Bolån
2024-02-15
Köpa bostadsrätt – komplett steg-för-steg-guide
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Köpa bostadsrätt? Så går du tillväga

Går du i flyttankar och drömmer om en egen bostadsrätt? Här hittar du en komplett guide om hur du går tillväga för att köpa lägenhet (eller annan bostadsrätt), vad som är viktigt att tänka på samt hur Zensum kan hjälpa dig att hitta ett bra bolån med schyssta villkor. 

Vad innebär det att köpa bostadsrätt?

Bostadsrätt är en särskild boendeform som innebär att du köper nyttjanderätten till en bostad – vanligtvis en lägenhet, men det kan också vara ett radhus, kedjehus eller hus. I samband med köpet blir du medlem och delägare i en bostadsrättsförening, där varje bostad har ett visst andelstal i föreningen.

Som bostadsrättsinnehavare betalar du varje månad en avgift till föreningen, vilken ska täcka löpande underhåll, investeringar och driftskostnader för vatten och värme. Ibland ingår även hushållsel, TV och bredband i avgiften.

En vanlig missuppfattning är att man som bostadsrättsinnehavare äger själva bostaden, men i själva verket ägs hela fastigheten av föreningen. Du som innehavare äger däremot nyttjanderätt till din specifika bostad tills den dag du väljer att sälja.

Läs mer: Så fungerar ombildning till bostadsrätt

Fördelar och nackdelar med bostadsrätt vs. hus eller hyresrätt

Bostadsrätt är den tredje vanligaste boendeformen i Sverige, efter eget småhus och hyresrätt. Precis som med de andra två boendeformerna finns både för- och nackdelar med att välja bostadsrätt. 

Fördelar 

  • Billigare att köpa än ett eget hus. 
  • Mindre underhåll – bostadsrättsföreningen ansvarar för allt yttre underhåll av fastigheten och tillhörande mark.
  • Du blir del av en förening och får möjlighet att tycka till och påverka på styrelsemöten. 
  • Möjlighet att renovera och höja värdet på din bostad. En bostadsrätt är till skillnad från en hyresrätt en finansiell investering som kan ge bra avkastning den dag du säljer. 
  • Månadsavgiften för en bostadsrätt är generellt betydligt lägre än för en hyresrätt.

Nackdelar

  • Kräver vissa ekonomiska förutsättningar. Du måste kunna lägga minst 15% av köpesumman kontant och behöver även bli beviljad bolån (om du inte har tillräckligt med pengar kontant). 
  • Med bolån blir du känslig för förändringar på räntemarknaden. 
  • Som bostadsrättsinnehavare äger du inte själva bostaden och har därför inte full kontroll. Går bostadsrättsföreningen dåligt finns risk att du förlorar både bostaden och den insats du betalade när du köpte den. 
  • Mindre frihet än med eget hus – större renoveringar måste godkännas av föreningen. 
  • Din bostad kan tappa i värde om bostadsmarknaden går dåligt. 

Steg för steg-guide när du ska köpa lägenhet eller annan bostadsrätt

Att köpa bostadsrätt är en stor och viktig investering för många, varför processen också kan vara pirrig och full av både nervositet och förväntan. Nedan har vi sammanställt en enkel steg för steg-guide över hur det vanligtvis går till, så att du kan vara förberedd när det väl blir dags för dig. 

  1. Se över dina behov och önskemål

Först och främst är det viktigt att konkretisera vilken typ av bostadsrätt du vill ha, hur stor den ska vara, vilket område du är intresserad av och i vilken prisklass du letar. Gör en lista över dina behov och önskemål och utgå från den när du börjar leta bostad. 

  1. Ansök om lånelöfte

Behöver du låna för att kunna köpa din bostadsrätt bör du ansöka om lånelöfte så tidigt som möjligt, allra helst innan du går på visningar. Lånelöfte är ingen garanti för att du faktiskt sedan beviljas ett bolån, men kan ändå ses som ett slags förhandslöfte – förutsatt att dina ekonomiska förutsättningar inte förändras. Läs mer om att låna till bostadsrätt.

  1. Gå på visningar

Nästa steg är att gå på visningar. Titta gärna på några olika bostäder för att kunna jämföra och få en känsla för vad du gillar och inte gillar. Ta tid på dig att gå omkring och undersöka såväl bostaden som övriga tillhörande utrymmen – och glöm inte att fråga om föreningen. Hur ser ekonomin ut? Är det några stora renoveringar på gång som kan innebära en avgiftshöjning längre fram?

  1. Lägg ett bud

När du hittat en bostadsrätt som du tycker om är det dags att lägga ett bud. Detta gör du via mäklaren, om försäljningen inte sker privat utan mäklare. Har du tur accepterar säljaren ditt bud på en gång, men oftast finns flera intressenter på en och samma bostad varför det är bra att räkna med viss budgivning.

  1. Skriv överlåtelseavtal och betala handpenning

Vinner du budgivningen måste du först bli godkänd som ny medlem i bostadsrättsföreningen. Därefter väntar kontraktskrivning med ett så kallat överlåtelseavtal. Inför kontraktskrivningen bestäms också tillträdesdatum. I det här skedet betalar du även en handpenning på 10%. Fullständig slutbetalning görs sedan på tillträdesdagen. 

  1. Få nycklarna och flytta in

Bostadsrätten blir din på överenskommen tillträdesdag. Du gör en slutbetalning, och när allt är klart får du nycklarna och kan börja flytta in. 

Bra att tänka på vid köp av bostadsrätt

  • En bostadsrätt är en finansiell investering som kan både öka och minska i värde. 
  • Du köper nyttjanderätten till bostaden och en andel i föreningen, men du blir inte ägare av själva fastigheten. 
  • Kontrollera föreningens ekonomi före köp. En dålig föreningsekonomi kan drabba dig som medlem i bostadsrättsföreningen.

Hitta bäst bolån med hjälp av Zensum

Ska du köpa bostadsrätt och vill ha hjälp att hitta bästa möjliga bolån? Med Zensums tjänst kan du ansöka om lån hos flera olika banker och långivare för att enkelt kunna jämföra villkor och hitta det mest förmånliga alternativet för dig. Du gör bara en ansökan, och det tas endast en kreditupplysning. 

Testa du med, eller hör av dig till oss om du har frågor om bra bolån. 

Vanliga frågor om att köpa bostadsrätt


Vad ska man tänka på när man köper en bostadsrätt?

När du köper bostadsrätt köper du en andel i en bostadsrättsförening. Viktigt är därför att kontrollera föreningens ekonomi och stadgar inför köp.

Är det värt att köpa bostadsrätt?

En bostadsrätt är en finansiell investering som kan öka i värde över tid, vilket de flesta också gör. Vill du ha äganderätt men inte ett eget hus kan bostadsrätt vara ett bra alternativ.

Hur lång tid tar det att köpa en bostadsrätt?

Det varierar. Kommer köpare och säljare överens snabbt kan ett överlåtelseavtal träffas fort. Är intresset lågt eller marknaden osäker kan det ta längre tid. 

Vad krävs för att köpa en bostadsrätt?

Behöver du låna för att köpa din bostadsrätt måste du först och främst ha ett beviljat bolån klart. Därefter behöver du även bli godkänd som medlem i bostadsrättsföreningen. 

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.