Bolån
2024-02-15
Vad är stämpelskatt → Zensum förklarar för dig ✓

Stämpelskatt - Zensum förklarar

Den som äger fast egendom räknas som fastighetsägare och ska vara lagfaren ägare i fastighetsregistret - det kallas lagfart. Alla lagfarter hanteras av Lantmäteriet och när en fastighet eller tomträtt byter lagfaren ägare så ska den nya ägaren eventuellt betala stämpelskatt. Stämpelskatten kan ses som en statlig omsättningsskatt.

Är stämpelskatt och lagfart samma sak?

En lagfart visar vem som är ägare av fastigheten, medan stämpelskatten under vissa förutsättningar betalas vid byte av ägare. Det är alltså vanligt att man betalar stämpelskatt när man får en ny lagfart, men det behöver inte vara så (se villkoren längre ner i artikeln) Funderar du på att köpa ett hus eller tomträtt bör du ta med kostnaden för stämpelskatt i beräkningen. Behöver du låna pengar till ett husköp hjälper vi dig gärna att jämföra villkor.

Vad kostar stämpelskatten?

Om du ska betala stämpelskatt så är den 1,5% av fastighetens högsta värde. Lantmäteriet beräknar alltså stämpelskatten på högsta värde mellan taxeringsvärdet respektive köpeskillingen.

Om du köper ett hus för 1 800 000 SEK och det taxerade värdet är 800 000 så är det 1,5% av 1 800 000 SEK som du betalar i stämpelskatt.

Om du istället köper en fastighet med taxeringsvärde 800 000 SEK för 600 000 SEK så är det 1,5% av 800 000 SEK som du betalar i stämpelskatt.

När ska man betala stämpelskatt?

Beroende på hur fastigheten blivit din är det inte säkert att du behöver betala stämpelskatt. Ska du köpa ett hus bör du dock ta med kostnaden för stämpelskatten i beräkningen när du ansöker om ditt bolån.

Då ska du betala stämpelskatt

 • Köp av fastighet på öppna marknaden
 • Köp av fastighet av en bekant eller släkting
 • Gåva där du betalar en symbolisk summa på minst 85% av taxeringsvärdet

Då behöver du inte betala stämpelskatt

 • Arv
 • Bodelning
 • Gåva (givet att du inte tar över lån eller betalar en symbolisk summa)

Du betalar för lagfarten via faktura efter att Lantmäteriet har handlagt ditt ärende.

Här kan du läsa exakt vilka kostnader som kan uppkomma i just ditt fall hos
Lantmäteriet

Vanliga frågor om stämpelskatt

Vem betalar stämpelskatt?

Den som blir registrerad som fastighetsägare är den som betalar för eventuell stämpelskatt, samt expeditionsavgift för lagfarten och andra avgifter som kan tänkas uppkomma i det enskilda fallet.

Betalar man alltid stämpelskatt vid husköp?

Vid husköp betalar man alltid stämpelskatt, men om du till exempel ärver eller får en fastighet i gåva är det inte säkert att du behöver betala stämpelskatt.

Hur många procent är stämpelskatten?

För privatpersoner, bostadsrättsföreningar och kommuner är stämpelskatten 1,5% av värdet för fastigheten. För juridiska personer är stämpelskatten 4,25%.

Vad är stämpelskatt → Zensum förklarar för dig ✓

Vad är stämpelskatt egentligen och hur fungerar det? Zensum förklarar allt du kan behöva förstå om stämpelskatt i sin guide ✓
 • Bolån oavsett anställningsform
 • Bolån med bet.anmärkningar
 • Individuell helhetsbedömning
Urval partners privatlån/bolån

Bolån med individuell bedömning

Bolån med individuell bedömning

Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.
Säger storbanken nej till bolån finns det idag många bra alternativ oavsett vilket situation du befinner dig i.

Zensum jämför med flera olika aktörer och kan hjälpa dig att få ett bolån oavsett om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast anställning.

 • Bolån oavsett anställningsform
 • Bolån med bet.anmärkningar
 • Individuell helhetsbedömning
Se alla omdömen