Bolån
2024-02-15
Vad kollar banken vid bolån/lånelöfte?- vår guide
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Vad kollar banken på vid bolån? Vår guide om bolån och lånelöfte

Vad kollar banken vid en ansökan om lånelöfte? Vilka krav finns det för att få ett bolån? Kan jag få ett lånelöfte vid nyproduktion? Svaren på det och lite till – det får du här nedanför.

Vilka är kraven för ett bostadslån?

Kraven för att ansöka om ett bostadslån är att du:

 • Är 18 år eller äldre 
 • Är folkbokförd i Sverige sedan minst ett år tillbaka
 • Har en fast inkomst från arbete, pension eller försäkringskassan
 • Har en årsinkomst före skatt över 120 000 kr 
 • Inte har haft någon skuld hos kronofogden på minst 6 månader 

Hur får man ett lånelöfte för bolån och är det bindande?

Ett lånelöfte är viktigt att ha redo inför en budgivning för att du ska veta hur mycket du kan köpa en bostad för. Hos oss på Zensum kan du enkelt ansöka om lånelöfte online. 

Vad kollar banken på vid ansökan om ett lånelöfte?

 • Din inkomst
 • Dina utgifter
 • Din anställningsform
 • Eventuella övriga skulder

Banken gör dessutom en boendekalkyl för att se vad din eventuella månadskostnad skulle landa på. De genomför också en kreditupplysning för att få en uppfattning om dina tidigare sökta krediter och lån för att se hur just dina möjligheter att betala tillbaka ser ut. 

Lånelöftet är inte bindande

Ett lånelöfte är varken bindande för dig som låntagare eller för långivaren. Lånelöftet är som sagt bara ett förhandsbesked över hur stort bolån du kan få och är oftast giltigt mellan 3 till 6 månader beroende på bank. 

Lånelöfte vid nyproduktion

Ansökan om lånelöfte för bolån är inte annorlunda om du planerar att köpa en nyproduktion jämfört med vilken annan bostad som helst. Detta eftersom ett lånelöfte inte är knutet till en specifik bostad. Men i många fall kan du vid nyproduktion behöva skriva på ett förhandsavtal, ibland så långt som flera år innan köpet kommer att avslutas. Kolla därför för säkerhets skull upp vilka möjligheter som finns för dig att dra dig ur köpet om din ekonomiska situation skulle förändras.

Innebär ett lånelöfte ett garanterat bolån?

Första steget är som tidigare nämnt att ansöka om ett lånelöfte. När du hittat en bostad och vunnit budgivningen ska lånelöftet omvandlas till en förfrågan om ett bostadslån. Du är alltså inte garanterad ett bostadslån trots att du har ett godkänt lånelöfte. 

När det kommer till ansökan om ett bolån kollar banken på ytterligare faktorer som de tar hänsyn till:

 • Vilket marknadsvärde bostaden i fråga har. Anser långivaren att bostaden riskerar att sjunka i värde efter din investering säger i regel banken nej till din ansökan. Om bostaden i fråga tvärtemot har möjlighet att öka i värde är detta positivt för din ansökan. 
 • Om föreningens årsredovisning är positiv. Banken kollar alltid att föreningen inte har allt för mycket skulder. Om så är fallet är det svårare att bli beviljad ett bolån för just den föreningen eller bostaden.
 • Hur din återbetalningsförmåga ser ut. Har du en fast anställning och därmed goda ekonomiska förutsättningar har du större chans att bli beviljad ett bostadslån. 

Vanliga frågor om bolån och lånelöfte

Hur kan jag utöka mitt lånelöfte?

Det är helt klart en fördel om du ansöker om ett lånelöfte tillsammans med en medsökande. Då tar långivaren båda era ekonomiska förutsättningar i behåll och chansen är större att du blir godkänd ett lånelöfte på ett högre belopp. 

Hur mycket kan jag få låna av banken för ett bolån?

Banken kan låna dig upp till 85 procent av bostadens marknadsvärde med bostaden som säkerhet. Resterande 15 procent behöver du själv lägga in som kontantinsats. 

Det är alltid bäst att lägga in så stor kontantinsats man har utrymme för. Ju mer du redan betalat av din bostad, desto mindre har du att amortera.  

Kan man ansöka om lånelöfte hos flera banker?

Ja, det kan man. Hos oss på Zensum jämför du enkelt flera långivare för att du så enkelt som möjligt ska hitta rätt bolån för just dig. På Zensum gör vi dessutom endast en kreditupplysning. 

Kan man ansöka om ett bolån trots betalningsanmärkning?

Ja, det finns långivare som godkänner ett bolån trots att du har betalningsanmärkningar. Dock får du räkna med att räntan generellt blir högre.

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.