Privatlån
2024-02-15
Vad kostar det att ha bil? – Kostnad för bil - kalkyl

Vad kostar det att ha bil?

Bilen ger stor frihet, men är ofta den största utgiften i ett hushåll – till och med dyrare än bostaden ibland, räknat per månad. Men vad kostar det att ha bil egentligen? Det har vi på Zensum tagit reda på. Vi går in på detalj och visar hur du kan räkna på vad det kostar i månaden.

Kostnad för att äga en bil

Om du ställer upp en kalkyl på vad det kostar att ha en bil inser du ganska snart att det är många fler utgifter än bara bränsle och försäkring.

Vi kommer strax att visa exempel på vad ett bilägande kostar, men först behövs ett par förklaringar.

Två typer av bilkostnader

Först och främst måste vi skilja på två fundamentala begrepp:

·  Månadskostnad = vad du betalar varje månad

·  Faktiskt kostnad = månadskostnad + värdeminskning


När du planerar din månadsbudget är det bara det första begreppet som är intressant då det handlar om ”kassaflödet” i din privatekonomi – hur mycket pengar du måste budgetera för bilen.

Ifall du vill veta vad det kostar att ha en bil egentligen, totalt sett, så är det den andra punkten som är relevant.

Om du belånar bilen blir månadskostnaden och den faktiska kostnaden ofta ungefär lika stor. Samma sak om du leasar en bil.

Vad påverkar kostnaden?

Sedan finns det många faktorer som påverkar hur mycket det kostar att ha bil i just ditt fall. Här är några av de viktigaste sakerna som påverkar månadskostnaden:

·  Märke och pris – påverkar inte bara storleken på billånet utan även försäkringspremien och servicekostnad

·  Bilens storlek – ger högre drivmedelskostnad, kostnad för däck och eventuellt också högre fordonsskatt

·  Typ av drivmedel – är det diesel, bensin, gas, hybrid eller el?

·  Drivmedelspris – oavsett om det är fossila bränslen eller el så kan priset variera mycket över tid

·  Körsträcka – har betydelse för drivmedelskostnad, försäkring och servicekostnad

·  Var du bor – påverkar försäkringspremie, parkeringskostnad och eventuell trängselskatt

·  Din kreditvärdighet och räntan – påverkar kostnaden för eventuellt billån

Vad kostar det att ha bil?

Låt oss titta på ett par konkreta exempel på vad det kostar att ha bil – en elbil vs en bil som tankas med fossilt bränsle (bensin).

I exemplet har vi med de två bilar i varje kategori som sålt mest i Sverige 2020 – 2023: VW ID.4 respektive Volvo XC40. Vi räknar på 1500 mil per år och att platsen är en medelstor svensk stad. Längre ner beskriver vi mer exakt hur vi räknat.

Drivmedel

Förbrukning och drivmedelspriser påverkar denna rörliga kostnad mycket. Har du elbil kan du komma billigare undan genom att installera laddstation hemma och ladda på natten.

Bensinbilen drar 6,7 liter / 100 mil och vi räknar med ett bensinpris på 19,50 kr litern. Det ger en månadskostnad för bränsle på 1633 kronor.

Elbilen har en batterieffekt på 77 kWh och vi räknar med att ladda den hemma till ett elpris av 2,5 kr per kWh (snittet för villa i Sverige med stor elförbrukning 2022). Det ger ett pris för att ladda elbilen på 192,5 kr per laddning. Med 50 mil räckvidd per laddning blir månadskostnaden 481 kr.

Bilförsäkring – helförsäkring

Trafikförsäkring är obligatorisk men i praktiken vill du nog att bilen är fullt försäkrad. När den är ny täcker vagnskadegarantin en del av försäkringen de första tre åren vilket gör att du endast behöver halvförsäkring för att vara fullt försäkrad.

Priset beror på hur dyr bilen är och var du bor.
Är du ung kan du dessutom få betala en högre premie.

Vi har räknat med en snittkostnad på 450 kronor per månad för bensinbilen och 650 kronor per månad för elbilen (dyrare bil ger högre premie).

Service

Med service ser du till att bilen är i gott skick och att den håller länge. Dessutom upptäcker du eventuella skador i tid.

Fossildrivna bilar har oftast dyrare service än elbilar
helt enkelt för att det finns fler delar som måste servas: oljebyte, filterbyte, tändstift, vattenpump med mera. Gemensamt för elbil och fossil bil är att du måste kolla bromsar och bromsvätska.

Vi har räknat med att servicen kostar ca 4000 kronor per år för bensinbilen och ca 3000 kronor per år för elbilen.

Däck

Däck slits och måste bytas ut. Du behöver även vinterdäck. Det är praktiskt att förvara dessa på däckhotell så att de inte tar upp plats hemma.

Körstil och körsträcka påverkar slitaget.
Elbil kan slita något mer på däcken på grund av ett högre vridmoment, men bara om du inte är försiktig med gaspedalen. Vid normal körning är det ingen större skillnad.

Vi har räknat med samma kostnad för de två bilarna. Vi beräknar att däcken räcker i 4000 mil och kostar 1250 kronor styck. Det ger en månadskostnad i snitt på 156 kr.

Däckbyte kan kosta 250 – 450 kr. Vi räknar med ca 350 kronor här, alltså runt 700 kr per år.

Däckhotell räknar vi kostar 1000 kr per säsong.

Fordonsskatt

För bilar med förbränningsmotor beror kostnaden för fordonsskatt på bilens koldioxidutsläpp. För bensinbilen i exemplet blir kostnaden ganska hög på grund av reglerna kring malus.

Med 151 g per km som Volvo XC40 i exemplet släpper ut blir kostnaden 9142 kr per år de första tre åren. Därefter 1240 kronor per år. Vi räknar med att bilen används i sju år, vilket ger en genomsnittlig årskostnad på drygt 2015 kr.

Elbilar beskattas med 360 kronor per år.

Besiktning

Kostnad för besiktning varierar mellan olika bolag och kan även variera mellan olika stationer och tid på dygnet. Räkna med att det kostar runt 500 kronor per år.

Dock behöver ny bil besiktas först efter 3 år och därefter nästa gång efter 2 år. Sedan gäller bilbesiktning varje år. Samma pris och regler gäller för elbil och bensinbil.

Under sju år ger detta en genomsnittlig kostnad på cirka 24 kronor per månad.

Parkering

Var du bor och jobbar kommer att ha stor påverkan på dina parkeringskostnader. Från helt gratis (till exempel i villa eller lägenhet i utkanten staden) till en ganska så hög månadskostnad. I Stockholm och Göteborg kan trängselskatt tillkomma också.

På grund av enorma skillnader på denna punkt har vi räknat med en ganska konservativ siffra på 500 kronor per månad.

Billån

De flesta som köper bil finansierar den med ett billån. Du kan betala upp till 80 procent av bilens värde om du tar ett billån med bilen som säkerhet. Resten måste du betala med kontantinsats.

I vår kalkyl har vi räknat med ett billån till 80 procent av inköpsvärdet och med en ränta på 7,44 %, exklusive eventuell uppläggningsavgift. De två bilarna i exemplet har ett listpris på 382 900 kr (bensin) respektive 584 900 kr (el).

Vi räknade med en återbetalningstid på sju år. Här bör du räkna med hur många år du räknar med att använda bilen innan nästa bilbyte.

Ränteläge och vilken ränta just du kan få påverkar givetvis kostnaden för denna punkt ganska mycket.

Ett alternativ till billån är leasing.
Då är du inte ägare till bilen men får istället ett helt annat servicepaket och med möjlighet att byta bil regelbundet.

Minska kostnaden för din bil – tips

Som du ser i vår jämförelse ovan i vad det kostar att ha en bil kan det bli ganska dyrt per månad, speciellt när kostnaden för billån räknas in.

Intressant är att månadskostnaden för elbil och bensinbil blev snarlik. I exemplet blev elbilen lite dyrare på grund av ett betydligt högre inköpspris. Men räknar du med att köra mer än 1500 mil per år kan kalkylen ganska snabbt skiftas till elbilens fördel.

Som du ser i uträkningen är inköpspriset en avgörande faktor genom att det ger en större kostnad för billånet. För bensinbilen stod kostnaden för amortering och ränta för 57% av månadskostnaden. För elbilen var motsvarande siffra hela 75%.

Ett gott tips är alltså att tänka på att inte köpa en för dyr bil och överväga att köpa begagnad bil. Du bör också noga överväga och jämföra din bilfinansiering så att du får en så låg räntekostnad som möjligt. Det kan även löna sig att jämföra priset på bilförsäkringar.

Köper du begagnat bör du tänka på att kolla upp om bilen har skulder innan du köper. Annars kan det bli en dyr historia.

För bensinbilen är drivmedelskostnaden en stor utgift.
Kör försiktigt så minskar du den utgiften. Samma sak gäller om du kör elbil även om du inte märker en lika dramatisk effekt där på grund av en lägre kostnad från början.

Sänk kostnaderna med en billigare bilfinansiering

Undvik att betala för hög ränta på ditt billån! Zensum hjälper dig att hitta ett billån eller privatlån som passar dina behov när du ska köpa bil. Genom oss kan du jämföra räntan från ett stort antal långivare med en enda kreditupplysning. Vi har en trevlig kundtjänst som ger dig personlig hjälp hela vägen. Läs mer om våra billån.

Vanliga frågor

Vad kostar en bil i månaden?

Enligt vårt exempel kostar en bensindriven bil 3486 kr i månaden och en eldriven 2316 kr. Räknar vi med billån på 80% av inköpspriset blir kostnaden 8094 kr respektive 9354 kr.

Vad kostar en bil per mil?

I den kalkyl som vi gjort kostar en fullt belånad bensinbil (80%) ca 65 kr per mil och en elbil 75 kr. Utan inköpspriset kostar bensinbilen ca 28 kr per mil och elbilen ca 18,50 kr.

Hur mycket kostar bensin varje månad?

Om du kör 1500 mil per år och bilen drar 6,7 liter per mil blir din månadskostnad för bensin 1633 kronor om bensinpriset är 19,5 kr litern.

Hur mycket förlorar en bil i värde?

Värdeminskningen på en bil är störst i början. Räkna med att den tappar 25-30 procent första året och nästan halva värdet på tre år. I snitt kan du räkna med att förlora 15 procent per år.

Vad kostar det att ha bil? – Kostnad för bil - kalkyl

Zensum räknar ut vad det kostar att ha bil ✓ Kalkyl ✓ Månadskostnad ✓ Bensin vs el ✓ Så mycket kostar det att äga en bil.
  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Urval partners privatlån/bolån

Bolån med individuell bedömning

Bolån med individuell bedömning

Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.
Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.

Zensum jämför med flera olika aktörer och kan hjälpa dig att få ett bolån oavsett om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast anställning.

  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Se alla omdömen