Privatlån
2024-02-15
Flytta ihop | Värdefulla tips för hållbar samboekonomi
TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMI
→ STARTA HÄR
Kostnadsfri tjänst - digital ansökan

Flytta ihop – värdefulla tips för en fungerande samboekonomi

När man flyttar ihop och blir sambo delar man inte bara sitt liv och sin vardag med någon, utan också sin ekonomi. För att få en fungerande samboekonomi är det viktigt att diskutera budget, utgifter och eventuell kostnadsfördelning redan från början. Här har vi samlat några värdefulla ekonomiska tips om sådant som är bra att tänka på när man ska flytta ihop. 

Vad innebär det för ekonomin att flytta ihop?

Att flytta ihop kan bli en mycket bra början på en långsiktigt hållbar och balanserad privatekonomi. Från att ha varit själv om alla utgifter får du i ett samboskap någon att dela både små och stora kostnader med, och tillsammans får ni dessutom en bättre inkomst med lite större marginaler.

För att det ska fungera är det dock viktigt att man har en öppen dialog om ekonomi, samt att man landar i ett ekonomiskt förhållningssätt som känns bra för båda två. Detta kan ibland ta lite tid, exempelvis om man har med sig olika ekonomiska värderingar från barndomen, men ju förr man börjar desto större chans att man hittar en bra gemensam grund. 

Vad är viktigt att tänka på när man ska flytta ihop, rent ekonomiskt?

Redan från start är det bra att komma överens om hur ni ska lägga upp ekonomin och om ni ska ha gemensam eller delad ekonomi. Det finns för- och nackdelar med bägge, varför det är viktigt att ni tittar på vad som funkar bäst för just er.

Gemensam ekonomi

Vid gemensam ekonomi delar man vanligtvis lika på både inkomster och kostnader. Man kan ha ett gemensamt konto där bådas lön går in, och från vilket alla levnadsomkostnader dras. Gemensam ekonomi är en smidig lösning, men kan också upplevas orättvist om man exempelvis har stora inkomstskillnader och/eller om den ena parten har barn. 

Delad ekonomi

Delad ekonomi kan lösas på olika sätt, men oftast har man kvar separata konton för lön och sätter in varsin summa för kostnader på ett gemensamt konto varje månad. Kostnaderna kan delas lika, eller procentuellt om den ena tjänar mer än den andra. Delad ekonomi är lite mer omständligt än gemensam, men kan också kännas tryggare framförallt i början när man flyttar ihop – eller om ena parten exempelvis har skulder.

Läs mer om gemensam eller delad ekonomi.

Prata budget, kostnader och sparande

När ni flyttar ihop får ni nya ekonomiska förutsättningar att förhålla er till. För att få bra koll på era totala inkomster, fasta kostnader samt utrymme för sparande är det klokt att skapa en gemensam budget. Detta kan ni enkelt göra i ett vanligt kalkylprogram. I budgeten inkluderar ni alla inkomster och kostnader för varje månad, såsom:

 • lön eller annan inkomst (exempelvis sjukersättning)
 • eventuella bidrag
 • boendekostnader (hyra, bostadsrättsavgift, ränta och amortering på bolån)
 • driftskostnader
 • mat
 • transport 
 • eventuell barnomsorg
 • abonnemang 

Utöver inkomster och kostnader är det också viktigt att prata om sparande. Har ni en likvärdig inställning till sparande? Vill ni ha ett gemensamt sparande och i sådana fall i vilken form?

Hur blir det med lån?

Lån är liksom sparande en stor del av privatekonomin och något som bör diskuteras inför ett samboskap. Ska ni köpa en ny gemensam bostad att flytta ihop i behöver ni prata bolån och hur ni ska lägga upp det. 

Vid ett gemensamt bolån blir ni medlåntagare till varandra och delar solidariskt på betalningsansvaret. Flyttar ni ihop i en bostad som den ena redan äger sedan tidigare, står bolånet kvar på den parten men ränta och amortering kan ni ändå fördela er sinsemellan om ni vill. 

Läs mer om medlåntagare för bolån.

Bör man skriva samboavtal?

Enligt sambolagen ska all egendom och lösöre som införskaffas gemensamt fördelas lika vid en eventuell separation – oavsett vem som har betalat för det. Detta gäller såväl bostad som möbler, tavlor, inredning, köksgeråd och annat som köpts för gemensamt bruk. Vill ni att viss egendom ska undantas från sambolagen är det bra att skriva ett samboavtal i samband med att ni flyttar ihop. 

Ett samboavtal kan också vara bra för skydd mot utmätning av Kronofogden. Får den ena parten utmätning på egendom, till följd av obetalda skulder, kan Kronofogden ta gemensam egendom – vilket då även påverkar den andra parten. Står vissa saker som den icke skuldsatte partens enskilda egendom kan de däremot inte utmätas. 

Vill ni skriva ett samboavtal kan ni antingen göra det själva med hjälp av mallar som finns på nätet, eller ta hjälp av en jurist. 

Sammanfattning: 6 ekonomitips när ni ska flytta ihop

 • Prata ekonomi redan från början så att ni är överens om hur ni ska lägga upp det. 
 • Gemensam och delad ekonomi har bägge för- och nackdelar – välj det som funkar bäst för er. 
 • Gör en tydlig månadsbudget. 
 • Diskutera sparande och lån – hur vill ni spara? Ska ni ha ett gemensamt sparande eller var för sig? Och hur fördelar ni kostnader för eventuella lån?
 • Se till att båda är delaktiga i er gemensamma ekonomi och tar lika stort ansvar för att hålla budget, hålla koll på sparande och betala räkningar.
 • Ett samboavtal kan vara bra för ökad ekonomisk trygghet.

Förbättra samboekonomin med Zensum

Har ni flera lån och krediter som är dyra i ränta och som ni önskar sänka kostnaden för i samband med att ni ska flytta ihop? Kanske är ni redan sambo och har ett gemensamt bolån med dåliga villkor? Hos Zensum kan ni få hjälp att sänka era lånekostnader genom att baka ihop flera smålån till ett större, eller byta bank för bolån

Hos oss kan ni jämföra lån och villkor hos flera olika banker och få hjälp att samla eller flytta lån för att effektivt sänka era kostnader och förbättra er samboekonomi. Vill du veta mer om tjänsten och vad vi kan erbjuda? Kontakta oss så hjälper vi er gärna. 

Vanliga frågor om att flytta ihop

När är det rimligt att flytta ihop?

Det är individuellt för varje par och något man måste komma överens om och bestämma tillsammans. Vissa flyttar ihop tidigt, medan andra väntar längre. 

Hur gör man när man flyttar ihop?

Ett samboskap kan börja på olika sätt. Man kan till exempel flytta in i en ny gemensam bostad, eller att den ena parten flyttar in i den andres befintliga bostad.

Hur gör man med ekonomin när man flyttar ihop?

Som sambo kan man ha delad eller gemensam ekonomi. Viktigt är att prata om hur ekonomin ska skötas och fördelas samt göra en budget för gemensamma inkomster och kostnader.

Här visas ett urval av våra 5-stjärniga omdömen. Betyg beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Omdömens äkthet kontrolleras delvis. Zensum bjuder in kunder som har använt tjänsten via sms/epost att lämna omdömen. Kunder som lämnar omdömen via omdömeslänken verifieras automatiskt. Kunder som inte använder länken när de lämnar omdömen kan Zensum inte verifiera.