Privatlån
2024-02-15
Vill du köpa renoveringsobjekt? – Tänk på detta!

Köpa renoveringsobjekt? Tänk på detta!

Vill du renovera för att skapa ditt drömboende – eller för att sälja ett hus eller en lägenhet vidare och tjäna pengar på affären? Oavsett finns en del att tänka på om du ska köpa renoveringsobjekt. I denna artikel går vi på Zensum igenom de viktigaste tipsen.

1. Undersök marknaden för renoveringsobjekt

Börja med att undersöka prisbilden för renoveringsobjekt i det eller de områden som du är intresserad av. Jämför slutpriser men kom ihåg att det är mer än bara yta som räknas. Notera skick, vilken typ av renovering som behövs, antal rum, planlösning, vilken våning det är (lägenhet) eller antal våningar (hus) och så vidare. Allt som kan påverka priset.

Sätt priserna i förhållande till vad renoverade bostäder säljs för. Detta är särskilt viktigt om du har tänkt flippa lägenhet eller hus och göra en vinst på renoveringen.

2. Gå på många visningar

När du har skaffat dig en uppfattning av vad som är ”normalt” i området kan du gärna gå på så många visningar som möjligt. Då får du en känsla av hur dessa renoveringsobjekt faktiskt är och vad som behöver göras. Skriv ner vad du upptäcker och vilken din upplevelse är kring varje objekt.

3. Inspektera lägenheten eller villan

I samband med att du går på visning bör du ta tid på dig att inspektera fastigheten noga, både på utsidan och insidan. Var uppmärksam på allvarligare skador, strukturella fel, mögel, vatten- och fuktskador samt skadedjur. Anlita gärna en besiktningsman om du själv inte har kunskapen.

4. Gör en budget

Innan du budar behöver du göra en budget för vad varje renoveringsobjekt som du tänker buda på kommer kosta att renovera. Det kan vara stor skillnad mellan olika objekt. Allt ifrån ett par hundra tusen kronor till miljonbelopp. Behövs hela utsidan renoveras, mögel och fukt saneras eller kök och badrum bytas ut kommer det att kosta betydligt mer än om det mest handlar om att måla om.

Räkna både med arbetskostnaden om du anlitar hantverkare och materialkostnaden. Även mindre materialkostnader som lister och målarfärg bör finnas med då de bidrar till den totala kostnaden. Dessutom bör du också ta med alla kostnader vid bostadsköp i beräkningen.

Fundera även på om du vill byta värmesystem, till exempel installera bergvärme som värmekälla och ha golvvärme i vissa rum. Detta är lättast att göra i samband med renoveringen.

Tips – lägg på 10 – 15 % på budgeten för oförutsedda kostnader. De dyker nästan alltid upp förr eller senare under en renovering.

5. Bestäm hur renoveringen ska gå till

En del av budgeteringen handlar om att bestämma exakt hur du ska renovera fastigheten. Ska du göra allt eller det mesta själv eller anlita hantverkare?

Är du duktig och tycker att det är kul att renovera kanske det är något du kan hinna med på din fritid.

Rent ekonomiskt är det dock tveksamt om det blir billigare att göra allt själv jämfört med att anlita hantverkare, i varje fall om du räknar med att själv kunna arbeta under den tid som du annars skulle lägga på renoveringen. Hantverkare må vara dyrare per timme än vad de flesta med fast anställning har i lön, men de utför ofta också jobbet mycket snabbare.

Tips – Precis så som du jämför olika renoveringsobjekt bör du även jämföra priset på hantverkare. Begär offert från flera firmor.

6. Finansiera ditt renoveringsobjekt (lån)

När du vet vad projektet kommer att kosta är det dags att undersöka hur du kan finansiera det. Köper du en lägenhet eller ett hus kan du samtidigt teckna ett bolån men det täcker kanske inte renovering. För att finansiera den kan du antingen skaffa ett renoveringslån utöver bolånet eller så kan du ansöka om ett byggnadslån.

Om du har låneutrymme kvar upp till 85 procent av marknadsvärdet kan ett alternativ vara att utöka bolånet för att renovera istället. Använd en låneförmedlare som Zensum för att få lägsta möjliga ränta på ditt lån.

7. Buda rätt

Då var det dags att buda på de renoveringsobjekt som verkar intressanta. Bestäm ett högsta budtak på förhand. Det är lätt att bli känslosam och dras med i budgivningen. Tillåt inte det. Kliv av om ditt uppsatta tak har passerats. Ett tips är att sätta ett ojämnt tal som högsta bud eftersom de flesta budar med jämna tal.

8. Renovera!

Ifall huset är i dåligt skick brukar det vara bäst att börja på utsidan, eller rättare sagt med taket. Läcker det kan renoveringsarbetet på insidan annars bli ogjort. Om du lägger om taket kanske du också vill passa på att tilläggsisolera (räkna då in det i budgeten).

Finns det mögelangrepp och fuktskador är detta också högsta prioritet. Finns fukt i väggarna är det möjligt att dräneringen inte är tillräckligt. Kontrollera den och undersök grunden i övrigt.

Fasaden brukar stå näst på tur. Den kan behöva tätas eller brädor kan behöva bytas ut. Fönstren är bra att åtgärda i samma veva.

Efter fasaden brukar det vara dags att renovera våtrummen – badrum, toaletter, tvättstuga och kök.

Slutligen är det ”finliret” kvar. Att lägga golv och måla om eller sätta upp nya tapeter är det som ofta förändrar utseendet mest och därför lockas många att börja i den änden, vilket alltså är fel. Spara det bästa till sist så ska du se att ditt renoveringsobjekt blir ett lyckat projekt!

Fördelar med att köpa för att renovera

·  Full frihet att sätta sin egen prägel på huset eller lägenheten

·  Det är roligt att renovera

·  Möjlighet att göra ett ”klipp” och köpa långt under marknadspris

·  Lättare att göra stora förändringar, t.ex. utbyggnad, när huset ändå ska renoveras

Nackdelar med att köpa för att renovera

·  Svårt att bedöma renoveringsbehovet och vad det kommer att kosta

·  Det uppstår alltid extra kostnader

·  Var ska du bo medan renoveringen pågår?

·  Vissa fastigheter är i mycket dåligt skick och kan ha strukturella skador

·  Lätt att bortse från vad ens egen tid är värd

Vanliga frågor

Var kan man köpa renoveringsobjekt?

Du hittar renoveringsobjekt på annonssajter som exempelvis Hemnet.

Vilken renovering ökar värdet mest?

Det brukar löna sig att renovera kök för att öka värdet på lägenheten eller huset. Att ordna med fler sovrum och utöka förvaringsutrymmena samt renovera badrummet kan också vara en god idé.

Hur mycket kostar det att renovera ett hus?

En totalrenovering brukar kosta mellan 8000 och 14 000 kronor per kvadratmeter.

Kan man låna pengar för att renovera?

Ja, om du ska köpa renoveringsobjekt eller renovera befintlig fastighet kan du antingen skaffa bolån, utöka ditt nuvarande bolån eller skaffa ett renoveringslån, ett slags privatlån.

Vill du köpa renoveringsobjekt? – Tänk på detta!

Så går det till att köpa renoveringsobjekt ✓ 8 steg för en lyckad renovering av hus eller lägenhet ✓ Lån ✓ Fördelar & nackdelar med renoveringsobjekt.
  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Urval partners privatlån/bolån

Bolån med individuell bedömning

Bolån med individuell bedömning

Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.
Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.

Zensum jämför med flera olika aktörer och kan hjälpa dig att få ett bolån oavsett om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast anställning.

  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.