Bolån
2024-02-15
Billån eller privatlån? → Zensum förklarar hur det fungerar
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Billån eller privatlån – vilket ska jag välja?

Är det dags för en ny bil? För många är bilen ett måste för att vardagen ska gå runt. Det är också ett dyrt inköp som de allra flesta väljer att finansiera med hjälp av ett bil- eller privatlån. Men vad är skillnaden mellan billån och privatlån och vilket ska du välja? Här hjälper vi dig att välja ett lån som passar dig.

Billån – lån med bilen som säkerhet

Billån och privatlån, även kallat blancolån, härstammar från samma principer, men har en del tydliga skillnader. Den mest markanta skillnaden är att du lämnar bilen som säkerhet när du tar ett billån. Det innebär att långivaren garanterat får tillbaka sina pengar genom försäljning av bilen om du som låntagare inte sköter återbetalningen som överenskommet. Vid ett privatlån behöver du inte lämna något som säkerhet.  

När du tar ett billån får du i regel inte låna mer än 80 % av bilens inköpskostnad eftersom den snabbt sjunker i värde, vilket minskar långivarens säkerhet. Den snabba värdeminskningen gör också att återbetalningstiden för billånet har en maxgräns på omkring 5–8 år. Många långivare ställer även vissa krav på den bil du ska köpa, till exempel hur mycket den får kosta och hur gammal den får vara. Om du lånar till en begagnad bil får bilen vanligtvis inte vara äldre än 10–12 år. Den får inte heller vara äldre än 15 år när löptiden är slut. 

De flesta långivare kräver dessutom att du köper bilen av en auktoriserad bilhandlare för att du ska kunna ta ett billån. Om du istället vill köpa bilen av en privatperson måste du kunna intyga bilens skick.
 

Fördelar med billån

 • Du kan ofta få en lägre ränta eftersom bilen lämnas som säkerhet. 
 • Du kan ansöka om ett billån direkt hos en auktoriserad bilhandlare. 
 • Du kan ansöka om att ta över lånet på den bil du vill köpa.
 • Om du lämnar din gamla bil i inbyte kan värdet på den bilen användas som kontantinsats.

Nackdelar med billån

 • Du måste finansiera 20 % av bilens inköpspris på egen hand. 
 • Långivaren måste informeras om och godkänna en försäljning av bilen. 
 • Om bilen säljs för ett mindre belopp än vad som återstår av lånet måste du betala restskulden på egen hand. 
 • Bilen måste vara helförsäkrad under löptiden.

Privatlån – lån utan säkerhet 

Till skillnad från ett billån har ett privatlån ingenting med bilen att göra. Det kan användas till vad du vill och du behöver inte berätta för långivaren vad syftet med lånet är. Trots att du inte behöver lämna en säkerhet för privatlånet kan du vanligtvis låna upp 600 000 kronor med en löptid mellan 1–15 år. Med tanke på att du inte lämnar bilen som säkerhet behöver du dessutom inte blanda in banken om du vill sälja vidare den i framtiden. 

När du tar ett privatlån lånar du alltså pengarna direkt, utan att lämna någon säkerhet. Dessa kan du sedan använda för att betala bilen i sin helhet. Du kan dessutom köpa vilken bil du vill av vem du vill – långivaren kan inte ställa några krav på vad bilen ska kosta eller i vilket skick den ska vara. Det måste dock sägas att det kan vara en fördel att ha ett intyg på bilens skick om du tänker betala av lånet i sin helhet genom att sälja bilen. 

Fördelar med privatlån

 • Du kan själv bestämma vem du köper bilen av, vilken försäkring du vill ha och vem du säljer bilen vidare till. 
 • Du kan låna till hela köpeskillingen och behöver därför inte stå för en kontantinsats.
   

Nackdelar med privatlån 

 • Räntan kan bli högre eftersom du inte lämnar någon säkerhet för lånet. 
 • Din kreditvärdighet och återbetalningsförmåga påverkar hur stort belopp du kan låna.  
 • Bilens värdeminskning kan resultera i att den del av lånebeloppet du har kvar att betala blir stor när du säljer bilen. Ett privatlån med lång löptid kan i slutändan leda till en hög totalkostnad för lånet och att skulden därmed blir högre än bilens värde.

Huruvida du ska finansiera bilköpet med hjälp av ett billån eller privatlån är upp till dig. De båda låntyperna kommer med sina för och nackdelar. Vi föreslår att du sätter dig ner och funderar på vilket alternativ som passar dig och din ekonomi bäst.

Vanliga frågor om billån och privatlån

Vad är ett billån?

Ett billån är ett lån som kopplas till bilen och inte till den som äger bilen. Med ett billån ställs även särskilda krav var du köper bilen, dess kostnad, ålder och försäkring.

Vad är ett billåns restvärde?

Ett billåns restvärde syftar till bilens återstående värde vid lånperiodens slut.

Vad är privatlån?

Ett privatlån är ett lån som du som privatperson kan ta hos diverse långivare utan att lämna någon säkerhet. De lånade pengarna kan du sedan använda till vad du vill. 

Hur mycket får jag låna med ett privatlån?

Det beror bland annat på vilken långivare du vänder dig till, din kreditvärdighet och din återbetalningsförmåga.

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.