Privatlån
2024-02-15
De 14 bästa ekonomiapparna 2024 - få ekonomikoll!
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

De 14 bästa ekonomiapparna 2024

Det är lätt att tänka att det är storleken på din lön som förhindrar dig från att ha en god privatekonomi, men i många fall handlar det främst om att göra medvetna val när du spenderar pengar. I den här artikeln listar vi 13 ekonomi-appar som med största sannolikhet kommer att hjälpa dig att förbättra din privatekonomi – om du ger dem chansen. 

Tekniken har gjort det enklare att spendera pengar

När dina betaluppgifter finns sparade på telefonen och du kan swisha en vän lite senare om du inte har pengar för tillfället är det allt annat än konstigt om utgifterna blir högre än planerat. Dock har tekniken inte bara gjort det enklare att spendera, den har även möjliggjort en rad olika appar som kan hjälpa dig att ordna upp din ekonomi.

Håll koll på din ekonomi med hjälp av appar

Det finns många fördelar med att använda en app för att hålla hålla på sin ekonomi. Förutom att du alltid har appen med dig kan du välja en som hjälper dig med det som du behöver, oavsett om det är att betala räkningarna i tid, jämföra abonnemang, få bättre koll på utgifter eller nå ett sparmål. Nedan har vi listat och kategoriserat olika ekonomiappar så att du enkelt ska hitta en som passar just dina behov.


Få bättre koll på utgifterna

Det är inte bara ekonomiappar som kan hjälpa sig få ordning på ekonomin. Vi på Zensum är alltid villiga att hjälpa dig på vägen till lägre utgifter och bättre ordning på fakturorna. Ett alternativ är att du kan baka ihop dina lån till ett enda samlat lån. På så sätt behöver du inte oroa dig för att missa en faktura och du får dessutom ner de extra kostnaderna från såväl fakturor som spridda räntekostnader.


14 ekonomiappar att testa 2024

Appar för dig som vill spara

1. Dreams

Du som har ett konkret sparmål, till exempel en semesterresa, betala en skuld eller ett lite dyrare inköp, kommer troligtvis att nå målet lättare med Dreams. Appen har en rad olika funktioner som gör det lite roligare att spara, eftersom de baseras på hur du beter dig. I många fall gör den så att du sparar mer än du faktiskt trodde var möjligt. Du kan använda Dreams oavsett om du har Android eller iPhone.

Kostnad: Gratis

2. Karma

Om du vill dra ner på dina matkostnader samtidigt som du gör en insats för miljön är appen Karma något för dig. Varje dag slänger restauranger och matbutiker enorma mängder mat trots att den fortfarande är ätbar, men genom att använda Karma får du köpa den maten till nedsatt pris. Schysst mot både plånboken och planeten – det är vad vi kallar win-win! Finns tillgänglig för iPhone och Android.

Kostnad: Gratis


3. Klövra

Hur mycket skulle du kunna spara om du skippar de månatliga spontanköpen? Just det hjälper appen Klövra dig att upptäcka. I appen finns olika funktioner som ökar din förståelse för varför din privatekonomi ser ut som den gör – och ger dig verktyg till att förändra ditt beteende redan idag. Klövra är kompatibel med iPhone och Android.

Kostnad: Gratis

4. Nowo

Nowo är appen som gör det enkelt att komma igång med sitt långsiktiga sparande. När du signar upp dig får du ett fondkonto hos SEB, och i appen finns sedan ett antal funktioner som ser till att ditt sparande blir något kontinuerligt. Du kan bland annat ställa in så att appen drar en viss summa varje dag, snabbspara när du har pengar över och autospara. Appen är tillgänglig för såväl iPhone som Android.

Kostnad: Gratis

Appar för dig som vill jämföra priser

5. Matpriskollen

Har du lagt märke till att samma produkt kan kosta olika mycket i olika butiker? Med Matpriskollen slipper du upptäcka i efterhand att du kunde ha fått en vara till ett billigare pris. Du väljer de butiker som du vanligtvis går till, och sedan publiceras de erbjudanden som butikerna har för tillfället direkt i appen. Du kan dessutom söka på specifika varor för att jämföra hur mycket de kostar. Matpriskollen kan användas med Android och iPhone. 

Kostnad: Gratis

6. Foodrunners

Foodrunners är matappen som hjälper dig att göra prisvärda, miljövänliga och hälsosamma val när du gör dina matinköp. Förutom att appen hjälper dig att spara pengar genom att den berättar var du kan hitta de billigaste råvarorna förser den dig med information om hur du konsumerar. Den kan helt enkelt göra dig till en lite mer medveten konsument. Finns för både Android och iPhone.

Kostnad: Gratis 

7. PriceRunner

Ett riktigt bra sparhack är att använda appen PriceRunner när du ska köpa någonting, och med ‘någonting’ menar vi i själva verket det mesta. PriceRunner är en jämförelsetjänst där du kan jämföra priser på allt från verktyg till hushållsprodukter. I appen kan du dessutom ställa in så att du får notiser när priset för en specifik vara går ner. PriceRunner är kompatibel med iPhone och Android.

Kostnad: Gratis

Appar för dig som vill investera

8. Avanza

Den svenska banken Avanza är ett utmärkt val för dig som vill börja investera. I deras app får du god överblick över ditt sparande, och här finns dessutom mycket information för dig som vill lära dig mer om olika strategier för att handla med värdepapper. Appen finns tillgänglig för både Android och iPhone.

Kostnad: Gratis

9. SAVR

SAVR är appen och fondplattformen som erbjuder riktigt låga fondavgifter eftersom alla provisioner återbetalas till användarna. Till skillnad mot många andra investeringsappar är den mycket enkel att navigera, vilket gör det extra roligt att spara. SAVR är ett bra alternativ för dig som vill bredda din portfölj och investera i nya spännande företag och branscher. Finns för både Android och iPhone.

Kostnad: Gratis 

Appar för dig som vill få bättre koll på din ekonomi

10. Buddy

Buddy är en budgetapp som ger dig en bättre överblick över din ekonomi. Du matar manuellt in dina inkomster och utgifter, sedan hjälper appen dig att inte spendera för mycket i fortsättningen. En av de största fördelarna med Buddy är att du kan skapa budgetar med andra människor, vilket kan vara aktuellt om du om din partner delar på utgifter eller om du ska resa tillsammans med vänner. Buddy kan användas på Android och iPhone.

Kostnad: Gratis, men för att få tillgång till appens samtliga funktioner behöver du betala 50 kr i månaden. 

11. Homer

Homer är en smart digital bopärm som riktar sig till alla som äger sin bostad. Den hjälper dig få full koll på hemmets utgifter, dokument, prylar och mer. Allt snyggt och tryggt samlat i en app. I Homer kan du maila in, ladda upp eller skanna dina kvitton och fakturor. Där summeras, kategoriseras och bokförs de i olika typiska utgiftsgrupper för hemmet. Djupdyk i grafer, utforska kategorier, få insikter och se samlade utlägg per husprojekt.

Kostnad: Gratis, med möjlighet till premiumfunktioner mot betalning.

→ Läs mer om Homer på deras webbsida

12. Kreddy

Ska du ta ett lån eller undrar hur din privatekonomi egentligen mår? Då har appen Kreddy potential att bli din bästa vän. I appen kan du ta reda på ditt kreditbetyg och du får dessutom tips på hur du kan förbättra det – vilket gör det betydligt enklare att ta vettiga finansiella beslut. Kreddy tar inte någon kreditupplysning på dig och går att använda med Android och iPhone.

Kostnad: Gratis

13. Splitwise

Om du har ett kompisgäng som du brukar hitta på saker med vet du hur snurrigt det kan bli när olika kostnader ska redas ut. Splitwise är appen som hjälper er med det. I appen fyller ni i alla utgifter och vem som har stått för vad, så berättar Splitwise hur ni ska betala varandra så att allt blir korrekt. Appen är alltså inte bara ett smidigt matematiskt hjälpmedel, utan även ett sätt att undvika ekonomiska konflikter. Splitwise är kompatibel med Android och iPhone.

Kostnad: Gratis 

14. Påmind

Tycker du om att undersöka om det finns något billigare avtal än det du har för tillfället? Inte? Då är Påmind något för dig. I appen samlar du alla dina avtal på ett och samma ställe, sedan utvärderar och omförhandlar Påmind avtalen löpande så att du ska få det bästa möjliga. Det enda du behöver göra är att acceptera eller avböja. Finns för både Android och iPhone.

Kostnad: Gratis

Vanliga frågor om ekonomiappar

Funkar alla ekonomiappar på både Android och iPhone?

Det ser lite olika ut, men de allra flesta appar är kompatibla med både Android och iPhone.

Varför ska jag använda en ekonomiapp?

En ekonomiapp kan hjälpa dig att bli medveten om hur du spenderar pengar, vilket gör det enklare att dra ner på onödiga utgifter. 

Vilken app kan hjälpa mig att hålla koll på min ekonomi?

Några exempel på appar som kan hjälpa dig att få bättre koll på din privatekonomi är Buddy, Kreddy, Klövra och Påmind.

Hur kan jag få mer pengar över i slutet av månaden?

Du kan till exempel använda dig av olika appar för att få bättre koll på din ekonomi. 

Vad finns det för olika typer av ekonomiappar?

Idag finns ett enormt utbud av ekonomiappar. Oavsett om du vill ha hjälp med att skapa en budget, spara, jämföra priser eller betala räkningar i tid finns en app för det.

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.