Bolån
2024-02-15
Vad är listränta? – Zensum förklarar allt du behöver veta
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Vad är listränta? Zensum förklarar allt du behöver veta om listräntor

Listräntan är den ränta på bolån som varje bank annonserar utåt. Det är den högsta ränta som du kan bli erbjuden i en viss bank.

Att jämföra listräntorna kan vara ett första steg i din bolånejämförelse. Det är dock bra att känna till att du ofta kan få en betydligt lägre ränta än så, till exempel om du har en god kreditvärdighet eller använder andra tjänster i banken.

Vad innebär listränta?

Listränta är den högsta ränta som varje bank erbjuder just nu för sina bolån. Det är bankernas officiella utgångsränta som används i marknadsföringen, till exempel på internet, TV och annonser i tidningar. Dessa kallas därför även för annonserade räntor.

Listräntan påverkas bland annat av den reporänta som Riksbanken sätter och vad som händer i omvärlden.

Denna ränta är den högsta ränta som en bolånekund kan få i banken. Om du ansöker om bolån kan du med andra ord aldrig bli erbjuden en högre ränta än listräntan.

Verklig ränta är nästan alltid lägre än listräntan

I praktiken kommer de allra flesta kunder i banken att kunna få en lägre ränta på sina bolån än listräntan. Det beror på att det ofta finns goda anledningar att få en rabatt.

Här är exempel på sådant som kan ge dig en lägre ränta på bolånet:

  • Högre lånebelopp
  • Låg belåningsgrad
  • Du använder fler tjänster i samma bank

Märk väl att det inte alltid är möjligt att förhandla ner räntan. Det finns nämligen några få banker som har en fixerad räntenivå. Hos dem är det en och samma bolåneränta som gäller i samtliga fall. Där går det inte att förhandla ner räntan.

Listränta vs snittränta – vad är skillnaden?

Utöver listränta presenterar bankerna också sin snittränta. Den visar den genomsnittliga boränta bland alla bolån som fanns i banken föregående månad. Att alla banker visar den beror på att de är tvingade till det av Finansinspektionen.

För dig som privatperson ger snitträntan en bättre bild av vilken räntenivå på bolån en viss bank har i praktiken. Men samma sak gäller egentligen för snitträntor som för listräntor: Vilken räntenivå just du får behöver inte vara densamma. Har du ett gott förhandlingsläge kan du mycket väl få en lägre ränta än snitträntan och därmed hamna på en mycket lägre kostnad än listräntan.

Tips
– Utgå alltid från snitträntan när du förhandlar ett bolån. Den är nämligen lägre än listräntan vilket ger dig ett bättre utgångsläge.

Räntan olika för olika bindningstider

När du jämför listränta mellan olika banker märker du att det kan vara olika ränta beroende på vilken bindningstid det är på bolånet. Detta är normalt.

Historiskt sett har det lönat sig att inte binda bolånet. Dels har det gett lägre räntekostnader, dels har du full frihet att jämföra bolån och byta bank när du vill.

Men vill du ha ökad trygghet och kunna förutse hur mycket du ska betala varje månad för ditt bolån kan du välja en bindningstid från 1 år upp till 10 år beroende på bank. Räntan på 3 månader kallas för rörlig bolåneränta.

De flesta banker visar sin listränta med en bindningstid på 1 år upp till 5 år. Många banker visar även sin annonserade ränta med bindningstid upp till 10 år.

Svårt att bara jämföra listräntor

Att ta en titt på bankernas listräntor kan vara en bra utgångspunkt för att se vad räntenivån ligger hos olika banker. Men det ger ofta en missvisande bild av vilken ränta du kan få i slutändan.

Det beror på att vissa banker annonserar en låg listränta men sedan erbjuder de nästan inga möjligheter att pruta på den. Andra banker har en relativt hög listränta men ger dig sedan chansen att få en rejäl bolånerabatt om du uppfyller vissa krav.

Tips
– Det bästa sättet att hitta det billigaste bolånet är att göra en jämförelse med en oberoende jämförelsetjänst som Zensum.

Vanliga frågor och svar

Vad är en listränta?

Listräntan är den annonserade ränta som varje bank visar utåt i marknadsföring och på nätet. Det är den högsta bolåneränta för en given bindningstid som erbjuds i respektive bank.

Vad är skillnaden mellan listränta och snittränta?

Listräntan är den högsta bolåneräntan som erbjuds just nu i varje bank. Snitträntan är den genomsnittliga räntan för alla bolån i en viss bank den senaste månaden.

Vad betyder bindningstid?

Bindningstid är en tid från 1 år upp till 10 år som du väljer att binda räntan på ditt bolån. Under den tiden kan banken inte höja räntan, även om Riksbanken höjer styrräntan.

Vad är ränteavvikelse?

Ränteavvikelse är den rabatt du kan få i förhållande till bankens listränta.

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.