Bolån
2024-02-15
Snittränta – allt om snitträntor för bolån

Snittränta – vad du behöver veta

När du ska förhandla om bolåneränta visar bankens snittränta vad kunderna har fått betala den senaste månaden. I den här artikeln går vi igenom vad du behöver känna till om snittränta och hur du kan använda den för att få ett så bra låneerbjudande som möjligt.

Vad är snittränta?

Snittränta är den genomsnittliga ränta som en bank har lånat ut till den senaste månaden för respektive bindningstid. I en banks snittränta ingår samtliga bolån, oavsett när de tecknades. Snitträntan ska inte förväxlas med listräntan, som endast används i bankernas marknadsföring och som främst fungerar som en slags utgångspunkt för förhandling.

Vad är syftet med snitträntan? 

Kravet att banker ska redovisa vilka räntor de faktiskt lånat ut till infördes av Finansinspektionen 2015. Syftet med detta är att lånebranschen ska bli mer transparent, och att hjälpa låntagare att ta reda på vad för slags erbjudanden de kan få hos olika banker. Tidigare när endast listräntan publicerades var det betydligt svårare för låntagare att bedöma om de hade fått ett bra erbjudande eller inte.

Hur beräknas snitträntan för bolån?

En snittränta beräknas genom att man summerar samtliga lånekostnader och delar summan på antalet lån. Snitträntorna för bundna och rörliga lån ska redovisas separat för att ge en så realistisk bild som möjligt av bankernas räntor. Banker behöver dock inte redovisa snitträntan för privatlån eller krediter.

Så kan du använda snitträntan

När du ska gå in i ränteförhandlingar är det viktigt att du kommer ihåg att snitträntan visar genomsnittet av räntorna, men att du både kan få en högre eller lägre ränta än så. Om du är en skötsam person som har ett fast jobb och ordning på din ekonomi har du stora möjligheter att pruta ner räntan ytterligare.

Din ränta är personlig – men går att påverka

Även om banken utgår från en viss räntenivå så baseras den ränta du får på din privatekonomi och den risk som långivaren tar när de lånar ut pengar till dig. Om du inte är nöjd med den ränta som långivaren erbjudit finns det olika sätt att ge banken skäl att sänka den. För det första är det bra att försöka betala av eventuella skulder eller samla dina lån, och att på olika sätt försöka minska dina fasta kostnader eller öka dina inkomster. Det kan också löna sig att flytta andra tjänster till banken då det visar att du är en lojal kund.

Bästa möjliga erbjudande genom Zensum

Oavsett om du jämför flera bankers snitträntor innan du ansöker om bolån kan du inte veta helt säkert vilken långivare som kommer att ge dig det bästa erbjudandet förrän du har fått svar. Genom att använda Zensums jämförelsetjänst slipper du undra, och kan enkelt ta reda på vilken ränta olika banker skulle ge dig – med en enda ansökan. 

Vår tjänst är kostnadsfri och fungerar som så att vi tar en kreditupplysning på dig, och skickar sedan vidare din ansökan till de långivare vi samarbetar med. De återkommer inom 24 timmar med offerter, som du har 30 dagar på dig att överväga. Ansökan är inte bindande, så om du inte hittar ett erbjudande som passar din ekonomi behöver du inte gå vidare.

Vill du veta mer? Klicka här.

Vanliga frågor och svar

Vad visar snitträntan?

Snitträntan visar vad den genomsnittliga bolåneräntan är för olika bindningstider hos en bank.

När är det bra att titta på snitträntorna för bolån?

Om du ska ansöka om bolån kan snitträntan visa vilka banker som erbjudit lägst räntor den senaste månaden.

Vilken bank har den lägsta snitträntan?

Vilken bank som har den lägsta snitträntan varierar, därför är det bra att hålla sig uppdaterad om du snart ska ta ett nytt bolån.

Hur ofta uppdateras snitträntorna?

Snitträntorna uppdateras en gång i månaden.

När infördes snitträntan i Sverige?

Kravet på att långivare ska redovisa sin snittränta för bolån infördes 2015.

Snittränta – allt om snitträntor för bolån

Allt om snittränta ✓ Vad det är ✓ Syfte ✓ Så fungerar det ✓ Beräkning ✓ Så använder du den när du ska förhandla om bolån ✓ Läs mer hos Zensum.
  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Urval partners privatlån/bolån

Bolån med individuell bedömning

Bolån med individuell bedömning

Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.
Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.

Zensum jämför med flera olika aktörer och kan hjälpa dig att få ett bolån oavsett om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast anställning.

  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.