Privatlån
2024-02-15
Guide: Köpa begagnad bil privat – Zensums bästa tips!
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Guide: Köpa bil privat – Zensums bästa tips & råd

Att köpa en begagnad bil privat skiljer sig en del från att köpa en bil av en bilhandlare. I den här guiden går vi igenom vad du behöver veta för att vara säker på att du gör ett riktigt bra köp.

Vilka lagar gäller när jag köper bil av en privatperson?

Vid köp av en begagnad bil privat gäller köplagen, såvida du och säljaren inte har avtalat om något annat i köpekontraktet. Enligt köplagen kan du inte ångra bilköpet och du har inte heller någon garanti. Bilen säljs i sitt befintliga skick, vilket innebär att om du skulle upptäcka något fel kan bilen inte reklameras. När du köper en bil av en privatperson är det därför extra viktigt att undersöka bilen noggrant så att du är medveten om vad du faktiskt köper. 

Om du däremot köper en begagnad bil av en bilhandlare regleras köpet av konsumentköplagen. Det innebär att om bilen visar sig ha ett ursprungligt fel har du rätt att reklamera den. När du köper en bil av en bilhandlare kan du inte heller få sämre villkor än vad som uppges i lagen – oavsett vad ni avtalat är lagen på din sida.


Vilka rättigheter har jag när jag köper bil privat?

Även om bilköpet inte omfattas av konsumentköplagens regler har du i vissa fall rätt att klaga och ställa krav på säljaren. Du kan till exempel klaga om:

  • Bilen saknar egenskaper eller utrustning som enligt säljaren skulle ingå.
  • Bilens skick är betydligt sämre än säljaren uppgett.
  • Bilen har fel som säljaren lär ha känt till, men inte informerat dig om.

Du kan dock inte klaga om du kände till eller själv har orsakat fel, samt vid fel som du borde ha upptäckt vid en noggrann genomgång av bilen.


Vad ska jag tänka på när jag köper en begagnad bil privat?


1. Kontrollera om det finns några skulder kopplade till bilen

Innan du åker och tittar på bilen behöver du kontrollera så att bilen inte är skuldbelastad. Logga in på Transportstyrelsens hemsida med BankID. Med hjälp av bilens registreringsnummer får du fram dess tillverkningsår, information om när den senast besiktigats och eventuella skulder.

2. Kontrollera ägare av bilen

Transportstyrelsens hemsida kontrollerar du också om det verkligen är säljaren som äger bilen. För att få fram uppgifter om vem som äger bilen anger du dess registreringsnummer.


3. Provkör bilen först!

Innan du bestämmer dig för att köpa bilen behöver du provköra den i alla växlar för att se att allt känns bra. Tänk på att fråga ägaren om bilens olika egenheter och om det är något du bör känna till.


4. Undersök så att de viktigaste funktionerna fungerar

Eftersom du köper bilen i dess befintliga skick är det viktigt att du undersöker den noggrant. Om du är osäker; ta med dig en kunnig person som vet vad man ska titta efter.


5. Kolla servicehistorik

Genom att se över bilens servicehistorik kan du få en bild av hur väl den tidigare ägaren tog hand om bilen. Om ägaren inte har sparat kvitton kan du höra av dig till en märkesverkstad om be dem ta fram uppgifterna.


6. Skriv köpekontrakt

Att skriftligt avtala om allt du och säljaren har kommit överens om är ett enkelt sätt att undvika framtida diskussioner. Både du och säljaren bör ha varsitt exemplar av köpekontraktet.


7. Skaffa trafikförsäkring 

Kom ihåg att du måste teckna trafikförsäkring för bilen i samband att ägarbytet genomförs. 


Finansiera bilköpet genom ett billån

Om du överväger att ta ett lån för att köpa begagnad bil privat kan du vända dig till oss på Zensum. Vi är en låneförmedlare som ser till att du får lån med villkor som passar dina förutsättningar. När du ansöker om billån via Zensum skickar vi ut din ansökan till ett flertal noggrant utvalda långivare som återkommer med offerter inom 24 timmar. Du har sedan 30 dagar på dig att jämföra lånen och väga deras för- och nackdelar mot varandra. Under hela processen får du tillgång till våra låneexperter som hjälper dig att reda ut hur lånens villkor påverkar din privatekonomi. Att jämföra billån hos oss är helt kostnadsfritt och du förbinder dig inte till något när du använder vår tjänst.

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.