

Nedan har vi samlat några värdefulla privatekonomiska tips som förhoppningsvis kan vara till hjälp inför flytten till ditt första egna hem. 

  • Se till att du har en fast inkomst innan du flyttar hemifrån. 
  • Ta hjälp av dina föräldrar eller banken för att göra en tydlig flytta hemifrån-budget som inkluderar både engångskostnader vid flytt och återkommande månadskostnader. 
  • Spara ihop till en buffert för oförutsedda utgifter. 
  • Om du ska köpa bostad – jämför lånevillkor hos olika banker och ansök eventuellt med en medlåntagare.  
  • Ta hjälp av olika ekonomiappar för budget, kostnadskoll och sparande. Idag finns många bra gratisappar som ger en tydlig överblick och hjälper dig att ha kontroll över din ekonomi. 

Vanliga frågor om kostnader vid flytt hemifrån

Hur mycket pengar behöver jag för att flytta hemifrån?

Det beror på hur höga dina engångskostnader för att flytta hemifrån kommer att bli, samt dina löpande kostnader. En flytta hemifrån-budget ger dig bra koll på hur mycket du ungefär kan behöva.

Hur gör man om man vill flytta hemifrån?

Vill du flytta hemifrån är det viktigt att du planerar för det i god tid. Se till att du har en fast inkomst, gör en budget, ställer dig i bostadskö eller gör en långsiktig plan för att köpa bostad.

När är det vanligast att flytta hemifrån?

I Sverige ligger genomsnittsåldern för att flytta hemifrån på 18 år, vilken är den näst lägsta i Europa. Många väljer dock att flytta senare också, till exempel efter avslutade studier.

Bolån för fler

Säger storbanken nej finns det alternativ
→ ANSÖK HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan
  • Bolån trots betalningsanmärkningar
  • Bolån oavsett anställningsform
  • Samla dyra smålån i bolånet
Urval partners privatlån/bolån

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.