Privatlån
2024-02-15
Billån med bilen som säkerhet
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Billån med bilen som säkerhet

Om du ska finansiera en bil har du möjlighet att ta ett billån där själva bilen fungerar som säkerhet för lånet. I den här artikeln förklarar vi hur sådana lån fungerar så att du ska kunna avgöra om det är ett bra alternativ för dig.

Vad är ett billån med bilen som säkerhet?

Ett billån med bilen som säkerhet är ett lån där bilen fungerar som pant tills lånet är återbetalt. Det innebär att om du inte skulle betala lånekostnaderna som avtalat har långivaren rätt att ta tillbaka bilen. Lånet är med andra ord knutet till själva bilen, och inte dig.

Hur fungerar billån med bilen som säkerhet?

När du ska ta ett billån där bilen fungerar som säkerhet behöver du själv finansiera en kontantinsats på 20 % av bilens inköpspris. Själva lånet kommer därmed som högst utgöra 80 % av bilens värde. I övrigt ser processen och villkoren för lånet lite olika ut beroende på vilken långivare du vänder dig till. En del ställer krav på bilens ålder och pris, medan andra ger fler valmöjligheter. Återbetalningstiden för billån ligger vanligtvis på 5-8 år eftersom bilar snabbt sjunker i värde.

Här kan du läsa mer om skillnaden mellan billån och privatlån.

Fördelar med billån 

  • Räntan är lägre på billån med säkerhet eftersom säkerheten minskar den risk som långivaren tar.
  • Att ta billån är en smidig process – ofta kan du göra det genom din bilhandlare.
  • Ifall det redan finns ett lån på bilen kan du ta över det.
  • Du kan använda din befintliga bil som kontantinsats för lånet.

Nackdelar med billån

  • Långivaren kräver en kontantinsats på 20 % av bilens inköpspris.
  • Om du bestämmer dig för att sälja bilen måste långivaren informeras och godkänna försäljningen.
  • Du behöver betala restskulden om du skulle sälja bilen för ett mindre belopp än det som återstår av lånet.
  • Under lånets löptid måste bilen vara helförsäkrad.

Går det att ta billån med säkerhet när säljaren är en privatperson?

I regel brukar de flesta långivare ställa som krav att säljaren ska vara en auktoriserad bilhandlare om bilen ska fungera som säkerhet för lånet. Det alternativ du har om du vill köpa en bil från en privat säljare är att ta ett billån utan säkerhet. Om du vill ha hjälp med att jämföra billån är du varmt välkommen att höra av dig till oss på Zensum. Vi ser till att din låneansökan skickas till flera långivare som sedan återkommer till dig med offerter – helt kostnadsfritt och utan att du förbinder dig till något.

Vanliga frågor om billån med bilen som säkerhet

Kan man ta ett billån och ha själva bilen som säkerhet?

Ja, när du ska finansiera en bil genom ett lån kan bilen fungera som säkerhet för lånet. Du måste dock själv stå för en kontantinsats på 20 % av bilens inköpspris.

Vad ska man tänka på vid billån?

Oavsett vad lånet ska användas till är det viktigt att du jämför låneerbjudanden från olika långivare så att du är säker på att du får det mest förmånliga alternativet.

Hur mycket kan man låna för att finansiera bilköp?

Det beror på vilken långivare du vänder dig till. Hos Zensum kan du jämföra billån upp till 600 000 kronor.

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.