Bolån
2024-02-15
Låna till bostad - en snabbguide om lån till bostad!

Så kan du låna till bostad – snabbguide

Att låna till bostad innebär vanligtvis att ta ett bolån för att täcka en del av bostadens kostnad. Som mest kan du låna 85 procent av lägenhetens eller husets pris.

Vad innebär det att låna till bostad?

De flesta som köper ett hus eller en lägenhet väljer att låna pengar till sin bostad. Få har råd eller vill betala hela summan med sparade pengar.

För att finansiera ett bostadsköp är det ofta lämpligast att ta ett bolån eller ett hypotekslån. Då har långivaren din bostad som säkerhet för lånet. I Sverige är det lag på att bostadslånet får vara som mest 85 procent av bostadens pris.

Resten kallas för kontantinsats. Den kan du betala med sparade pengar. Det är tillåtet att låna till kontantinsatsen, exempelvis med ett privatlån, men du kan inte ta ett kontantinsatslån genom samma bank som den du tecknar bolån med. De flesta som lånar pengar till bostad väljer en mycket lång löptid på flera decennier. Som mest kan ett bolån vara upplagt på 60 år.

Varför ska jag låna till en bostad?

För de flesta finns det inte något alternativ till att låna när det är dags att köpa bostad. Hus- och lägenhetspriserna gör att det är svårt att spara hela beloppet innan det blir dags för ett köp.

Räntorna på bottenlån är också låga i förhållande till andra lån. På grund av den relativt låga lånekostnaden är det som regel mer lönsamt att ta ett bolån istället för att sälja av aktier och fonder för att ha råd med ett bostadsköp.

Däremot är det inte riskfritt att betrakta bostaden som en investering. Att bostadspriserna har stigit länge är aldrig en garanti för att de kommer att fortsätta klättra uppåt.

Vem kan låna till bostad?

För att få låna till en bostad behöver du bland annat:

·      Vara folkbokförd i Sverige

·      Vara myndig

·      Ha en inkomst

·      Inte ha haft några skulder hos kronofogden på minst 6 månader

Exakt vad som krävs varierar mellan olika banker och låneinstitut. Bland annat gäller olika krav för inkomst och anställningsform.

Hur mycket pengar får jag låna till bostad?

Som mest får du låna 85 procent av bostadens värde. Övriga 15 procent behöver du betala med egna pengar eller privatlån.

Långivarna har olika villkor för hur mycket du får låna i förhållande till din intjäningsförmåga. Som en tumregel brukar bolånet kunna vara maximalt runt 4 – 6 gånger hushållets bruttoinkomst.

Så fungerar det att låna till bostad – steg för steg

Så här gör du för att låna pengar till en bostad:

1. Ta reda på vad du kan låna

Ta reda på hur mycket du kan få låna med hjälp av en bolånekalkyl. Tänk på att du även behöver betala avgift för lagfart (1,5 %) och pantbrev (2 % om det är nytt) när du köper hus.

2. Skaffa lånelöfte

Skaffa ett lånelöfte från en bank. Behövs oftast för att du ska kunna delta i budgivningen. Lånelöftet brukar gälla i 6 månader.

3. Gå på visningar

Gå på visningar och kontrollera bostaden noga. Du som köpare har undersökningsplikt. Använd gärna en besiktningsman så att du kan känna dig trygg. Titta även efter eventuell energideklaration.

4. Kontrakt och handpenning

Skriv på köpekontraktet och betala handpenningen. Den är normalt sett 10 procent av priset.

5. Förhandla bolån

Jämför bolån och förhandla räntebindningstid och amorteringskrav. Här kan du eventuellt ta hjälp av en låneförmedlare.

6. Försäkra huset

Köper du villa kan du ha både villaförsäkring och hemförsäkring. Om din bostad är en bostadsrätt är det hemförsäkring som gäller.

7. Slutbetala

Du och säljaren träffas hos mäklaren eller banken och slutför ägarbytet. Du betalar resten av köpeskillingen samt kostnad för lagfart och pantbrev. Sedan får du nycklarna.

Låna till bostad - en snabbguide om lån till bostad!

Vad innebär det att låna pengar till bostad och vem kan göra det? Här förklarar Zensum det viktigaste när du ska låna till bostad.
  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Urval partners privatlån/bolån

Bolån med individuell bedömning

Bolån med individuell bedömning

Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.
Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.

Zensum jämför med flera olika aktörer och kan hjälpa dig att få ett bolån oavsett om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast anställning.

  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.