Bolån
2024-02-15
Vad är inteckning → Allt du behöver veta hos Zensum

Inteckning på fastighet - Zensum guidar dig 

Den som har en fastighet och behöver pantsätta den behöver ansöka om en inteckning hos Lantmäteriet, givet att det inte redan finns tillräckligt med pantbrev uttagna. Även om du använder en fastighet som säkerhet för ett annat lån kan du ansöka om inteckning och på så sätt använda din fastighet i pant för t.ex. lån till ditt barns egna bostad.

Du kan inte ansöka om inteckning för mer än fastighetens värde varför det är viktigt att du vet hur mycket pantbrev som redan finns uttaget på fastigheten. Pantbrev tillhör alltid fastigheten och överförs från den gamla ägaren till den nya vid ägarbyte.

Inteckning - vad är det egentligen?

En inteckning görs om du vill använda en fastighet som säkerhet vid lån och det inte redan finns tillräckligt med pantbrev uttagna för fastigheten. En inteckning betyder att fastigheten är pantsatt till en viss summa, därför får du ett pantbrev som bevis på hur mycket av fastigheten som är pantsatt.

En inteckning kan göras på en eller flera fastigheter. Du kan till exempel ta en inteckning på din villa för att köpa en semesterbostad. Du kan också ta inteckning på både bostadshus och semesterbostad för att använda som säkerhet för ett nytt lån.

Du ansöker alltså om inteckning på en fastighet för att kunna använda den som säkerhet för ett lån. Beviset kallas pantbrev. Inteckningen registreras i fastighetsregistret, som handhas av Lantmäteriet. 

Är inteckning och pantbrev samma sak?

En inteckning och ett pantbrev är inte riktigt samma sak, men de hänger ihop. Inteckning är det du gör för att få pantbrev för en fastighet. Om du äger en fastighet som redan har pantbrev är det inte säkert att du behöver ansöka om en ny inteckning. Eventuellt ryms lånebeloppet i befintliga pantbrev.

Om du köper en fastighet som har pantbrev så överförs den summan till dig som ny ägare och du behöver bara göra inteckning för pantbrev på mellanskillnaden.

Om det visar sig att fastigheten har pantbrev på maxbeloppet och du ändå behöver låna en summa pengar kan du välja att ansöka om ett privatlån istället.

Hur ansöker man om inteckning?

Som privatperson kan du använda Lantmäteriets e-tjänster för att ansöka om inteckning. Ansökan behöver innehålla specifik information:

  • Alla fastighetsbeteckningar som ansökan gäller
  • Personnummer på fastighetsägaren
  • Inteckningsbeloppet
  • Fastighetsägarens underskrift och namnförtydligande.
  • Medgivanden eller andra handlingar som visar att medgivande inte behövs

Om du är gift, sambo eller skild så behöver ansökan eventuellt innehålla ytterligare information. Även vid ansökan från dödsbo finns specifika informationskrav. Som juridisk person ansöker du om inteckning via speciella blanketter. Hos Lantmäteriet kan du läsa mer.

Kan jag ta inteckningslån?

Du kan ta ett så kallat inteckningslån, alltså ett lån med en fastighet som säkerhet, om du är lagförd ägare till fastigheten i Fastighetsregistret. Det är viktigt att fastigheten inte redan är belånad till sin maxgräns samt att det finns tillräckligt med pantbrev för att täcka lånesumman, annars behöver du ansöka om en ny inteckning.

Om du hellre tar ett privatlån till det du behöver så kan du enkelt
jämföra lånevillkor med Zensum.

Vanliga frågor om inteckning för fastighet

Var ansöker jag om inteckning?

Du ansöker om inteckning via Lantmäteriets e-tjänster.

Vad kostar en inteckning?

Vid ansökan om inteckning betalar du stämpelskatt. Stämpelskatten är två procent av beloppet som intecknas. Du betalar även en administrationsavgift på 375 SEK.

Kan jag få hjälp med ansökan om inteckning?

Ja, ofta kan banken hjälpa till med inteckningsansökan. Annars kan du vända direkt till Lantmäteriet. Fastighetsägaren står alltid som sökande och behöver alltid underteckna ansökan.

Vad är inteckning → Allt du behöver veta hos Zensum

Vad är inteckning egentligen? ✓ Hur ansöker man om inteckning på fastighet? ✓Allt det du behöver veta om att ansöka om inteckning för lån och pantbrev ✓
  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning
Urval partners privatlån/bolån

Bolån med individuell bedömning

Bolån med individuell bedömning

Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.
Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.

Zensum jämför med flera olika aktörer och kan hjälpa dig att få ett bolån oavsett om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast anställning.

  • Bolån oavsett anställningsform
  • Bolån med bet.anmärkningar
  • Individuell helhetsbedömning

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.