Privatlån
2023-04-27
Kolla skulder på bil – Våra tips innan du slår till!

Kolla skulder på en begagnad bil - Zensums tips innan du köper

Många av skulderna som uppstår kopplat till en bil, till exempel parkeringsböter, följer med bilen även när den byter ägare. Se till att du inte köper en begagnad bil utan att först undersöka om bilden är skuldsatt. 

Bra att veta: Vad säger lagen om bilskulder

Efter den 1 juli 2014 gäller följande: skulder som är kopplade till ett fordon följer med fordonet även vid ägarbyte. Det betyder att du som ny ägare kan ta över en bil med lån för till exempel tidigare uppkommen skatteskuld. I värsta fall kan Kronofogden till och med beslagta bilen. Detta gäller om skuldernas storlek kräver det och om det inte går att hävda att du inte ägde bilen när skulderna uppkom.

Om du betalar alla skulder som finns på bilen så kommer du såklart få behålla den, men risken är att bilen då blivit mycket dyrare än du hade planerat. Det är alltså en väldigt god idé att kolla om bilen är skuldsatt innan man köper den.

Hur man kollar upp att alla skulder på bilen är betalda

Börja med att fråga säljaren om fordonets skulder, även om du väljer att köpa bilen av en bilhandlare. Säljaren bör vara ärlig mot dig om det som kanske inte hunnits betalas ännu (kanske fick bilen parkeringsböter bara dagen innan).

Därefter kan det vara bra om ni båda är närvarande när den som säljer loggar in på Transportstyrelsens webbplats och genom att legitimera sig digitalt kan få information om bilen skulder under e-tjänsten Fordonets Skulder

Det går också att ringa till Transportstyrelsens kundtjänst för fordonsfrågor för att kontrollera om det finns obetalda fordonsrelaterade skulder på ett visst fordon. 

Vilka skulder kan en bil ha?

Eftersom skulderna är kopplade till bilen är det viktigt att du vet vilka olika skulder som kan bli dina om du blir ägare av en bil. De skulder som följer med en bil kan vara:

 • Parkeringsböter (felparkering)
 • Trängselskatt
 • Fordonsskatt
 • Infastrukturavgift
 • Förseningsavgifter (kopplat till skulderna)
 • Kronofogdens avgifter (kopplat till skulderna)


Gör lite research på bilens skulder för att vara säker på en bra deal

Om du känner dig osäker på om du kan lita på säljaren av en bil kanske det är bättre att låta bli att köpa bil just då, men med lite research kan du snabbt få koll på bilens skulder.

Eftersom det kan ta lite tid innan skulder registreras hos transportstyrelsen kan det vara bra att söka på bilens registreringsnummer och se om det finns några tidigare skador eller kanske ovanligt många ägarbyten på bilen samt när besiktningar är gjorda. Verkar allt vara i sin ordning så kan du nog känna dig säker på att du gör en bra deal.

Kolla skulder på bil – Våra tips innan du slår till!

Begagnade bilar är toppen på många sätt, men kolla att bilen inte är skuldsatt innan du köper den. Zensum hjälper dig att lätt förstå hur du kollar skulder på bil.
 • Bolån oavsett anställningsform
 • Bolån med bet.anmärkningar
 • Individuell helhetsbedömning
Urval partners privatlån/bolån

Bolån med individuell bedömning

Bolån med individuell bedömning

Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.
Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.

Zensum jämför med flera olika aktörer och kan hjälpa dig att få ett bolån oavsett om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast anställning.

 • Bolån oavsett anställningsform
 • Bolån med bet.anmärkningar
 • Individuell helhetsbedömning
Se alla omdömen